Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2023 | Kan Van Vleuten wederom de rappe dames verslaan? Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2023 | Kan Van Vleuten wederom de rappe dames verslaan?

Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2023 | Kan Van Vleuten wederom de rappe dames verslaan?

Het is dan eindelijk zover! Ook voor de vrouwen begint op zaterdag 25 februari het voorjaar met de Omloop. Een kwalitatief sterk deelnemersveld gaat strijden om de felbegeerde zege in Ninove. In de Leiderstrui neemt je mee door alle belangrijke wetenswaardigheden!

Een korte terugblik kan nooit kwaad, zeker niet omdat de editie van 2022 zo succesvol verliep voor de Nederlandse rensters. Vorig jaar wist een loeisterke Annemiek van Vleuten (Movistar) namelijk op knappe wijze de Omloop te winnen. De 40-jarige renster versloeg na een sprint-a-deux verrassend Demi Vollering (SD Worx). De echte sprintsters kwamen tekort, al maakte Lorena Wiebes op 25 seconden achterstand het feestje compleet door als derde te eindigen.

Praktische informatie Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2023

  • Gent - Ninove (132,3 km)
  • Zaterdag 25 februari 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Omloop Het Nieuwsblad vrouwen

2022 Annemiek van Vleuten

2021 Anna van der Breggen
2020 Annemiek van Vleuten
2019 Chantal van den Broek-Blaak
2018 Christina Siggaard
2017 Lucinda Brand
2016 Elizabeth Deignan
2015 Anna van der Breggen
2014 Amy Pieters
2013 Tiffany Cromwell

Parcours Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2023

Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2023 | Kan Van Vleuten wederom de rappe dames verslaan?

Voor de vrouwen geldt dat er 132,3 kilometer moet worden afgelegd tussen Gent en de Onderwijslaan in Ninove. In de beginfase moet alleen de kasseistrook Lange Munte worden overwonnen, alvorens de koers echt gaat losbarsten rondom het welbekende plaatsje Oudenaarde. Daar volgt een zeer lastig stuk en is het achtereenvolgens tijd voor de Edelareberg, Wolvenberg, Molenberg, Leberg, Berendries en Vossenhol-Elverenberg. Naast deze beklimmingen wachten ook een aantal kasseistroken. De vrouwen die het niet van hun sprint moeten hebben, zullen daar zeker een versnelling gaan plaatsen.

In de diepe finale is het nog tijd voor de scherprechters van de Omloop. De Muur van Geraardsbergen en de Bosberg bieden de laatste kansen om een gat te slaan, waarna er wordt afgedaald richting Ninove. Normaal gesproken gaat daar een elitegroepje sprinten om de zege, tenzij één van de rensters in staat blijkt om iedereen achter te laten.

Beklimmingen

73,8 km: Edelareberg (1,5 km a 4,1%)
78,6 km: Wolvenberg (700 meter a 5,1%)
91 km: Molenberg (500 meter a 6,7%)
98,5 km: Leberg (1 km a 4%)
102,6 km: Berendries (1 km a 6,1%)
105 km: Vossenhol-Elverenberg (1,3 km a 3,7%)
116,5 km: Muur van Geraardsbergen (1,2 km a 7%)
120,4 km: Bosberg (900 meter a 6%)

Kasseistroken
27,8 km: Lange Munte (2500 meter)
76 km: Holleweg (750 meter)
82,2 km: Kerkgate (1400 meter)
84,8 km: Jagerij (800 meter)
95,5 km: Haaghoek (2000 meter)

Weer
Gedurende de koers zal het zo'n zeven graden Celsius zijn. Als de vrouwen rond 17:15 uur aankomen in Ninove is de temperatuur een graadje gedaald. De wind staat tegen in de finale, wat het moeilijker maakt om weg te geraken en te blijven.

Tijden
Start: 13:40 uur
Finish: Rond 17:15 uur

Favorieten Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2023

Zoals gezegd, het startveld bij de dames is er één om je vingers bij af te likken. Wat te denken van het team waar SD Worx mee op de proppen komt? Met Lotte Kopecky, Lorena Wiebes en Demi Vollering staan er alleen al drie favorieten aan het vertrek. Vollering verloor vorig jaar de sprint van Van Vleuten en zal ongetwijfeld verregaande ambities hebben, terwijl Kopecky en Wiebes kunnen bouwen op hun sterke eindschot. Kopecky reed al een sterk EK op de baan en lijkt dus op tijd in vorm.

Er zijn echter zat rivalen aan te wijzen. Dan moet er natuurlijk eerst worden stilgestaan bij de winnares van vorig jaar: Annemiek van Vleuten (Movistar). Flikt de gigant het weer, ondanks dat ze zelf zegt minder explosief te zijn? Van Vleuten krijgt tegenstand van de sterke blokken van Team DSM en Trek-Segafredo. Bij Trek zijn alle ogen gericht op de beide Elisa's: Elisa Balsamo en Elisa Longo Borghini. De Italiaanse rensters kwamen goed uit de winter, gezien Balsamo's sprintzeges in Valencia en de eindzege van Longo Borghini in de UAE Tour. Bij Team DSM is Charlotte Kool waarschijnlijk de kopvrouw. De voormalig lead-out van Wiebes legde haar Nederlandse tegenpool al tweemaal over de knie in de UAE Tour. Vraag is wel hoe ze zich staande houdt in het klassiekergeweld.

Doet Van Vleuten het niet voor Movistar, dan is het wellicht aan ploeggenoot Floortje Mackaij. De Nederlandse rijdt al een tijd uitstekend in de rondte en won dit voorseizoen de Vuelta CV Feminas. Ook bij Jumbo-Visma kunnen rensters gaan verrassen. Karlijn Swinkels en Coryn Rivera pakten in de Ronde van Valencia allebei een derde plaats. Beide dames deden dat op verre van vlak parcours. Vanuit FDJ-Suez is Grace Brown nog een naam om rekening mee te houden. Zij won op eigen grondgebied de Tour Down Under.

Ter afsluiting twee rensters die misschien niet meteen als topfavoriet worden genoteerd, maar zeker in de gaten moeten worden gehouden: Zoe Bäckstedt (EF-Education-TIBCO-SVB) en Silvia Persico (UAE Team ADQ). Bäckstedt is met haar achttien jaar één van de grootse talenten in het wielerspectrum en reed een sterk veldritseizoen. Persico werd vierde op het WK veldrijden en is een zeer taaie klant als het om beklimmingen gaat. Een overwinning zou een grote verrassing zijn, maar een ereplaats...?

Zoe Bäckstedt
Zoe Bäckstedt

Favorieten Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Lotte Kopecky, Lorena Wiebes (beide SD Worx) en Elisa Balsamo (Trek-Segafredo)

Outsiders: Annemiek van Vleuten (Movistar), Charlotte Kool (Team DSM) en Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo)
Longshots: Floortje Mackaij (Movistar), Grace Brown (FDJ-Suez), Karlijn Swinkels, Coryn Rivera (beide Jumbo-Visma), Zoe Bäckstedt (EF Education-TIBCO-SVB) en Silvia Persico (UAE Team ADQ)

Poll

Wie wint Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen 2023?

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2023

De vrouwen beginnen eraan om 13:40 uur. De NOS, Eurosport en Sporza zijn er na de finish van de mannen, rond 16:30 uur, bij. Genoeg tijd dus om de volle finale van de vrouwen te kunnen volgen. Voor updates kunt u uiteraard ook bij In de Leiderstrui terecht!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws