Pogacar Sloveens kampioen, Skjelmose, Lazkano, Buchmann en Madouas maken indruk met ferme solo's Wielrennen
Wielrennen

Pogacar Sloveens kampioen, Skjelmose, Lazkano, Buchmann en Madouas maken indruk met ferme solo's

Pogacar Sloveens kampioen, Skjelmose, Lazkano, Buchmann en Madouas maken indruk met ferme solo's

Zondag 25 juni is nationaal kampioenschap-dag in Europa! In allerlei landen wordt gestreden om de nationale titels en In de Leiderstrui houdt in dit overzicht de verslagen uit de grootste en belangrijkste landen bij.

Pogacar pakt na tijdrittitel ook de wegwedstrijd

Tadej Pogacar heeft de volle mep gepakt in Slovenië. Zonder heel grote tegenstand won hij al de tijdrit en op zondag was hij ook de sterkste in de wegwedstrijd. Pogi reed lang samen met Luka Mezgec van Jayco-AlUla, maar die kieperde hij op het laatste klimmetje in de slotkilometer overboord. 2 uit 2 sinds zijn rentree op de fiets, Pogacar zien we in de Tour de France terug in een Sloveense kampioenstrui.

Results powered by FirstCycling.com

Skjelmose bevestigt met solo-zege in Denemarken

Mattias Skjelmose is meer dan klaar voor de Tour de France, zover is wel duidelijk na een nieuw kunststukje bij het Deens nationaal kampioenschap. De 22-jarige klimmer won al op imposante wijze de Ronde van Zwitserland en zette zondag de kroon op het werk met een solo-zege in eigen land. Hij reed landgenoten Magnus Bak Klaris, Andreas Kron en Anton Charmig uiteindelijk op een kleine minuut.

Results powered by FirstCycling.com

Madouas toont Tourvorm na machtige coupe Groupama-FDJ

Valentin Madouas herkennen we in de Tour de France in zijn Franse kampioenstrui. De 26-jarige klimmer van Groupama-FDJ was op een loodzwaar parcours rond Kassel de sterkste, na een schitterende coupe van zijn ploeg. Daarin reden David Gaudu, Rudy Molard en Madouas weg van de rest, maar bliezen Gaudu en Molard zich op. Madouas had wonderbenen en bleef alleen over. Die leidende positie gaf hij niet meer uit handen.

Het Frans kampioenschap werd verder gekleurd door de klimmers, die we straks in de Tour ook verwachten. Namens AG2R was Benoît Cosnefroy bij de pinken en heel even leken we ook een goede Julian Alaphilippe te zien. De kopman van Soudal-Quick Step moest echter opgeven door ziekte.

Bij de achtervolgende groep maakten Molard, Trek-duo Tony Gallopin en Julien Bernard en AG2R-man Nans Peters uit wie er met Madouas mee het podium op mochten. Het was Molard die het Groupama-feestje compleet maakte, door weg te rijden en tweede te worden. Bernard werd derde.

Results powered by FirstCycling.com

Buchmann toont zijn klasse weer eens in Duitsland

In Duitsland ging de titel zondag overtuigend naar Emanuel Buchmann. De 30-jarige klimmer van BORA-hansgrohe was alweer een tijdje uit beeld, nadat hij in 2019 nog zo knap vierde was geworden in de Tour de France. Bij de Duits kampioenschap toonde hij aan helemaal klaar ze zijn voor de Tour de France in juli. Met een indrukwekkende solo pakte hij de titel, die hij in 2015 ook al eens won.

Het podium werd gecompleteerd door twee anderen van BORA-hansgrohe, wat de laatste jaren wel vaker het geval was trouwens. Nico Denz werd tweede, Maximilian Schachmann ging op voor het brons. Beide heren eindigden overigens wel op een dikke minuut, wat de overmacht van Buchmann wel aangeeft.

Results powered by FirstCycling.com

Oier Lazkano (Movistar) rijdt iedereen naar huis in Spanje

Oier Lazkano mag zich een jaar lang Spaans kampioen op de weg noemen. De 23-jarige renner van Movistar was tot dit jaar eigenlijk een grote onbekende, maar na een klinkend voorjaar was hij zondag gewoon doodleuk de sterkste bij het Spaans kampioenschap wielrennen. Daar moest hij na een lange solo diep voor gaan, maar de beloning was dan ook groot.

Lazkano deed het op dezelfde manier als waarop hij eerder dit jaar al tweede werd in Dwars door Vlaanderen. Toen zat hij ook mee in de vroege vlucht, maar werd hij teruggehaald. Vervolgens sprintte hij wel naar de tweede plek. In de Boucles de la Mayenne legde hij in mei de basis voor z'n eindzege door een vluchtpoging van 85 kilometer succesvol af te ronden. Ook in de UAE Tour en de Ronde van Zwitserland zat hij al eens mee.

Bij het Spaans kampioenschap maakte Lazkano zondag onderdeel uit van een vroege vlucht en op 27 kilometer van de streep liet hij iedereen achter. Hij reed rap veertig seconden voorsprong bij elkaar op de achtervolgers, maar ook vanuit het peloton werd er nu gekoerst. Onder meer Juan Ayuso (UAE Team Emirates) gooide het gas erop, maar waar de achtervolgers samen klonterden en begonnen te pokeren op in de lastige laatste kilometers heuvelop, daar stoomde Lazkano op z'n tandvlees voort. Met een voorsprong van een half minuutje kwam hij binnen.

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws