Aanvalsplan Almeida genekt door ploegmaats, Hindley en Landa bezig met derde week Wielrennen
Wielrennen

Aanvalsplan Almeida genekt door ploegmaats, Hindley en Landa bezig met derde week

Aanvalsplan Almeida genekt door ploegmaats, Hindley en Landa bezig met derde week

Vooraf werd van de vijftiende etappe van de Giro d’Italia verwacht dat er strijd zou kunnen zijn tussen de klassementsrenners. Er stonden immers de nodige lange beklimmingen op het programma. Vanwege de te makkelijke laatste klim hielden de favorieten zich echter koest. In de Leiderstrui bundelt de reacties van onder meer Jai Hindley en João Almeida.

Hindley kende een relatief gemakkelijke etappe; er was geen strijd tussen de klassementsrenners, dus konden ze krachten sparen voor de zware slotweek. ‘Ik denk dat velen de etappe van gisteren (zaterdag, etappe 14) wel gevoeld hebben. Ik kreeg de vibe dat iedereen rustig naar de finish wilde, op naar de rustdag. Het is misschien saai, maar het is ook een grote ronde, en daarin gaat het over het grotere plaatje.’ Het gebrek aan actie heeft echter ook te maken met gemakkelijkere slotklim. ‘Als de laatste klim zwaarder was geweest, zou het een ander scenario zijn. Nu was het moeilijk om iets te doen in de finale. Iedereen vond het volgens mij wel best in het peloton. Let's call it a day!’, sluit Hindley af.

Almeida: 'Wilden versnellen als ik mij goed voelde'

Net als Hindley hield ook Almeida in de vijftiende etappe gemakkelijk stand. Wel had de Portugees plannen om onderweg iets te ondernemen. ‘Iedereen was een beetje moe van gisteren. Het was een prima dag. We wilden nog wel versnellen op de tweede klim, als ik me goed zou voelen. Mijn ploeggenoten hadden het echter lastig, dus besloten we om het rustiger aan te doen, met alles wat er nog aan komt.’

In de groep roze trui vocht Carapaz nog een sprintduel om de eer met Lennard Kämna uit. Dat leek Carapaz aanvankelijk nog twee seconden tijdswinst op te leveren. ‘Ik zat op het wiel, maar zijn ploeggenoot remde voor mij, waardoor er een gaatje ontstond. Als dat uiteindelijk twee seconden oplevert voor hem, kan ik daar weinig aan doen’, aldus Almeida. De jury deed er echter wel wat aan en zette Carapaz uiteindelijk in dezelfde tijd als zijn concurrenten.

Mikel Landa was na afloop vooral blij dat hij gespaard bleef van valpartijen, in tegenstelling tot roze trui Richard Carapaz, al zei de Ecudoraan geen schade te hebben. De klassementsrenners zijn allemaal met hun hoofd bij de tradiotioneel zware slotweek van de Giro. Landa verwacht er veel van.’ Ik heb heel hard gewerkt om in de conditie te zijn die ik deze Giro heb. De laatste week hebben we een aantal zeer zware etappes, de een na de ander; het zal het klassement zeker veel veranderen. Op mijn 32ste ben ik in een goede conditie, word ik omringd door een goede ploeg en ik hoop dat ik al mijn ervaring kan gebruiken’, citeert AS de Spanjaard.

Landa staat na de vijftiende etappe vierde in het algemeen klassement op 59 seconden van Carapaz. Waar de laatste vooral denkt aan verdedigen, zal Landa moeten aanvallen wil hij de Giro winnen. Ook omdat de ronde eindigt met een tijdrit, niet bepaald het sterke punt van de gevleugelde klimmer.

Landa: 'Heb een voorsprong nodig voor de tijdrit'

Landa krijgt dinsdag gelijk een kans om zijn concurrenten het vuur aan de schenen te leggen. In de zestiende rit naar Aprica wacht het peloton onder meer de gevreesde Mortirolo, al doet de laatste klim van de etappe er weinig voor onder met de laatste vijf kilometer waarin het stijgingspercentage nauwelijks onder de tien procent is. ‘Ik denk dat er dinsdag echt een zware etappe op het programma staat. Als ik vooruit kijk naar de laatste etappe, moeten renners zoals ik een voorsprong hebben om stand te houden.’


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws