Armstrong doet nog maar eens extra boekje open over epo-verleden: '500 keer getest en nooit gepakt' Wielrennen
Wielrennen

Armstrong doet nog maar eens extra boekje open over epo-verleden: '500 keer getest en nooit gepakt'

Armstrong doet nog maar eens extra boekje open over epo-verleden: '500 keer getest en nooit gepakt'

Op 17 januari 2013 gaf Lance Armstrong tijdens een televisie-interview met Oprah Winfrey toe dat hij gedurende zijn carrière - met daarbij liefst zeven Tour de France-zeges - doping had gebruikt. In de jaren die volgden is er enorm veel geschreven en gezegd over dat dopingverleden, zo ook door de zondaar zelf. Recentelijk heeft de nu 52-jarige Amerikaan in gesprek met podcastmaker Bill Maher een extra boekje opengedaan over die gitzwarte periode.

'In zekere zin zou je met epo het systeem verijdelen', zo vertelt de man uit Texas in het bijna anderhalf uur durende twistgesprek. 'Ik ben immers wel 500 keer getest en ik ben nooit gezakt voor de dopingtest. En dat is geen overdrijving of leugen. Het is de waarheid. Bovendien was er ook geen manier om de test zelf te omzeilen. Toen ik in het bekertje piste en ze de pis in het bekertje testten, was het gewoon goed.'

Armstrong vergelijkt halveringstijd van epo met halveringstijd van cannabis en anabolen

Hoe Armstrong er dan wel voor kon zorgen dat zijn dopinggebruik gemaskeerd werd? 'Het heeft allemaal met de halveringstijd van bepaalde stoffen te maken', zo duidt hij. 'Vooral de meest heilzame stoffen hebben een halveringstijd van vier uur. Cannabis, anabolen of welke stoffen dan ook hebben een veel langere halveringstijd. Je zou bijvoorbeeld nu een joint kunnen roken en aan het werk gaan, om vervolgens over twee weken alsnog positief te testen op het goedje. De halveringstijd van epo is slechts vier uur, dus is het ook weer zo je lichaam uit. Je kon zo uit rekenen wanneer je het moest gebruiken.'

'Ik wil niemand aanmoedigen om iets te doen wat niet nodig is', stelt de vijftiger daarna, om niet veel later nog wat meer in de doping-specifieke details te treden. 'De waarheid is dat je toentertijd een medicijn had dat niet op te sporen was, dat enorm gunstig was voor prestaties én voor je herstel. Beide zijn weliswaar belangrijk, maar in de eerste plaats gaat het om de prestaties. En zoals ons werd voorgehouden - en daar ben ik het overigens niet mee oneens - was het veilig als het onder toezicht van een arts werd ingenomen', luidt zijn epo-conclusie.

Video: bekijk (en luister) hier de gehele podcastuitzending met Lance Armstrong

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws