Boetes en tijdstraffen in de Tour de France | Niemand op de bon in laatste rit Wielrennen
Wielrennen

Boetes en tijdstraffen in de Tour de France | Niemand op de bon in laatste rit

Boetes en tijdstraffen in de Tour de France | Niemand op de bon in laatste rit

We kregen er in de Giro d'Italia voor het eerst mee te maken en ook in de Tour de France is het opletten geblazen voor de renners. De regels voor afvalverwerking, houdingen op de fiets, stayeren en nog veel meer zijn strenger dan ooit! In de Leiderstrui pluist dagelijks het jury-rapport door en verzamelt hier de boetes en straffen die tijdens de Tour worden uitgedeeld.

De regels: tijdstraffen en boetes bij overtredingen

Net als in de Giro d'Italia houdt de UCI dagelijks de nieuwe regels goed in de gaten. Deze zijn vooral van toepassing op het weggooien van afval. De regels schrijven voor dat er vandaag de dag speciale zones zijn om je afval weg te gooien. Gooi je buiten zo'n zone een bidon weg of een papiertje in de berm, dan word je op de bon geslingerd. Bij een eerste fout krijgt de renner een boete van 500 Zwitserse frank, plus 25 strafpunten van de UCI-ranking. Gaat een renner twee keer in de fout, dan werkt dit door in het klassement. De UCI geeft dan een minuut (!) straftijd. Na drie fouten wordt de renner in kwestie uit koers gezet.

Ook de fietsposities van de renners wordt extra goed bekeken. Het is niet meer toegestaan om op de buis te dalen en ook mag je niet meer met je onderarmen op je stuur leunen. De straffen hier zijn ook niet mals. Na een eerste overtreding wordt meteen dertig seconden tijdstraf in het klassement uitgedeeld. Wie twee keer in de fout gaat, krijgt zelfs twee minuten aan de broek. Ook hier geldt: ga je drie keer in de fout, dan word je door de organisatie naar huis gestuurd.

Naast deze vrij nieuwe reglementen, houdt de UCI natuurlijk ook andere zaken in de gaten. Denk aan ongepast gedrag, verbaal of fysiek, of aan het niet opvolgen van aanwijzingen van de organisatie door ploegleiders. Renners mogen nog steeds niet overal plassen en ook het stayeren achter de auto is nog steeds niet toegestaan. De straffen voor deze verschillende overtredingen verschillen nogal. Bekijk hieronder per etappe wie er door de wedstrijdjury uit zijn gepikt.

Boetes en tijdstraffen Tour de France 2021

Etappe 21: Chatou - Parijs (108 km)

In de paradetocht naar Parijs heeft iedereen zich netjes gedragen. De jury heeft niemand op de bon geslingerd of gewaarschuwd.

Etappe 20: Libourne - Saint-Émilion (30,8km)

De individuele tijdrit in de twintigste etappe leverde niet veel straffen op vanuit de jury. Toch was het rapport na de finish ook niet blanco. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) gooide onderweg een bidon weg op een plek waar dat niet mocht. Dat leverde zoals gebruikelijk een boete van 500 frank en 25 UCI-punten in mindering op. Jonathan Castroviejo kwam namens INEOS goed weg. Hij zou een verboden fietspositie hebben aangenomen, maar kreeg slechts een waarschuwing. Dat was eerder deze ronde ook al bij Rigoberto Urán een keer het geval.

Ploegleiders Christoph Roodhooft (Alpecin-Fenix) en Andrej Hauptman (UAE) reden in de tijdrit te dicht op een renner en kregen allebei een boete van 200 Zwitserse frank.

Etappe 19: Mourenx - Libourne (207 km)

De negentiende etappe in de Tour was een helse tocht van 207 kilometer, door de renners hard gemaakt aan een gemiddelde van 49 kilometer per uur. De grenzen werden dan ook weer opgezocht. Maar liefst acht renners kregen een boete van 500 Zwitserse frank en 25 UCI-punten in mindering voor het weggooien van een bidon waar dat niet mocht. Tadej Pogacar, Davide Formolo, Vegard Stake Laengen (allen UAE), Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Brent Van Moer (Lotto Soudal), Simon Geschke (Cofidis), Michael Matthews en Chris Juul-Jensen (beide BikeExchange) werden op de bon geslingerd.

Ook was er straf voor twee ploegleiders. Lars Michaelsen, sportief directeur van Qhubeka NextHash, kreeg 500 frank boete voor het niet opvolgen van de aanwijzingen van de marshalls. Dmitry Fofonov, eindverantwoordelijke bij Astana Premier-Tech, heeft weer 500 frank achter zijn naam staan, omdat de organisatie een renner van Astana met een verkeerd weggegooide bidon niet kon identificeren. Fofonov heeft deze Tour al 1.600 frank aan boetes bij elkaar.

Etappe 18: Pau - Luz Ardiden (130 km)

In de korte rit kon de jury geen opmerkelijke of strafbare feiten vinden bij de renners. Ook wel eens fijn, zo tegen het einde van deze Tour de France.

Etappe 17: Muret - Col du Portet (178,4 km)

In de zeventiende etappe was het andermaal Rigoberto Urán van EF Education-NIPPO die op het strafbankje moest zitten. De Colombiaan kreeg 500 Zwitserse frank boete en moet ook 25 UCI-punten inleveren voor het weggooien van bidons, terwijl hij ook nog 200 Zwitserse frank moet betalen voor het urineren op de foute plek. Diezelfde straf werd ook gegeven aan zijn ploegmaat Stefan Bissegger en Jakob Fuglsang van Astana-Premier-Tech.

Etappe 16: El Pas de la Casa - Saint-Gaudens (169 km)

In de zestiende etappe waren er renners die zich niet aan de nieuwe regels hielden waarin je je niet zomaar meer in alle posities op de fiets mag manoeuvreren. Rigoberto Urán (EF Education-NIPPO) en Pello Bilbao (Bahrain Victorious) waren twee van die renners, maar gek genoeg was de jury coulant en hielden ze het bij een waarschuwing. Dit was niet het geval bij David Gaudu. De thuisrijder van Groupama-FDJ kreeg een boete van 500 Zwitserse frank opgelegd voor het weggooien van afval waar dat niet mocht.

Etappe 15: Céret - Andorra la Vella (191,3 km)

De vijftiende etappe van de Tour de France trok van Céret naar Andorra la Vella. Meerdere coureurs kregen in deze etappe een boete of een tijdstraf, of beide. Jonathan Castroviejo (INEOS Grenadiers) kreeg een boete van 500 Zwitserse frank, plus 25 UCI punten aftrek, omdat hij afval weggooide buiten de daarvoor bestemde zones. Pierre Rolland (B&B Hotels) kreeg een fikse straf voor het gebruik maken van de stoep. Hij heeft een boete van 500 Zwitserse frank, plus 25 UCI punten aftrek, een tijdstraf van twintig seconden, acht punten aftrek in het bergklassement en zestien punten aftrek in het puntenklassement.

Dan de klassieke plakbidonnen, zondag hadden veel renners extra veel dorst vanwege de hitte. Dit zorgde uiteraard voor wat extra seconden aan de auto. Hier zijn vier straffen voor uitgedeeld, namelijk aan Mike Teunissen en zijn ploegleider Grischa Niermann (Jumbo-Visma), en aan Omar Fraile en zijn ploegleider Dmitriy Fofonov (Astana Premier - Tech), alle vier hebben ze een boete gekregen van 200 Zwitserse frank. Ook de ploegleiders Matthew White (Bike-Exchange) en Lars Michaelsen (Qhubeka-Next Hash) kregen een boete. Zij kregen beide een straf voor het niet respecteren van instructies van de jury. Beide zijn nu 300 Zwitserse frank armer.

Etappe 14: Carcassonne - Quillan (183,7 km)

In de veertiende etappe van de Tour de France kwamen veel renners in aanraking met de wedstrijdjury. Vier renners kregen een boete voor het weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zone. Maximilian Walsheid (Team Qhubeka NextHash), Elie Gesbert (Arkéa-Samsic), Wout Poels (Bahrain Victorious) en Edvald Boasson Hagen (Total Energies) kregen elk een boete van 500 frank. Daarnaast kregen ze een aftrek van 25 UCI-punten.

Marc Hirschi (UAE Team Emirates) en zijn ploegleider Andrej Hauptman, en Dmitriy Gruzdev (Astana - Premier Tech) en zijn ploegleider Dmitriy Fofonov kregen een boete voor een plakbidon. Zij kregen alle vier een boete van 200 frank. Ploegleiders Tom Steels (Deceuninck-Quick-Step) en Rik Verbrugghe (Israel Start-Up Nation) werden dan weer beboet omdat ze instructies van de wedstrijdcommissaris niet opvolgden. 300 Zwitserse frank voor beiden.

Verbrugghe kreeg daar nog een boete van 500 frank bij, omdat hij zijn renner Reto Hollenstein (Israel Start-Up Nation) meenam achter de auto. Hollenstein kreeg een boete van 200 Zwitserse frank, een tijdstraf van veertig seconden, zes punten aftrek in het puntenklassement en één punt aftrek in het bergklassement. Tot slot was de jury coulant voor Davide Formolo (UAE Team Emirates), de Italiaan reed lek in de laatste drie kilometer en verloor daardoor de aansluiting met het peloton. Hij kreeg echter na afloop van de etappe dezelfde tijd als het peloton, met daarin zijn kopman Pogačar

Etappe 13: Nîmes - Carcassonne (219,9 km)

De bidons worden gaandeweg de Tour de France steeds plakkeriger. In de dertiende etappe moest de jury andermaal drie renners op de vingers tikken voor het iets te lang vasthouden van een bidon vanuit de auto. Vroege vluchter Pierre Latour en ploegmaat Anthony Turgis van TotalEnergies maakten zich er schuldig aan, samen met ploegleider Benoit Genauzeau. Ze kregen alle drie een boete van 200 Zwitserse frank gepresenteerd.

Er werden ook weer bidons weggegooid in zones die daar niet voor bestemd waren. Boy van Poppel (Intermarché), Jasper Stuyven (Trek) en Michael Mørkøv (Deceuninck) staan op scherp en kregen nu een boete van 500 frank en 25 UCI-punten in mindering. Ook een mannetje van Movistar gooide kennelijk een bidon weg waar dat niet mocht. Deze renner werd niet geïdentificeerd, waardoor sportief directeur Jose Luis Arrieta de rekening van 500 frank voor de kiezen kreeg. Yvon Ledanois, sportief directeur van Arkéa-Samsic, kreeg tot slot een boete van 500 frank voor het niet opvolgen van de verkeersrichtlijnen.

Etappe 12: Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes (159,5 km)

Tijdens de rustige twaalfde etappe werd er toch nog een boete uitgedeeld. André Greipel zat in de kopgroep van de dag en heeft vermoedelijk geprobeerd wat energie te sparen voor de finale, waar hij vriend Nils Politt uiteindelijk de overwinning zag grijpen. Greipel is namelijk beboet met 200 Zwitserse frank voor een plakbidon en hetzelfde geldt voor zijn ploegleider bij Israel Start-Up Nation, Oscar Guerrero.

Etappe 11: Sourges-Malaucene (198,9 km)

De elfde etappe was een goede voor de financiële man van de ASO. Een tiental renners werd namelijk beboet voor het foutief aannemen van een bidon. Jonas Rutsch (EF), Omer Goldstein (Israel), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Luka Mezgec (BikeExchange), Hugo Houle, Ion Izagirre (Astana), Jérémy Cabot (TotalEnergies), Ivan Garcia Cortina (Movistar), Elie Gesbert en Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic) werden allen op de bon geslingerd. 200 Zwitserse frank per stuk, net als hun ploegleiders.

Bouhanni kreeg zelfs een fikse straf, daar hij zich meermaals niet aan de regels hield. Naast zijn boete moet hij ook veertig seconden, acht bergpunten en vier punten voor de groene trui inleveren en heeft zijn ploegleider Yvon Ledanois ook een prent gekregen.

Etappe 10: Albertville - Valence (191 km)

In de tiende etappe van de Tour de France gingen een aantal renners in de fout met het verkeerd weggooien van afval. Dat moet gebeuren in bepaalde zones, maar daar houdt niet iedereen zich aan binnen het peloton. Davide Ballerini en Dries Devenyns (beiden Deceuninck-Quick-Step), Jonas Rickaert (Alpecin-Fenix) en Wout van Aert (Jumbo-Visma) kregen daarvoor een boete van 500 Zwitserse frank en 25 strafpunten van de UCI-ranking. Bij nog een keer hetzelfde vergrijp, volgt een tijdstraf van een minuut in het klassement. De Zwitser Reto Hollenstein (Israel Start-Up Nation) werd beboet met 200 Zwitserse frank, voor plassen in het openbaar.

Etappe 9: Cluses - Tignes (145 km)

Tijdens de regenachtige negende etappe met finish op de Montée de Tignes werden niet al te veel boetes uitgedeeld. Ditmaal werd driemaal een dubbele sanctie uitgedeeld. De beboete renners waren Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers), Jorge Arcas (Movistar) en Dylan Teuns (Bahrain Victorious). De drie werden allen op de bon geslingerd wegens een bidon collé, oftewel een plakbidon. De ploegleiders in kwestie waren Ole Gabriel Rasch (Israel Start-Up Nation), Jose Luis Arrieta (Movistar) en Rolf Aldag (Bahrain Victorious) en ook zij kregen de boete van 200 Zwitserse frank.

Etappe 8: Oyonnax - Le-Grand-Bornand (150,8 km)

In de achtste etappe van de Tour de France zijn er vijf renners op de bon geslingerd door de jury. Allen werden beboet voor hetzelfde vergrijp: plassen op een plek waar het niet mocht. Het kostte Miguel Ángel López, Enric Mas, (beiden Movistar) Luke Rowe (INEOS Grenadiers), Danny van Poppel en Jonas Koch (beiden Intermarché) uiteindelijk allemaal 200 Zwitserse frank boete.

Etappe 7: Vierzon - Le Creusot (249,1 km)

Was de zesde dag van de Tour nog een rustige voor de wedstrijdjury, op dag zeven werd er volle bak ingegrepen. Met koers vanaf kilometer nul zochten er meerdere renners en ploegleiders de grenzen van het toelaatbare op. De jury pikte er een heleboel uit. Zo werd de hele ploeg van DSM, inclusief ploegleider Luke Roberts, bestraft voor het feit dat ze niet op tijd waren voor de ploegpresentatie. Roberts en alle renners kregen 500 Zwitserse frank boete, per persoon.

Er gingen ook renners in de fout met het weggooien van bidons in de daarvoor bestemde zones. Michael Schär, die eerder dit jaar al eens uit koers werd gegooid voor dit vergrijp, kreeg 500 frank boete en 25 UCI-punten aftrek voor het weggooien van een bidon buiten een zone. Ook klassementsleider Mathieu van der Poel kreeg deze straf opgelegd. Beide heren moeten zodoende oppassen, want bij eenzelfde overtreding volgt voor beide een minuut straftijd in het klassement.

Carlos Verona (Movistar) en Jan Bakelants (Intermarché) plasten te dicht bij het publiek en moeten 200 frank betalen. Toms Skujins (Trek) liet zich bevoorraden in de laatste twintig kilometer, wat niet is toegestaan. Hij kreeg ook 200 frank aan de broek, mét twintig seconden straftijd in het klassement. Zijn ploegleider Steven de Jongh moet zelfs 1000 frank betalen voor dit vergrijp. Dan naar het tweede formulier, want de straffen pasten dit keer niet op één A4. Warren Barguil van Arkea-Samsic had last van een plakbidon en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd: 200 frank. Zijn ploegleider Sébastien Hinault kreeg dezelfde straf.

Etappe 6: Tours - Chateauroux (160,6 km)

De zesde etappe was er eentje voor de lieve mensen. Niemand kreeg een prent of vermaning voor het overtreden van de regels van de ASO.

Etappe 5: Changé - Laval Espace Mayenne (27,2 km)

Heel opvallende dingen zaten er na vier dagen in de Tour nog niet bij en dat was op dag vijf niet anders. De jury hoefde 'maar' drie keer op te treden, dit keer louter tegen ploegleiders die zich niet gedroegen tijdens de tijdrit. Dmitriy Fofonov, ploegleider bij Astana-Premier Tech, werd zelfs twee keer op de bon geslingerd. Eenmaal omdat hij te dicht achter een renner reed en eenmaal omdat instructies van de wedstrijdleiding niet werden opgevolgd.

Ook Sébastien Hinault van Arkéa-Samsic moest er op dat vlak aan geloven. Ook hij reed kennelijk een keer te dicht achter één van z'n renners tijdens de race tegen de klok. Fofonov en Hinault kregen allebei 200 Zwitserse frank boete voor dat vergrijp. Fofonov moet nog eens 500 frank extra betalen voor het niet luisteren naar de instructies.

Etappe 4: Redon - Fougères (182,9 km)

Ín de vierde etappe werd er wederom iemand op de bon geslingerd voor plassen in het openbaar en dat was deze keer Wout van Aert. Dat leverde hem een boete van 200 Zwitserse frank op.

Etappe 3: Lorient - Pontivy (182,9 km)

Drie renners zijn in de derde etappe op de bon gegaan. Hugo Houle (Astana-Premier Tech) voor het plassen in het openbaar, Ide Schelling (BORA-hansgrohe) voor een bevoorrading in de laatste twintig kilometer en Luke Rowe (INEOS Grenadiers) voor ongepast gedrag. Op Twitter verklaarde de Brit dat hij geschreeuwd had naar de wedstrijdjury, nadat hij het niet eens was met een barrage in de achtervolging op het peloton. Het leverde de Brit, naast een boete, twintig punten in mindering in de UCI-ranking op.

Als laatste ging ook wederom Enrico Poitschke, ploegleider bij BORA-hansgrohe op de bon. Dit had te maken met de onjuiste bevoorrading van Schelling. De Nederlander kreeg tweehonderd Zwitserse franc boete en een tijdstraf van twintig seconden in het algemeen klassement aangemeten.

Etappe 2: Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne (183,5 km)

In de tweede etappe gingen er wederom enkele ploegleiders op de bon. Luke Roberts (DSM) en Matt White (BikeExchange) kregen boetes van 200 Zwitserse frank voor renners die in het openbaar hun blaas leegden. Rolf Aldag (Bahrain) kreeg 500 Zwitserse frank boete voor een renner die op een verkeerde plek zijn afval weggooide, terwijl Enrico Poitschke (BORA-hansgrohe) voor twee van dit soort incidenten zelfs voor het dubbele op de bon ging.

Etappe 1: Brest - Landerneau (197,8 km)

Na de eerste etappe werd er vooral gekeken naar vele valpartijen. De wedstrijdorganisatie noteerde maar liefst 21 (!) renners die langs de medische wagen gingen tijdens de rit. Er werd slechts één iemand op de bon geslingerd. Didier Rous, sportief directeur van B&B Hotels, volgde de instructies van de wedstrijdleiding niet op. Hij kreeg een boete van 200 Zwitserse frank.

Heb jij de app van In de Leiderstrui al!? Download 'm nu via Android of IOS en blijf nog beter en sneller op de hoogte van de laatste wielernieuwtjes, interviews, opinie en achtergronden!

22 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws