De voor- en nadelen van de dropper post: hiermee won Mohoric Milaan-Sanremo Wielrennen
Wielrennen

De voor- en nadelen van de dropper post: hiermee won Mohoric Milaan-Sanremo

De voor- en nadelen van de dropper post: hiermee won Mohoric Milaan-Sanremo

In de wielerwereld wordt er blij verrast op de dropper post waarmee Matej Mohoric naar de zege daalde in Milaan-Sanremo. Wat de voor- en nadelen van dit apparaatje zijn? Dat legt In de Leiderstrui voor je uit in dit artikel.

Wat is een dropper post?

Mohoric haalde na afloop van de race zelf aan dat hij gebruik had gemaakt van een zogenaamde 'dropper post'. In feite is dit niets meer of minder dan een in hoogte verstelbare zadelpen. Met één druk op een knop kun je je zadel omhoog óf omlaag zetten. Dit knopje zit gewoon aan het stuur van de fiets, waardoor het weinig moeite kost om dit te doen.

De dropper post is zeker niet helemaal nieuw. De techniek wordt door veel profs in het mountainbiken al langer gebruikt. In 2014 nam de UCI al een beslissing dat het gebruik van de dropper post ook in het peloton toegestaan werd. Dat Mohoric hem nu toepast, is dus volledig binnen de regels van de internationale wielerbond.

In onderstaande video zie je hoe de techniek er op de fiets van Mohoric uitziet. Lees verder onder de video om meer te weten over de voor- en nadelen van het apparaat.

Wat zijn de voordelen van een dropper post?

Het voornaamste voordeel van de dropper post, is dat je als renner je zwaartepunt kunt verlagen. Dit komt van pas in steile of technische afdalingen, zoals die van de Poggio in Milaan-Sanremo. Doordat je gewicht lager zit, maak je jezelf wendbaarder en sneller door de bochten. Volgens een test van GCN zou dit op een stuk over vier kilometer al snel tien seconden kunnen schelen. Daarnaast heb je meer controle over de fiets, waardoor sommigen beweren dat het gebruik van de dropper post het afdalen ook veiliger maakt.

Enkele tijd geleden werd de supertuck-positie verboden door de UCI. Deze daaltechniek, waarbij de renners steunen op de bovenbuis van hun frame, werd door de bond als onveilig beschouwd. Door gebruik te maken vaan een dropper post zorg je ervoor dat je op een legale manier jezelf toch kleiner en aerodynamischer kunt maken. Ideaal voor een renner als Mohoric dus, die voorheen een fervente uitvoerder was van de supertuck. V

Daarnaast mogen we volgens oud-mountainbiker Sven Nys het psychologische voordeel van de dropper niet onderschatten in Milaan-Sanremo. Mohoric had zichtbaar vertrouwen in het apparaat en daalde daarmee met verve naar de overwinning. Hij vertelt bij Sporza dat hij hiermee een klein voordeel had ten opzichte van de concurrentie.

Wat zijn de nadelen van een dropper post?

Toch kleven er ook nadelen aan het gebruik van de dropper post. Degene die nu op de markt zijn, zijn namelijk allemaal een stuk zwaarder dan normale zadelpennen. Volgens Niels Albert bij Het Laatste Nieuws kan dit al gauw om enkele honderden grammen gaan. Anderen beweren echter dat dit bij de nieuwere modellen al veel minder is. Mocht het verschil in gewicht niet al te groot meer zijn, maakt dat het gebruik van dit onderdeel plots ook interessant voor bergetappes in de Tour de France.

Daarnaast zit er altijd een klein beetje speling op de dropper, wat het iets minder fijn kan laten aanvoelen. Verder belangrijk, maar dat is meer voor de mensen die nu zelf geïnteresseerd zijn in het aanschaffen van een dropper post, is dat een goede variant vaak best prijzig kan zijn. Daarbovenop moet je er rekening mee houden dat het ook weer een onderdeel is dat extra onderhoud nodig heeft.

Gaat iedereen nu een dropper post gebruiken in het profpeloton?

Net als met vele nieuwigheden in de fietswereld, zullen er voor- en tegenstanders van het gebruik zijn. Net als met bijvoorbeeld schijfremmen, zagen we dat niet iedereen daar in eerste instantie op zat te wachten. We hoeven daarom niet te verwachten dat iedereen van de ene op de andere moment van dit fietsonderdeel gebruik zal maken. Al zal Mohoric wel enkele andere renners aan het denken hebben gezet. Net zoals hij dat deed toen hij voor het eerst trappend op de bovenbuis naar de zege op het beloften-WK daalde.

Andere renners zullen dus waarschijnlijk ook met deze techniek gaan experimenteren. Hoe vaker de dropper post zijn nut bewijst, hoe meer renners overstag zullen gaan. Inmiddels is Nys overtuigd dat het apparaat een belangrijke plek zal innemen in het peloton: 'Ik ben er zeker van dat dit systeem algemeen gebruikt zal worden.' De voordelen wegen wat hem betreft zeker op tegen de nadelen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws