Démare klopt Ewan in fotofinish Giro d'Italia, massaspurt Bol voorbij na contact met Gaviria Wielrennen
Wielrennen

Démare klopt Ewan in fotofinish Giro d'Italia, massaspurt Bol voorbij na contact met Gaviria

Démare klopt Ewan in fotofinish Giro d'Italia, massaspurt Bol voorbij na contact met Gaviria

Arnaud Démare heeft na de vijfde ook de zesde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Na een werkelijk slaapverwekkende dag kwam het peloton een klein uur later dan gepland aan in Scalea. Daarin was het Démare die perfect timede en Caleb Ewan klopte. Mark Cavendish werd derde.

We kunnen hier een heel lang wedstrijdverslag schrijven, maar er valt eigenlijk vrij weinig te melden over de eerste vijf koersuren van de zesde etappe. Sterker nog: in het eerste koersuur was er zelfs niemand voornemens om überhaupt weg te rijden voor een kopgroep. Pascal Eenkhoorn, Bauke Mollema en Magnus Cort gingen allen een keer op de pedalen staan, maar deden dat met een grote lach.

Rosa dappere vluchter, Girmay klopt Démare

Pas richting de eerste en enige klim van de dag was er dan toch één renner die er wel voor wilde gaan. Diego Rosa maakte zich op voor een lange solo en kreeg als beloning drie bergpunten op de top van de klim naar Aeroporto L. Razza. Bergkoning Lennard Kämna snoepte er twee mee, voor Thomas De Gendt. De Belg van Lotto Soudal controleerde eigenlijk de hele dag het peloton, in een gezapig tempo.

Na de klim volgde snel een tussensprint en schoven we nog even naar het puntje van de stoel. Drone Hopper-Androni had net daarvoor met drie man een aanval geplaatst en Simone Ravanelli, Edoardo Sepúlveda en Filippo Tagliani probeerden de oversteek te maken naar Rosa. Daardoor sprintte het peloton voor plek vijf en verder. Biniam Girmay klopte er nipt Arnaud Démare. Meteen erna trok Lotto Soudal even door en werd het Androni-trio ingerekend.

Wie wint de derde massasprint in de Giro?

Na de klim en de tussensprint was het zodoende uit met de pret en volgde een lange zit. Rosa reed er alleen voor, Lotto Soudal controleerde de boel, samen met Groupama-FDJ en Quick Step-Alpha Vinyl. De kilometers kropen voorbij, daar het tempo nooit hoog lag. De finish was gepland rond 17.15 uur, maar de klok liep naar 17.45 uur toen de laatste tien kilometer werd aangevangen. Rosa was toen al ingerekend. Hij was er op 29 kilometer van de streep al aan voor de moeite.

In de laatste tien kilometer was het dringen voor positie, helemaal nu de weg breed was en er veel sprinttreinen naast elkaar konden rijden. Mathieu van der Poel zat ver van achteren en liet duidelijk deze kans lopen. De blik kon op anderen en de treinen stonden allemaal op de rails. Cees Bol en Fernando Gaviria kwamen hard op over links, maar haakten in elkaar en konden het vergeten. Cavendish kwam te vroeg op kop en werd nog overvleugeld door Ewan en Démare, van wie de Fransman net iets eerder over de finish kwam.

Alles over etappe 6 in de Giro d'Italia 2022

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws