Favorieten etappe 1 Ronde van Noorwegen 2023 | Wie doet het ons aan om zo'n rit te moeten voorspellen? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 1 Ronde van Noorwegen 2023 | Wie doet het ons aan om zo'n rit te moeten voorspellen?

Favorieten etappe 1 Ronde van Noorwegen 2023 | Wie doet het ons aan om zo'n rit te moeten voorspellen?

Na een proloog met indrukwekkende vergezichten in Bergen is het tijd voor de eerste rit in lijn van de Noorse rittenkoers. Wegens meteorologische fenomenen is de rit flink ingekort en bedraagt de totale afstand in plaats van 207 nog maar 85 kilometer, die tussen Røldal en Hovden afgewerkt worden. In de Leiderstrui wil je er het nodige over bijbrengen!

Parcours etappe 1 Ronde van Noorwegen 2023

Favorieten etappe 1 Ronde van Noorwegen 2023 | Wie doet het ons aan om zo'n rit te moeten voorspellen?

Wegens barre weersomstandigheden zijn de vlakke aanloopfase en de beklimming van de Seljestadjuvet (18,6 kilomter aan 5,9 procent), de zwaarste (en enige) berg die deze Ronde van Noorwegen rijk was, uit het parcours gehaald. Als gevolg daarvan wordt er gestart in Røldal, het plaatsje dat eigenlijk zou dienen als einde van de afdaling van de Seljestadjuvet. Vanaf Røldal staat er een strook bergop op het programma, waarna de coureurs op de Noorse hoogvlaktes blijven rijden.

Op dertig kilometer van de meet begint het dan voor een laatste keer echt bergop te lopen, met de Bykleheivegen. Deze heuvel kent een lengte van 3,5 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5 procent. Daarna krijgen we nog zo'n 25 kilometer vlak richting finishlocatie Hovden, waar de laatste kilometers lichtjes bergop lopen richting het skigebied van die plaats.

Het loopt nog vies omhoog in de laatste kilometer.

Tijden
Start: 16.00 uur
Finish: 18.00 uur

Weer etappe 1 Ronde van Noorwegen 2023

Het zit de coureurs niet echt mee zaterdag. De flinke inkorting van de etappe komt immers ook niet zomaar om de hoek kijken. In finishplaats Hovden worden temperaturen van 11 graden Celsius verwacht, terwijl het ook flink gaat regenen. Verwacht dus ook koude gevoelstemperaturen. In de finale staat de wind voornamelijk tegen.

Favorieten etappe 1 Ronde van Noorwegen 2023

Eigenlijk stond er in de eerste rit in lijn een typische Ronde van Noorwegen-rit op de rol, met een voor wielerbegrippen atypisch parcours. Om hier te kunnen winnen moest je eigenlijk kunnen klimmen, op het vlakke kunnen beuken en dan ook nog een fel sprintje hebben. Bestaan die renners er veel? Niet echt, tenzij je pakweg Wout van Aert of Ethan Hayter heet. Het feit dat de Seljestadjuvet uit het routeboek is geschrapt, biedt de dienstdoende sprinters echter weer kansen.

INEOS Grenadiers deelde vrijdag met Ben Tulett en Magnus Sheffield op één en twee alvast een slagje uit, terwijl ze met figuren als Luke Plapp, Joshua Tarling en Connor Swift ook over de power beschikken om die leiderstrui te kunnen verdedigen. Maar of ze het - met die voorsprong - echt weer uit elkaar gaan ranselen, met de kans dat ze op een counter lopen? Attila Valter en Johannes Staune Mittet van Jumbo-Visma zullen in ieder geval gebrand zijn op sportieve revanche.

We moeten ook bij Trek-Segafredo, dat met Mathias Vacek en Thibau Nys ook twee man bij de beste zes zag eindigen in de proloog, gaan piepen. En dan is er ook Jasper Stuyven nog, die misschien wel de snelste benen heeft. Een andere Belg die ver kan komen is baroudeur Rune Herregodts, net als zijn ploegmaats Mike Teunissen en Madis Mikhels. Namens Team DSM zijn er Marco Brenner, Lorenzo Milesi en Kevin Vermaerke.

Favorieten etappe 1 Ronde van Noorwegen 2023 | Wie doet het ons aan om zo'n rit te moeten voorspellen?

Andere mannen die na een zware koers over een sprintje beschikken zijn Rasmus Tiller en Tobias Halland Johannessen van Uno-X, om over Ide Schelling (BORA-hansgrohe) en Alexander Kamp (Tudor) maar te zwijgen. Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost) bewees dit jaar ook al dat hij een bergje over kan, al heeft hij met Georg Steinhauser, Jonas Rutsch en Odd Christian Eiking nog enkele goede ploegmaats.

Indien het - en die kans is nu zeer zeker aanwezig - een feest voor de pure sprinters wordt, noteren we graag de namen van Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), Alexander Kristoff (Uno-X) en Sean Flynn (Team DSM).

Favorieten etappe 1 Ronde van Noorwegen 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Alexander Kristoff (Uno-X) en Thibau Nys (Trek-Segafredo)
Outsiders: Attila Valter (Jumbo-Visma), Ben Tulett (INEOS Grenadiers), Madis Mikhels (Intermarché-Circus-Wanty), Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) en Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck)
Longshots: Ide Schelling (BORA-hansgrohe), Sean Flynn (Team DSM), Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Alexander Kamp (Tudor), Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty) en Johannes Staune-Mittet (Jumbo-Visma)

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws