Favorieten etappe 2 Critérium du Dauphiné 2023 | Wie doet geletruidrager Laporte wat in rit twee? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Critérium du Dauphiné 2023 | Wie doet geletruidrager Laporte wat in rit twee?

Favorieten etappe 2 Critérium du Dauphiné 2023 | Wie doet geletruidrager Laporte wat in rit twee?

In het parcours van de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné is, net als in de ouverture van de Franse rittenkoers, geen vlakke meter te bespeuren. In de Leiderstrui vertelt je alles over de verraderlijke rit naar La Chaise-Dieu!

Parcours etappe 2 Critérium du Dauphiné 2023

Favorieten etappe 2 Critérium du Dauphiné 2023 | Wie doet geletruidrager Laporte wat in rit twee?

De tweede rit in lijn van de achtdaagse koers is er eentje die volledig over glooiende wegen wordt verreden. Tussen Brassac-les-Mines en La Chaise-Dieu moeten de renners van dienst 167 kilometer afleggen. Er zijn meerdere noemenswaardige obstakels opgenomen in het listige parcours: twee beklimmingen van de derde categorie en twee keer dezelfde col van de vierde categorie.

Na een openingsfase van circa dertig kilometer, die wordt gekenschetst door een immer vlas plat oplopende weg, wacht de eerste gecategoriseerde beklimming van de dag. Dan doemt namelijk de Col de Toutée (2,2 kilometer aan 6%) op, waarna niet veel later ook de Col des Fourches (2,7 kilometer aan 6,5%) overwonnen moet worden.

Als de twee cols van derde categorie getopt zijn, trekt het peloton verder over heuvelachtig terrein, waarin er talloze klimmetjes - die niet zijn ingeschaald als zijnde van een bepaalde categorie - op het wielermenu staan. De route blijft golvend op- en aflopen tot de renners na bijna 100 kilometer voor het eerst over de streep komen. Twee rondes van 35,1 kilometer vervolledigen de route. Het eerste deel van die omloop gaat vals plat omlaag, waarna de punchy Côte des Guêtes (1 kilometer aan gemiddeld 8%) wacht. De top van die muur ligt op circa tien kilometer van de meet. Ook de finalestraat is geen makkelijke, daar de laatste kilometer vies omhoog loopt.

Favorieten etappe 2 Critérium du Dauphiné 2023 | Wie doet geletruidrager Laporte wat in rit twee?

Tijden
Start: 12.30 uur
Finish: ongeveer 16.30 uur

Weer etappe 2 Critérium du Dauphiné 2023

De meteorologische omstandigheden waarin de dienstdoende coureurs op maandag 5 juni gaan koersen laten zich lastig voorspellen. Diverse weersites en -mannen geven aan dat het kwik naar verwachting zal oplopen tot ongeveer twintig graden Celcius. Over de kans op neerslag heerst echter minder overeenstemming. De kans op regen lijkt zo'n vijftig procent. Het is dus nog even afwachten of de maandag-etappe letterlijk (figuurlijk hopelijk niet) in het water valt. Wind zal er amper staan, maar het kan de boel wel een stuk nerveuzer maken.

Favorieten etappe 2 Critérium du Dauphiné 2023

Het parcours van de tweede etappe is er eentje dat zich leent voor een verrassende winnaar. Op een dergelijk op-en-af-parcours kan het immers alle kanten op gaan. Het is bovendien maar de vraag welke ploegen er precies willen controleren. INEOS Grenadiers zag Hayter, die normaliter topfavoriet zou zijn in etappe als deze, als gevolg van een valpartij uitvallen in de ouverture. Derhalve lijkt er in rit twee maar één echte topfavoriet te zijn: Christophe Laporte (Jumbo-Visma). De Fransman van Jumbo-Visma is anno 2023 een alleskunner, met nog een heel sterke sprint in de benen. Dat bleek wel in de openingsetappe, die hij in extremis op zijn naam wist te schrijven. De kans is aanwezig dat hij in zijn gele leiderstrui ook rit numero twee bijschrijft op zijn palmares.

Het lijstje met outsiders is in principe eindeloos, daar er verscheidene heren nog een flinke sprint in de benen hebben na een redelijk selectief parcours. Voor dit favorietenartikel baseren we ons echter (logischerwijs) op de rituitslag van etappe 1. Het is niet onaannemelijk dat de mannen die toen naar een ereplaats wisten te sprinten zich ook in rit twee weer tonen. Het gaat dan bijvoorbeeld om Matteo Trentin (UAE Team Emirates), Axel Zingle (Cofidis), Maxim Van Gils (Lotto-Dstny) en Danny van Poppel. Zij finishten respectievelijk als tweede, vierde vijfde en zesde in de Laporte-show. Aan dat rijtje kunnen we ook Fred Wright (Bahrain Victorious) en Andrea Bagioli (Soudal Quick-Step) toevoegen.

Weet Trentin zich te revancheren in rit twee?
Weet Trentin zich te revancheren in rit twee?

We nemen ook graag een aantal 'sterke sprinters uit de tweede lijn' in ogenschouw. Milan Menten (Lotto-Dstny), Jon Aberasturi (Trek-Segafredo) en Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) behoren tot die categorie. Mocht het onverhoopt toch geen sprint met een gereduceerd peloton worden én zijn het de aanvallers die kunnen zegevieren, dan kijken we graag naar Lionel Taminiaux (Alpecin-Deceuninck), Tobias Johannessen (Uno-X) en Natnael Tesfatsion (Trek-Segafredo). Het voorspellen van vluchters blijft echter een grote tombola. Bovendien is de kans klein dat zij voorop zullen blijven.

Mocht er op de klimmetjes dusdanig hard worden doorgetrokken dat álle rappe mannen worden gelost, dan zou een Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step) of Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) wel eens kunnen toeslaan. Ook deze kans is echter zo goed als nihil. Een strijd tussen de klassementsrenners wordt eveneens niet verwacht. En Dylan Groenewegen? De sprinter van Team Jayco-AlUla moest in de openingsetappe ook lossen en dus lijkt het parcours in rit twee ook net iets te zwaar voor de Amsterdammer. Hetzelfde geldt voor Ethan Vernon.

Favorieten etappe 2 Critérium du Dauphiné 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Christophe Laporte (Jumbo-Visma)
Outsiders: Axel Zingle (Cofidis), Matteo Trentin (UAE Team Emirates), Fred Wright (Bahrain Victorious) en Andrea Bagioli (Soudal Quick-Step) en Danny van Poppel (BORA-hansgrohe)
Longshots: Milan Menten (Lotto-Dstny), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Jon Aberasturi (Trek-Segafredo), Tobias Johannessen (Uno-X), Lionel Taminiaux (Alpecin-Deceuninck) en Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck), Maxim Van Gils (Lotto-Dstny) en Ethan Vernon (Soudal Quick-Step)

Odds etappe 2 Critérium du Dauphiné 2023

Christophe Laporte - 3,00
Ethan Vernon - 7,00
Sam Bennett - 10,00
Julian Alaphilippe - 15,00
Danny van Poppel - 17,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro. Liever inzetten bij Jacks? Daar ontvang je een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV-informatie etappe 2 Critérium du Dauphiné 2023

Eurosport en de NOS zijn er iedere dag bij met de livebeelden. Beide zenders beginnen ongeveer anderhalf uur voor het einde van de rit met de uitzending. Op maandag 5 juni betekent dit u rond 15.00 uur kunt inschakelen. Eurosport geeft op de open kanalen de voorkeur aan het tennistoernooi Roland Garros, waardoor u mogelijk moet uitwijken naar de digitale kanalen van de internationale sportzender.

Youri van den Berg

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws