Favorieten etappe 21 Giro d'Italia 2023 | Laatste strohalm voor Cavendish, Gaviria en Marit, maar die verrekte Milan Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 21 Giro d'Italia 2023 | Laatste strohalm voor Cavendish, Gaviria en Marit, maar die verrekte Milan

Favorieten etappe 21 Giro d'Italia 2023 | Laatste strohalm voor Cavendish, Gaviria en Marit, maar die verrekte Milan

De slotrit van de Giro d'Italia voert het peloton door de hoofdstad van het Land van de Laars. In Rome zullen we vooral een soort parade krijgen, maar in de laatste pakweg zestig kilometer zal het natuurlijk wel gewoon koers zijn. In de Leiderstrui geeft je het nodige mee!

Parcours etappe 21 Giro d'Italia 2023

Favorieten etappe 21 Giro d'Italia 2023 | Laatste strohalm voor Cavendish, Gaviria en Marit, maar die verrekte Milan

Over de transfer van de Monte Lussari naar Rome zijn langs niet alle renners te spreken, maar goed: het is het feestje van de RCS en dat zal het ook altijd blijven. En dus hebben alle coureurs per vliegtuig de oversteek gemaakt.

We starten dus in Rome, vanwaar we koers zetten richting de kust. Daar volgt een draaipunt, waarna we in tegenstelde richting doorzetten richting de Italiaanse hoofdstad. Daar volgen nog zeven lokale rondes, dus er is genoeg tijd om de ronde langs het Colosseum en andere toeristische trekpleisters te leiden.

Veel is er over deze rit niet te vertellen, maar voor de sprinters zijn vooral de laatste kilometers natuurlijk interessant. De fase tussen vijf kilometer van de meet en twee kilometer van de aankomst is vrij technisch te noemen, met vijf bochten. De ene breder dan de andere, maar hier moet iedereen toch al waakzaam zijn.

Op 1,7 kilometer is het vervolgens tijd voor 350 meter keitjes, alvorens we op één kilometer van de meet een lange doordraaier inzetten. De laatste rechte lijn is zevenhonderd meter lang, waarvan de laatste vierhonderd meter op Champs-Elyseés-achtige keitjes zijn. We finishen op de viale dei Foire Imperial.

Favorieten etappe 21 Giro d'Italia 2023 | Laatste strohalm voor Cavendish, Gaviria en Marit, maar die verrekte Milan

Tijden
Start: 15.30 uur
Finish: 18.43 uur

Weer etappe 21 Giro d'Italia 2023

Ohhhh, wat moet het heerlijk zijn om zondag in Rome te zijn. 28 graden Celsius, klein wolkje aan de hemel, windje in de zij en dan lekker paraderen. Andiamo!

Favorieten etappe 21 Giro d'Italia 2023

Een laatste rit in een grote ronde is vaak een feestje voor de sprinters, en dat zal voor deze slotetappe van de Giro d'Italia niet anders zijn. Van die spurters is Jonathan Milan, de grote beer van Bahrain Victorious, toch wel dé spurtkerel van deze Giro. De bonkige Italiaan won één rit en het puntenklassement en eindigde ook nog eens viermaal als tweede, waarvan meerdere keren nipt.

Alberto Dainese (Team DSM) en Pascal Ackermann (UAE-Team Emirates) slaagden er van de nog in de koers zijnde spurters in om Milan head to head te verslaan en ook zij zullen in Rome dus mikken op een plek op het hoogste treetje. Ackermann krijgt in Rome mogelijk voor het eerst de ondersteuning van meer dan één knecht, daar het klassement van kopman Almeida nu wel vastligt.

Dat Mark Cavendish nog in koers is, mag al een wonder genoemd worden. De Brit van Astana Qazaqstan Team doet dit dan ook met maar één doel: winnen in Rome. En zeg nu eerlijk: hoe mooi zou het zijn als Cav in Rome zijn laatste Girorit ooit kan winnen? Ook Fernando Gaviria van Movistar is zonder etappeoverwinning, maar met heel wat teleurstellingen meer in de tas, naar Rome getrokken. Vamos, Fernando!

Favorieten etappe 21 Giro d'Italia 2023 | Laatste strohalm voor Cavendish, Gaviria en Marit, maar die verrekte Milan

Bij Intermarché-Circus-Wanty hebben ze met Arne Marit nog een Belg die op ritwinst kan mikken. In Caorle was hij na kettingproblemen niet te troosten, wie weet wacht de zoete revanche in Rome. Andere snelle figuren zijn Simone Consonni (Cofidis), Michael Matthews (Jayco AlUla), Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa), Jake Stewart (Groupama-FDJ) en Filippo Fiorelli (Bardiani), al lijkt het hen aan pure snelheid te ontberen.

In de Giro wil het ook nog wel eens zijn dat er een slinkse vluchter met de ritzege vandoor gaat in de slotetappe. Voor die hoedanigheid wijzen we types als Magnus Cort (EF Education-EasyPost), Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck), Alex Kirsch (Trek-Segafredo) en tweevoudig ritwinnaar Nico Denz (BORA-hansgrohe) aan, temeer omdat hun teams weinig te verliezen hebben.

Favorieten etappe 21 Giro d'Italia 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Jonathan Milan (Bahrain Victorious) en Pascal Ackermann (UAE-Team Emirates)
Schaduwfavorieten: Alberto Dainese (Team DSM), Fernando Gaviria (Movistar) en Arne Marit (Intermarché-Circus-Wanty)
Longshots: Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team), Simone Consonni (Cofidis), Michael Matthews (Jayco AlUla), Magnus Cort (EF Education-EasyPost), Jake Stewart (Groupama-FDJ) en Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck)

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws