Favorieten etappe 3 Renewi Tour 2023 | De Muur wacht op de klassieke toppers! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 Renewi Tour 2023 | De Muur wacht op de klassieke toppers!

Favorieten etappe 3 Renewi Tour 2023 | De Muur wacht op de klassieke toppers!

Na twee dagen aan de kust zoekt de Renewi Tour in rit drie dan toch echt het binnenland op, waar de rit naar Geraardsbergen op de rol staat. Deze was in het verleden vaak beslissend voor de eindrangschikking van de WorldTour-koers en bij In de Leiderstrui rekenen we erop dat dat in 2023 zomaar weer het geval kan zijn!

Parcours etappe 3 Renewi Tour 2023

Favorieten etappe 3 Renewi Tour 2023 | De Muur wacht op de klassieke toppers!

Starten doen we in het Belgische Aalter, waarmee we na de tijdrit in Sluis van donderdag op vrijdag weer terug zijn op Nederlands grondgebied. De eerste zeventig kilometer verlopen nog relatief vlak, maar dan beginnen we ons al wel langzaam richting de Vlaamse Ardennen te bewegen. Na 69 kilometer krijgen we met de Edelareberg de eerste helling voor de kiezen.

Vervolgens staan de Leberg, Berendies en Tenbosse op de rol, hellingen die we allemaal wel kennen van enkele Belgische klassiekers. Via de Denderoordstraat komen we vervolgens een eerste keer bij de welbekende Muur van Geraardsbergen, jarenlang dé scherprechter in de Ronde van Vlaanderen. Dat betekent ook dat we op de lokale ronde zijn aangekomen, die naast de Muur ook de daaropvolgende Bosberg en Onkerezeleberg bevat.

Het parcours is hiermee grotendeels identiek aan de slotetappes tussen 2015 en 2021, die telkens weer mooie winnaars voortbrachten. Onder meer Edvald Boasson Hagen, Jasper Stuyven, Michael Matthews, Oliver Naesen, Mathieu van der Poel en Matej Mohoric zegevierden er, waarvan die van Van der Poel na een lange solo wellicht nog het meest tot de verbeelding spreekt.

Beklimmingen
69,1 km: Edelareberg (1,9 km a 3,3%)
78,4 km: Leberg (1,0 km a 4,1%)
82,7 km: Berendries (1,0 km a 7,0%)
88,1 km: Tenbosse (0,5 km a 6,6%)
99,0 km: Denderoordstraat (0,7 km a 7,5%)
104,4 km: Muur (1,2 km a 7,8%)
109,2 km: Bosberg (1,4 km a 5,0%)
117,1 km: Onkerzeleberg (2,9 km a 3,2%)
132,1 km: Denderoordstraat (0,7 km a 7,5%)
137,5 km: Muur (1,2 km a 7,8%)
142,3 km: Bosberg (1,4 km a 5,0%)
150,2 km: Onkerzeleberg (2,9 km a 3,2%)
165,2 km: Denderoordstraat (0,7 km a 7,5%)

Tijden
Start: 12.50 uur
Finish: ongeveer 17.00 uur

Weer etappe 3 Renewi Tour 2023

Het is nog even koffiedik kijken of het vrijdagmiddag gaat regenen rondom Geraardsbergen, maar op het moment lijkt het erop dat de renners net goed weg kan komen. De temperatuur schommelt rond de 23 graden Celsius, bij een matige wind.

Favorieten etappe 3 Renewi Tour 2023

De derde rit van de Renewi Tour is er een voor de klassieke types, dus die schuiven we logischerwijs dan ook naar voren voor de rit naar Geraardsbergen. Dan kijken we in eerste instantie naar UAE-Team Emirates, dat vier mannen naar voren kan schuiven. Tim Wellens maakte donderdag al flink wat indruk met een tweede plaats in de tijdrit, waarin ook Mikkel Bjerg, Marc Hirschi en Matteo Trentin blijk van een goed vormpeil gaven.

Een andere man die zich in de chrono nadrukkelijk in de kijker reed, is Jasper Stuyven van Lidl-Trek. De Belg heeft met Thibau Nys en Daan Hoole ook wat sterke gasten aan zijn zijde, maar als voormalig winnaar en nummer zes van het WK geven we hem toch wel het predicaat topfavoriet mee voor vrijdag.

Soudal Quick-Step moet je altijd in de gaten houden en dat is in deze rit niet anders. Kasper Asgreen is de uitgesproken kopman, maar ook Yves Lampaert en Florian Sénéchal kunnen dit in principe aan. Die andere Belgische ploeg, Lotto-Dstny, schuift met Arnaud De Lie en Florian Vermeersch ook figuren naar voren.

Favorieten etappe 3 Renewi Tour 2023 | De Muur wacht op de klassieke toppers!

Alpecin-Deceuninck heeft met Jasper Philipsen en Soren Kragh Andersen ook twee mannen voor dit werk, al is het bij die eerste nog afwachten of hij het kan halen om de Muur enkele malen te overleven. Van wie we dat wel zeker weten: Matej Mohoric, ex-eindwinnaar van deze rittenkoers. Hij heeft met Fred Wright ook nog een sterke kerel aan zijn kant bij Bahrain Victorious.

En wat kan Joshua Tarling (INEOS Grenadiers) als leider van de koers? Met ervaren pionnen als Michal Kwiatkowski en talent als Ben Turner, Ben Tulett en Luke Plapp ter ondersteuning? Tot slot nog enkele mannen á la Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Mikkel Honoré (EF Education-EasyPost), John Degenkolb (DSM-firmenich) en ook Olav Kooij (Jumbo-Visma), die op een goede dag kunnen verrassen.

Favorieten etappe 3 Renewi Tour 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Tim Wellens (UAE-Team Emirates) en Jasper Stuyven (Lidl-Trek)
Outsiders: Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Arnaud De Lie (Lotto-Dstny) en Marc Hirschi (UAE-Team Emirates)
Longshots: Yves Lampaert (Soudal Quick-Step), Matteo Trentin (UAE-Team Emirates), Florian Vermeersch (Lotto-Dstny), Joshua Tarling (INEOS Grenadiers), Jasper Philipsen, Soren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck), Valentin Madouas (Groupama-FDJ) en Thibau Nys (Lidl-Trek)

Poll

Wie wint rit 3 in de Renewi Tour?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws