Favorieten etappe 3 Tirreno-Adriatico 2024 | In 2021 strijd Van der Poel-Van Aert, wat brengt Gualdo Tadino nu? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 Tirreno-Adriatico 2024 | In 2021 strijd Van der Poel-Van Aert, wat brengt Gualdo Tadino nu?

Favorieten etappe 3 Tirreno-Adriatico 2024 | In 2021 strijd Van der Poel-Van Aert, wat brengt Gualdo Tadino nu?

Na twee relatief vlakke dagen (een tijdrit en een etappe voor spurters) trekt men op dag drie van Tirreno-Adriatico voor een eerste keer de heuvels in. Op weg naar Gualdo Tadino zoekt men een opvolger voor Mathieu van der Poel, die hier in 2021 won in de Italiaanse WorldTour-koers. In de Leiderstrui neemt je mee!

Parcours etappe 3 Tirreno-Adriatico 2024

tirreno 3

Starten doen we rond 10.20 uur in Volterra, vanwaar de renners een etappe van maar liefst 220 kilometer in oostelijke richting te wachten staat. Dat moet natuurlijk ook in de Koers van de Twee Zeeën, waarin we traditioneel van de Tyrreense kust naar de Adriatische kust moeten. In Gualdo Tadino ligt de finishlijn vervolgens getrokken.

Het overgrote deel van de rit gaat door Toscane, met passages door onder meer Siena. Daarbij is het profiel Italiaans: constant op en af, maar nergens echt zwaar. Vanaf Torgiano, waar we nog vijftig kilometer voor de boeg hebben, is het echter vooral licht oplopend. De beklimming van de Casacastalda, 5,9 kilometer aan 3,6 procent, is daarbij de enige officiële hindernis, maar voor het overige moet er nog veel vals plat voerwonnen worden.

Zo loopt het tussen kilometer drie en de rode vod constant twee a drie procent omhoog, waarna het vijfhonderd meter afvlakt. De laatste vijfhonderd meter gaan vervolgens weer aan 3,2 procent omhoog, dus al bij al gaat het hier vermoedelijk aan de sterke spurters zijn. In 2021 klopte Mathieu van der Poel Wout van Aert en Davide Ballerini op een soortgelijke aankomst.

Beklimmingen
204,0 km: Casacastalda (5,9 km a 3,6%)

Tijden
Start: 10.20 uur
Finish: 15.42 uur

Weer etappe 3 Tirreno-Adriatico 2024

De wind waait voor een groot deel van de 220 kilometer in de rug, dus dat is een mooi gegeven. Bij temperaturen van 12 graden Celsius is er wel een kleine kans op regen.

Favorieten etappe 3 Tirreno-Adriatico 2024

Veel zal afhangen van hoe er de gehele dag - en met name in de slotfase - gekoerst zal worden in deze etappe, maar normaliter zijn er wel dermate goed klimmende spurters aanwezig dat we een sprint mogen verwachten. De eerste naam die we dan opschrijven, is Jasper Philipsen van Alpecin-Deceuninck. De Belg, maandag glansrijk winnaar van de tweede etappe, kan ploeggenoot Van der Poel opvolgen in de finishplaats Gualdo Tadino.

Voor Biniam Girmay van Intermarché-Wanty is deze aankomst er één zoals hij die vermoedelijk het liefste heeft. De man uit Eritrea zag zijn ploeg maandag iets te vroeg in de wind komen, maar werd uiteindelijk toch derde, alhoewel hij wel terug werd gezet door een foutieve manier van sprinten. Laurenz Rex, Hugo Page en Mike Teunissen zijn nochtans mannen die ook op aankomsten als deze nog lang mee moeten kunnen.

biniam girmay

Of pure spurters als Tim Merlier (Soudal Quick-Step), Caleb Ewan (Jayco AlUla) en in iets mindere mate Jonathan Milan (Lidl-Trek) de slotfase overleven, is nog maar de vraag. Beter klimmende types als Ethan Vernon (Israel-Premier Tech), Marius Mayrhofer (Tudor), Amaury Capiot (Arkéa - B&B Hotels) en ook de maandag verrassend goed sprintende Axel Zingle (Cofidis) zal er veel aan gelegen zijn om wat van de pure spurtsnelheid van eerder genoemde heren af te botten. Ook de Italianen Giovanni Lonardi (Polti-Kometa) en Filippo Fiorelli (VF Group-Bardiani) zullen zich willen plaatsen.

En dan zijn er nog types die meer hebben aan een lange, slopende finale. Doorgaans komen types als Andrea Vendrame (Decathlon AG2R), Magnus Cort (Uno-X), Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Vincenzo Albanaese (Arkéa-B&B Hotels) en Iván Garcia Cortina (Movistar) dan bovendrijven. Wordt het écht zwaar, dan kijken we zelfs naar punchers van het kaliber Andrea Bagioli (Lidl-Trek), Romain Grégoire (Groupama-FDJ) en Tom Pidcock (INEOS Grenadiers). En wat met leider Juan Ayuso, ziet hij nog een kansje om wat tijd te pakken?

Favorieten etappe 3 Tirreno-Adriatico 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) en Biniam Girmay (Intermarché-Wanty)
Outsiders: Ethan Vernon (Israel-Premier Tech), Amaury Capiot (Arkéa - B&B Hotels), Romain Grégoire (Groupama-FDJ) en Axel Zingle (Cofidis)
Long shots: Tim Merlier (Soudal Quick-Step), Caleb Ewan (Jayco AlUla), Jonathan Milan (Lidl-Trek), Andrea Vendrame (Decathlon AG2R), Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Marius Mayrhofer (Tudor), Magnus Cort (Uno-X), Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) en Ivan Garcia Cortina (Movistar)

Poll

Wie wint etappe 3 van Tirreno-Adriatico?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws