Favorieten etappe 4 Parijs-Nice 2024 | Evenepoel en Roglic zijn gebrand op revanche na tijdverlies in TTT! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 4 Parijs-Nice 2024 | Evenepoel en Roglic zijn gebrand op revanche na tijdverlies in TTT!

Favorieten etappe 4 Parijs-Nice 2024 | Evenepoel en Roglic zijn gebrand op revanche na tijdverlies in TTT!

De ploegentijdrit op dag drie heeft het klassement van Parijs-Nice stevig door elkaar geschud. Op dag vier gaan we dan écht voor het eerst de hoogte in, met een verraderlijke etappe die gezien kan worden als het Franse equivalent van de welbekende murenrit in Tirreno-Adriatico. In de Leiderstrui beschouwt voor!

Parcours etappe 4 Parijs-Nice 2024

parijs nice 4

We noemden het in de inleiding al eventjes: deze etappe, die over een afstand van 183 kilometer van Chalon-sur-Saône naar Mont Brouilly trekt, mag je omschrijven als het Franse equivalent van de murenrit in Tirreno-Adriatico. In totaal moeten de dienstdoende coureurs liefst zeven gecategoriseerde cols bedwingen, stuk voor stuk verraderlijk.

Enkel de Cote du Mont-Saint-Vincent doemt in de 'openingsfase' op, de andere zes muurtjes bevinden zich in principe in de tweede helft van de etappe. Het is bovendien enkel bij de Col de Boubon - de tweede van de dag - dat de organisatie geen gevarendriehoekje heeft geplaatst in het etappeprofiel. Zo'n driehoek duidt op percentages boven de dertien procent. Kortom, de renners krijgen flink wat steile stukken voor de kiezen, met als smakelijk toetje de slotklim naar Mont Brouilly, waar de finish is getrokken na drie kilometer klimmen aan gemiddeld 7,7 procent.

Beklimmingen
33,4 km: Cote du Mont-Saint-Vincent (2,9 km a 6,3%)
88,8 km: Col de Boubon (4,4 km a 6%)
104,1 km: Cote de Vauxrenard (3,2 km a 6,7%)
127,5 km: Col de Durbize (2,2 km a 9,4%)
144,2 km: Mont Brouilly (3 km a 7,7%)
161, 1 km: Col du Fut d'Avenas (5,1 km a 7,3%)
183,0 km: Mont Brouilly (3 km a 7,7%)

Tijden
Start: 12.00 uur
Finish rond 16.30 uur

Weer etappe 4 Parijs-Nice 2024

Het is ook woensdag relatief fris in Frankrijk (en zeker op de Mont Brouilly), waar het alleszins wel droog zal zijn. De zeer matige wind komt uit het westen en het kwik loopt op tot maximaal acht à negen graden Celcius.

Favorieten etappe 4 Parijs-Nice 2024

Primoz Roglic (BORA-hansgrohe) en Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) waren eigenlijk sowieso al de twee topfavorieten voor de ritzege en dat is na de ploegentijdrit van woensdag alleen nog maar meer geworden. Die teamchrono werd namelijk qua eerlijkheid onthoofd door de regenbuien, waarin beide kemphanen (met hun ploegen uiteraard) terechtkwamen. De Belg en de Sloveen zullen dus gebrand zijn op sportieve revanche. En laten Roglic en Evenepoel nu nét twee coureurs zijn die over een geweldig explosief eindschot beschikken! Kortom, dat wordt smullen!

De TTT was een kolfje naar de hand van de 'geluksvogels' van UAE Team Emirates, al was de ploeg uit de Emiraten natuurlijk wel gewoon bezig aan een sterke chrono. Brandon McNulty nam de leiding in het klassement over, maar het zijn vooral Jay Vine en Joao Almeida die als gevaarlijkste klanten richting de eindrangschikking gelden. Een verdedigende uitgangspositie dus, maar schrijf ze toch maar op!

Wie je ook maar beter kan opschrijven, is Mattias Skjelmose. Met Lidl-Trek verloor de sterke Deen veel tijd, dus zal hij het ergens moeten goedmaken. De Scandinaviër is tevens een fervent klassiekercoureur, dus krijgt hij in de Rhône een parcours naar zijn hart voorgeschoteld. Dat geldt in mindere mate ook voor Egan Bernal, de kopman van INEOS Grenadiers. Die ploeg reed een puike ploegentijdrit en dus wordt de Zuid-Amerikaan steeds meer een man om rekening mee te houden. Bij INEOS hebben ze ook Carlos Rodriguez nog om uit te spelen als troefkaart, iets wat hun kansen in algemene zin zeker ten goede komt.

mattias skjelmose

De lijst met heren die een muurtjesetappe met rood omcirkelen in hun routeboekje is vrij lang. Tot de meest voorname kandidaten hoort zeker David Gaudu, die bovendien veel tijd verloor in en rondom Auxerre (Groupama-FDJ finishte als veertiende, grotendeels als gevolg van de weersomstandigheden).

We hebben het nog niet over de formatie van Visma | Lease a Bike gehad. De Nederlandse WorldTour-ploeg is eigenlijk in iedere rit en op welk terrein dan ook vertegenwoordigd met ten minste een outsider. In de TTT ging het aardig (ook zij hadden last van de regen) en dus is het uitkijken naar de explosiviteit van man-in-vorm Matteo Jorgenson, maar zeker ook van Wilco Kelderman. Laatstgenoemde heeft al bijna tien jaar niet meer gewonnen, dus lijken zijn kansen iets kleiner dan die van de Amerikaan. Verder noteren we ook graag nog de namen van Pello Bilbao, Santiago Buitarago (beiden Bahrain Victorious) en Soudal Quick-Step-schaduwkopman Ilan Van Wilder, al zal hij zich naar alle waarschijnlijkheid volledig wegcijferen voor Evenepoel.

Favorieten etappe 4 Parijs-Nice 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en Primoz Roglic (BORA-hansgrohe)
Outsiders: Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Joao Almeida (UAE Team Emirates), Egan Bernal (INEOS Grenadiers),
Long shots: David Gaudu (Groupama-FDJ), Jay Vine (UAE Team Emirates), Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers), Matteo Jorgenson, Wilco Kelderman (Visma | Lease a Bike), Pello Bilbao, Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) en Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step)

Poll

Wie wint de vierde etappe van Parijs-Nice?

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws