Favorieten etappe 3 Tour de France 2024 | De laatsten willen (en zullen?) de eersten zijn! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 Tour de France 2024 | De laatsten willen (en zullen?) de eersten zijn!

Favorieten etappe 3 Tour de France 2024 | De laatsten willen (en zullen?) de eersten zijn!

Nog één dagje en de Tour de France wordt weer écht de Tour de France, maar niet voordat we op maandag de derde volledige etappe in Italië voor de kiezen krijgen. In de Leiderstrui blikt vooruit op wat andermaal een lange dag in het zadel gaat worden voor de soldaten van de weg.

Parcours etappe 3 Tour de France 2024

Favorieten etappe 3 Tour de France 2024 | De laatsten willen (en zullen?) de eersten zijn!

Er was een tijd dat de Tourorganisatie steeds meer voor kortere etappes leek te kiezen, maar de drie dagen Ronde van Frankrijk in Italië gaan met drie keer tweehonderd kilometer plus weer een totaal andere richting uit. De derde rit, van Piacenza naar Turijn, is de langste van de drie: bijna 231 kilometer lang.

In tegenstelling tot de voorgaande twee dagen zitten er weinig hoogtemeters in het profiel, waardoor we wel eens een klassiek Tour de France-scenario kunnen krijgen. Dat houdt in: weinig tot geen animo voor de kopgroep, spurtersploegen die al vroeg de controle in handen nemen en aan het einde sprinten om de prijzen nabij het olympische stadion van Turijn.

Staat er onderweg nog op de rol? Een passage door Tortone, waar Fausto Coppi overleed, een tussensprint in Alexandrie en drie beklimmingen van vierde categorie die vermoedelijk weinig invloed gaan uitoefenen op het uiteindelijke koersverloop van deze derde etappe.

De finale in Turijn doet dat des te meer, dus die nemen we nog eens extra onder de loep. Op circa acht kilometer van het einde belandt het peloton op een lange weg, die voor maar liefst zeven kilometer aan zal houden. Hier zullen de spurterstreinen - en die van de klassementsrenners - dus geformeerd worden, waarbij men vurig zal hopen dat de voorspelde mogelijke regen uitblijft.

Daarmee lijkt het een rechttoe rechtaan finale te zijn, maar niets is minder waar: in de laatste kilometer zijn namelijk nog twee bochten. Eentje op negenhonderd meter van de aankomst, eentje op zevenhonderd. Positioneren zal hier dus van levensbelang zijn, want als je achterop raakt en de voorsten geven er een lap op, ben je gezien.

Favorieten etappe 3 Tour de France 2024 | De laatsten willen (en zullen?) de eersten zijn!

Beklimmingen
70,8 km: Tortone (1,1 km a 6,3%)
156,1 km: Barbaresco (1,5 km a 6,5%)
181,4 km: Sommariva Perno (3,1 km a 4,6%)

Tijden
Start: 11.35 uur
Finish: rond 17.12 uur

Weer etappe 3 Tour de France 2024

De renners zouden maandag wel eens te maken kunnen krijgen met regen, daar er in aankomstplaats Turijn mogelijk plenswater op de planning staat in de middag. De wind staat in de finale voornamelijk mee, bij temperaturen om en nabij de 28 graden Celsius.

Favorieten etappe 3 Tour de France 2024

Normaliter is deze derde etappe er toch wel één voor de spurters, niet waar? Dan komen we uiteraard bij de groene trui-winnaar van vorig jaar, Jasper Philipsen, terecht. De Belg van Alpecin-Deceuninck zal er bij zijn eerste afspraak direct willen staan en heeft als één van de weinige snelle mannen een volledige lead-out tot zijn beschikking. Daar maakt onder meer Mathieu van der Poel deel van uit.

Dé grote concurrent voor Philipsen komt wellicht uit Nederland, daar Dylan Groenewegen op papier één van de grootste uitdagers is in deze Ronde van Frankrijk als het aankomt op de sprints. De Nederlander is naar eigen zeggen in heel goede vorm en zal die zo snel mogelijk willen verzilveren in de Tour. Luka Mezgec, Elmar Reinders, Michael Matthews en Luke Durbridge zullen hem ondersteunen.

Bij Lidl-Trek is Mads Pedersen de man van dienst, al is hij op papier wel iemand die het graag net iets zwaarder heeft. Met een lead-out die uit onder meer Ryan Gibbons en Jasper Stuyven bestaat, kan hij - net als in bijvoorbeeld het Critérium du Dauphiné - ook hier weer ver komen. Daar hield hij destijds de ook in de Tour aanwezige Sam Bennett van Decathlon AG2R af.

mads pedersen dauphine

Naast Philipsen zijn er nog Belgen met kans. Wat te denken van kersvers Belgisch kampioen Arnaud De Lie, die Philipsen recent nog wist te kloppen op dat kampioenschap? Of Wout van Aert van Visma | Lease a Bike, als hij zin heeft om mee te sprinten in deze etappe? En dan is er ook nog Gerben Thijssen, die bij Intermarché-Wanty de spurts doet met Biniam Girmay.

Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team) en Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL) kenden een lastig openingsweekeinde, maar juist daarom zullen ze zo snel mogelijk willen scoren in deze Tour de France. Maar zo zijn er nog, want ook bijvoorbeeld Alexander Kristoff (Uno-X), Fernando Gaviria (Movistar) en Arnaud Démare (Arkéa - B&B Hotels) moeten ver kunnen komen. Kristoff heeft Soren Waerenskjold nog aan zijn zijde, de dolende Démare doet het met Luca Mozzato en Amaury Capiot.

Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) en Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech) kunnen als Duitsers mogelijk een gooi doen naar een goede prestatie, terwijl Bryan Coquard van Cofidis een man is die er in de Tour altijd wil staan. Verder willen Marijn van den Berg (EF) en Sandy Dujardin (TotalEnergies) zich wellicht nog plaatsen.

Favorieten etappe 3 Tour de France 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) en Dylan Groenewegen (Jayco AlUla)
Outsiders: Mads Pedersen (Lidl-Trek), Sam Bennett (Decathlon AG2R), Wout van Aert (Visma | Lease a Bike) en Arnaud De Lie (Lotto-Dstny)
Long shots: Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL), Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech), Bryan Coquard (Cofidis), Alexander Kristoff (Uno-X), Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Fernando Gaviria (Movistar) en Gerben Thijsen (Intermarché-Wanty)

Poll

Wie wint etappe 3 van de Tour?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws