Favorieten etappe 6 Giro d'Italia 2022 | Cees Bol krijgt eerste kans, Cav en Ewan willen revanche Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 6 Giro d'Italia 2022 | Cees Bol krijgt eerste kans, Cav en Ewan willen revanche

Favorieten etappe 6 Giro d'Italia 2022 | Cees Bol krijgt eerste kans, Cav en Ewan willen revanche

Sprintetappes zijn vaak niet al te leuk om naar te kijken, maar als er dan een klimmetje in zit, schuiven we naar het puntje van de stoel. In de vijfde etappe op woensdag zagen we een klim van negentien kilometer, in de zesde rit blijft het slechts bij een puistje vanuit de start. Weer sprinten? Lijkt ons wel! In de Leiderstrui kijkt naar het parcours, het weerbericht en de favorieten voor de dagzege!

Parcours etappe 6 Giro d'Italia 2022

Favorieten etappe 6 Giro d'Italia 2022 | Cees Bol krijgt eerste kans, Cav en Ewan willen revanche

Zoals gezegd is het andermaal niet volledig vlak, maar de enige klim die we voor de kiezen krijgen, ligt nog eerder in het parcours en is bovendien helemaal niet moeilijk. Met 3,9 kilometer aan 3,9 procent is het héél misschien nog wat reden tot strijd voor de vlucht, maar de kans is groot dat ook die al vertrokken is, als we bovenkomen op de klim naar Aeroporto L. Razza.

Wat na de top volgt, is een schitterende weg langs de westkust van Sicilië. Die is niet lastig, al is het aan de kust natuurlijk altijd uitkijken voor de wind, waarover meer in het weerbericht later in dit artikel. De finish ligt in Scalea en is werkelijk ideaal voor een echte sprint. In de laatste vijf kilometer is het louter rechtdoor, met de finish op een brede weg langs de kust. Mooie plaatjes, mooie sprint?

De finishlijn wordt hier getrokken.

Tijden
Start: 12.50 uur
Finish: rond 17.12 uur

Weer etappe 6 Giro d'Italia 2022

Wie langs de kust koerst, wil weten wat de wind doet. De zon schijnt ook donderdag weer volop en helaas voor de waaier-liefhebbers lijkt er niet voldoende wind te staan om echt spektakel te verwachten. De wind komt de hele dag vanuit het westen-noorwesten, en blaast slechts aan windkracht 1 á 2. In finishplaats Scalea zal het iets na de klok van 17.00 uur met 22 graden lekker warm zijn.

Favorieten etappe 6 Giro d'Italia 2022

Donderdag 12 mei schrijven we op als dag van de revanche, want na de vijfde rit zullen er in ieder geval twee sprinters met het mes tussen de tanden aan de start staan. Mark Cavendish en Caleb Ewan werden woensdag op de enige klim van de dag gelost door de anderen en moesten lijdzaam toezien hoe er een massasprint plaatsvond zonder hen erbij. Langs de kust willen ze een herhaling voorkomen. Cavendish liet op dag drie al zien dat hij de snelheid heeft, door die rit te winnen. Ewan wacht nog op ritwinst.

De andere sprinters van dienst zagen we woensdag ook al aan het werk. Na twee spurts kunnen we de onderlinge verhoudingen daar inmiddels wel een beetje inschatten. Arnaud Démare wierp zich in de vijfde etappe alvast op tot één van de rapsten. Hij won de rit en vooral zijn leadout maakte indruk. Op de rechte wegen langs de kust kan dat ook donderdag de sleutel tot succes zijn.

Favorieten etappe 6 Giro d'Italia 2022 | Cees Bol krijgt eerste kans, Cav en Ewan willen revanche

Fernando Gaviria is samen met Démare misschien wel de meest constante tot dusverre. De Colombiaan van UAE Team Emirates werd in de derde etappe derde en in de vijfde etappe tweede. De winst is dus zeker dichtbij, alleen moet het een keer goed vallen. Dat geldt ook zeker voor Biniam Girmay, die in beide massasprints tot dusverre werd ingesloten en toch vierde en vijfde werd. Hij lijkt over enorm veel topsnelheid te beschikken, maar kan hij dat donderdag volledig etaleren?

Op de tweede rij van sprinters beginnen we met Giacomo Nizzolo, die namens Israel-Premier Tech woensdag weliswaar derde werd, maar toch niet de topsnelheid lijkt te hebben om in een klassieke massasprint te winnen. Ook Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) en Edward Theuns (Trek-Segafredo) lijken echt te moeten wachten op een buitenkans. Voor een massasprint kwamen ze tot dusverre te kort.

We zijn verder benieuwd naar Cees Bol, die in de eerste twee sprints de leadout moest doen voor Alberto Dainese, maar donderdag voor eigen kans mag gaan. Of zijn landgenoot Mathieu van der Poel zal mee sprinten, valt te bezien. De kopman van Alpecin-Fenix probeerde het woensdag wel, maar zat veel te ver en hield het snel voor gezien.

Odds etappe 6 Giro d'Italia 2022

Caleb Ewan - Bet365: 15/8 / Jacks: 3,00
Mark Cavendish - Bet365: 9/4 / Jacks: 3,25
Arnaud Démare - Bet365: 11/2 / Jacks: 5,50
Fernando Gaviria - Bet365: 9/1 / Jacks: 9,00
Biniam Girmay - Bet365: 10/1 / Jacks: 11,00
Giacomo Nizzolo - Bet365: 11/1 / Jacks: 12,00
Mathieu van der Poel - Bet365: 16/1 / Jacks: 17,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 6 Giro d'Italia 2022

Poll

Wie wint de zesde etappe in de Giro d'Italia?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws