Favorieten etappe 6 Parijs-Nice 2022 | Kneiterharde wind geeft sterke sprinters voordeel Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 6 Parijs-Nice 2022 | Kneiterharde wind geeft sterke sprinters voordeel

Favorieten etappe 6 Parijs-Nice 2022 | Kneiterharde wind geeft sterke sprinters voordeel

Na vijf enerverende dagen Parijs-Nice is het op dag zes tijd voor nog een lekker ritje in het Franse land. Tussen Courthézon en Aubagne staat een lange, heuvelachtige etappe op het programma die alle kanten op kan. In de Leiderstrui bereid je voor!

Parcours etappe 6 Parijs-Nice 2022

Favorieten etappe 6 Parijs-Nice 2022 | Kneiterharde wind geeft sterke sprinters voordeel

213 kilometer mag het peloton, of wat daar nog van over is, afwerken op deze vrijdag. Hierin zitten vijf gecategoriseerde beklimmingen opgenomen, die allemaal in het uitgebreide middenrif van deze lange rit beklommen moeten worden. Echt steil zal het echter nergens worden: vooralsnog heeft deze etappe veel weg van een klassieke vluchtersrit.

Na goed 25 kilometer gaat de weg voor de eerste maal omhoog lopen: de Col de Murs, een tien kilometer lange berg aan gemiddeld 4,3 procent. Hierna moeten we nog zo'n tachtig kilometer wachten tot hoogtemeters, als de Col de Sambuc (3,5 km a 6%) en Col des Portes (3,2 km a 5,1%) elkaar snel opvolgen. Vervolgens gaan de renners via de Coil de Pas de la Couelle naar het laatste obstakel van de dag, de Col de l'Espigoulier. Deze is 10,8 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 4,4 procent.

De eerste beklimming van de dag: de Col de Murs.

Na deze laatste heuvel is het nog bijna dertig kilometer tot de finish in Aubagne, die voor het eerste deel voornamelijk technisch bergaf lopen. De tussensprint op 8,5 kilometer van de finish kan wel eens cruciaal zijn: hier loopt het namelijk nog venijnig omhoog, waarna het via een scherp stukje omlaag veelal over vlakke wegen naar de finish gaat.

De toch wel technische afdaling van de laatste beklimming van de dag, de Col de l'Espigoulier.

Weer etappe 6 Parijs-Nice 2022

Succes, vluchters. Het gaat ontzettend hard waaien (windkracht vijf op de schaal van Beaufort) en die wind staat voor het grootste gedeelte van de dag vol op de kop. Maar, na het bereiken van de laatste klim (de Espigoulier) waait deze wel in de rug, terwijl het in de laatste kilometers richting Aubagne weer schuin tegen de wind in beuken is. De vroege vlucht kan er dus wel eens een zware kluif aan hebben, evenals een latere vluchter die eventueel voor het overgebleven peloton uit wil blijven.

Favorieten etappe 6 Parijs-Nice 2022

Van de slechts 121 deelnemers staan er nog maar negentien binnen de vijf minuten van leider Primoz Roglic. Dit betekent dat 102 renners in principe hun geluk kunnen gaan zoeken in een kopgroep, maar hoeveel man hebben daar nog zin in na vijf zware dagen met deze harde tegenwind?

Wij denken niet zo veel, dus dan gaat de blik al snel op een alleskunner en veelvraat als Wout van Aert. De Belg had deze rit voorafgaand aan de ronde al met rood omcirkeld en op papier is dit zijn grootste kans om een tweede ritzege in deze Parijs-Nice te boeken. Op kop rijden moet Jumbo-Visma toch al, en ze zijn één van de weinige ploegen met nog zeven man in de wedstrijd.

Favorieten etappe 6 Parijs-Nice 2022 | Kneiterharde wind geeft sterke sprinters voordeel
Kan Wout van Aert zijn tweede ritzege boeken?

Als we toch een strijd om de dagzege gaan zien tussen de vluchters, dan let maar op mannen als Franck Bonnamour (B&B Hotels), Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Gorka Izagirre (Movistar) en klassieke types als Oliver Naesen (AG2R Citroën) en Stefan Küng (Groupama-FDJ).

Mads Pedersen liet deze week al meerdere malen zien dat hij uitstekend in vorm is. Donderdag imponeerde de Deen met een goede prestatie bergop, wat hem plots ook een kanshebber maakt voor deze rit. Zowel vanuit een vroege vlucht als een sprint met een beperkte groep kan de ex-wereldkampioen zegevieren.

Andere snelle mannen die dit kunnen overleven zijn Ethan Hayter (INEOS Grenadiers), Bryan Coquard (Cofidis) en Ivan García Cortina (Movistar).

Odds etappe 6 Parijs-Nice 2022

Wout van Aert - 6,50
Mads Pedersen - 8,00
Jasper Philipsen - 8,50
Biniam Ghirmay - 17,00
Stefan Küng - 17,00
Jasper Stuyven - 17,00
Fabio Jakobsen - 19,00

Zet in bij Bet365 en ontvang een welkomstbonus van 100 euro.

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 6 Parijs-Nice 2022

Poll

Wie wint etappe 6 in Parijs-Nice?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws