Favorieten etappe 6 Ronde van het Baskenland 2024 | Van een smakelijk toetje is geen sprake meer, maar... Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 6 Ronde van het Baskenland 2024 | Van een smakelijk toetje is geen sprake meer, maar...

Favorieten etappe 6 Ronde van het Baskenland 2024 | Van een smakelijk toetje is geen sprake meer, maar...

De koers wacht op niemand, zo zegt men. Op donderdag gingen talloos veel topfavorieten onderuit, ook op vrijdag was het raak. Toen gingen onder anderen Mikel Landa en Gonzalo Serrano tegen de vlakte. Maar de wedstrijd wacht inderdaad op niemand en dus vertelt In de Leiderstrui je het nodige over rit zes van de Ronde van het Baskenland!

Parcours etappe 6 Ronde van het Baskenland 2024

etappe 6 baskenland

Het zwaarste wordt traditiegetrouw voor het laatst bewaard in de Baskische rittenkoers. De organisatie kiest zelfs voor een exacte kopie van de rit van vorig jaar, toen de nu onfortuinlijke Jonas Vingegaard de koers naar zijn hand wist te zetten.

In totaal moeten er zeven (!) heuvels bedwongen worden in de 137 kilometer lange rit, die weeral heel wat chaos belooft. Start- én finishplaats is Eibar, waar dus flink wat hoogtemeters wachten. Al vanuit de start is het raak met achtereenvolgens de lastige Elkorrieta en Azurki. De grote vraag zal zijn of hier een sterke kopgroep de ruimte krijgt, maar zeer waarschijnlijk houden de klassementsmannen de touwtjes in handen.

Dat is niet zonder reden, want het klimmen zit er nog lang niet op. Vooral de Krabelin en de Izua springen eruit, vooral door de enorme stijgingspercentages. Klimmen aan gemiddeld 9,5 procent, ga er maar aan staan. Na de Izua wordt de relatief makkelijke Urkaregi afgerond op twaalf kilometer van de meet en is het tijd voor een korte afdaling. De laatste kilometers zijn wel nog link, want die lopen vals plat omhoog

Beklimmingen
13,5 km: Elkorrieta (2,6 km a 6,7%)
24,9 km: Azurki (5,1 km a 7,4%)
45 km: Gorla (9,6 km a 5,7%)
70,2 km: Krabelin (5 km a 9,6%)
92,6 km: Trabakua (3,3 km a 7,1%)
111 km: Izua (4,1 km a 9,2%)
125,3 km: Urkaregi (5,1 km a 4,8%)

Tijden
Start: 14.00 uur
Finish: rond 17.30 uur

Weer etappe 6 Ronde van het Baskenland 2024

Zaterdagmiddag wordt er ideaal koersweer voorspeld in het Baskenland. Het kwik zal immers oplopen tot zo'n 28 graden Celcius, terwijl er slechts een klein briesje blaast. Kortom, genieten!

Favorieten etappe 6 Ronde van het Baskenland 2024

Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) is ook na dag vijf leider in de Ronde van het Baskenland. De Deen is daarmee niet alleen dé topfavoriet om de eindzege naar zich toe te trekken, hij is met zijn karakteristieken als puncher, klimmer én hardrijder normaliter ook gemaakt om de slotrit naar zijn hand te kunnen zetten.

De Scandinaviër zal daarvoor wel moeten afrekenen met een héél sterk blok van UAE Team Emirates, dat meerdere troefkaarten heeft op uit te spelen. We hebben het dan in het bijzonder over Amerikaan-in-vorm Brandon McNulty, de schier onvermoeibare Isaac del Toro en Juan Ayuso, waarbij vooral laatstgenoemde als thuisrijder in ogenschouw genomen dient te worden. De Spanjaard staat op vier seconden achterstand van Skjelmose en zal dus gebrand zijn op een slotoffensief.

Tussen Skjelmose en Ayuso in vinden we Maximilian Schachmann. De Duitse coureur van BORA-hansgrohe lijkt een beetje herboren, met keer op keer weer knappe resultaten. Op dag vijf moest hij zich nog gelukkig prijzen met het brons, maar liet hij zien in erg goeden doen te zijn. Wordt de rit in en rondom Eibar dan zijn dag? We zouden er alleszins niet verbaasd van staan te kijken. Met Jai Hindley en Matteo Sobrero heeft de ploeg van Ralph Denk nog twee kaarten achter de hand.

juan ayuso
De kans lijkt groot dat Ayuso met een slotoffensief op de proppen komt!

Vanuit Visma | Lease a Bike is het dan weer uitkijken naar Sepp Kuss, van wie toch al iets meer verwacht werd dit seizoen. Is Eibar dan het decor van zijn wederopstanding? Outsiders zijn er trouwens legio: neem Romain Grégoire (Groupama-FDJ), primus op vrijdag. Of revelatie Kévin Vauquelin (Arkéa - B&B Hotels). Het Bahrain Victorious-duo Santiago Buitrago en Pello Bilbao mag nooit afgeschreven worden en dat geldt ook voor Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers).

Gaat de vlucht van de dag ruimte krijgen om zich te roeren om de ritzege? De kans lijkt klein, temeer omdat er bonificatieseconden te rapen zijn aan de meet. En dus kijken we vooral naar de klassementsmannen. Derhalve noemen we ook graag Ion Izagirre (Cofidis), Marc Soler (UAE Team Emirates), Bruno Armirail (Decathlon AG2R La Mondiale) en Quentin Pacher (Groupama-FDJ) nog, evenals potentiële kanshebbers als Oscar Onley en Warren Barguil (beiden dsm-firmenich PostNL).

Favorieten etappe 6 Ronde van het Baskenland 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) en Juan Ayuso (UAE-Team Emirates)
Outsiders: Isaac del Toro, Brandon McNulty (beiden UAE Team Emirates), Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe) en Santiago Buitrago (Bahrain Victorious)
Long shots: Sepp Kuss (Visma | Lease a Bike), Kévin Vauquelin (Arkéa-B&B Hotels), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Jai Hindley (BORA-hansgrohe), Oscar Onley (dsm-firmenich PostNL) en Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers)

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws