Favorieten etappe 7 Giro d'Italia 2023 | Wie werpt zijn lasso richting Gran Sasso? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 7 Giro d'Italia 2023 | Wie werpt zijn lasso richting Gran Sasso?

Favorieten etappe 7 Giro d'Italia 2023 | Wie werpt zijn lasso richting Gran Sasso?

Voor de zevende dag op rij moeten de coureurs vrijdag een etappe afwerken met de fiets onder de kont, maar nu gaat de Giro toch echt beginnen met de eerste aankomst bergop. In de Leiderstrui vertelt je het een en ander over de etappe richting de Gran Sasso d'Italia!

Parcours etappe 7 Giro d'Italia 2023

Favorieten etappe 7 Giro d'Italia 2023 | Wie werpt zijn lasso richting Gran Sasso?

In etappe zeven van deze Giro d'Italia trekken we voor een eerste maal het hooggebergte in, al wordt het ook een lange zit. Met het startuur van 11.20 uur moeten de coureurs vroeg aan het ontbijt zitten, wetende dat er een etappe van maar liefst 218 kilometer afgewerkt moet worden.

Over de eerste zeventig kilometer kunnen we ronduit kort zijn: deze zijn overwegend vlak, maar daar komt daarna verandering in. De ongecategoriseerde Sannitico (14,4 kilometer aan 4,6 procent) en daaropvolgend de Roccaraso (7,3 kilometer aan 6,1 procent) gaan al voor wat langetermijn-gevolgen zorgen in het peloton, wetende dat er nog meer dan honderd kilometer volgen.

Na de top van de Roccaraso volgt een lange dalende lijn richting de voet van de slotklim, die eigenlijk 47 kilometer lang is. Voor de vorm heeft de organisatie dit opgedeeld in de Calascio (13,5 kilometer aan 6,0 procent) en de Gran Sasso (26,5 kilometer aan 3,4 procent), maar eigenlijk loopt het in de laatste vijftig kilometer constant bergop.

Ook die percentages zeggen lang niet alles. Waar de Calascio nog vrij regelmatig te noemen is, geldt dat niet voor het toetje van de dag: de Gran Sasso. Deze klim, met finish op 2135 meter hoogte, is in de eerste 20 van de 26 kilometer glooiend te noemen, maar daarna begint het echt omhoog te lopen.

Lees verder onder de foto.

Favorieten etappe 7 Giro d'Italia 2023 | Wie werpt zijn lasso richting Gran Sasso?

De laatste vijf kilometer lopen namelijk aan zo'n acht procent gemiddeld de hoogte in, wat dus ook nog deels boven de tweeduizend meter is. Het was precies op deze stroken, met de steilste strook op anderhalve kilometer van de finish, dat Simon Yates in 2018 afstand nam van alles en iedereen, in een soortgelijke rit in de Giro. Thibaut Pinot werd dat jaar tweede, terwijl Chris Froome veel tijd verloor in de uiteindelijk door hem gewonnen Giro.

Tijden
Start: 11.20 uur
Finish: ongeveer 17.14 uur

Weer etappe 7 Giro d'Italia 2023

De renners zullen vrijdag waarschijnlijk met gemixte gevoelens uit de bus komen. Bij de start lijkt het te gaan regenen, maar gedurende de dag neemt de kans op plenswater wat af. In de eerste uren staat de wind in deze volledig in noordelijke richting verreden etappe bovendien in de rug, al draait deze wel wat gedurende de rit. In de slotfase is er dus kans dat deze deels in de zij staat op de slotklim. Dit alles bij temperaturen van 20 graden Celsius gedurende dag, maar ongeveer 5 graden op de top van de Gran Sasso. Ook daar is er nog een waterkansje op regen.

Favorieten etappe 7 Giro d'Italia 2023

De hamvraag op voorhand zal zijn: wordt het iets voor de klassementsrenners of de vluchters? Als we op de winnaars van de laatste twee jaar afgaan, zou het scenario één worden. Simon Yates (2018) en Marco Pantani (1999) wisten destijds te winnen, wat kansen biedt voor bijvoorbeeld Primoz Roglic. De Sloveen van Jumbo-Visma is een kei op langere beklimmingen met een ietwat steiler einde, en zou zich richting Campo Imperatore dus wel op zijn plek moeten voelen.

Voor klassementsmannen als Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), Jay Vine (UAE-Team Emirates) en Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) zal het een beetje koffiedik kijken zijn na de valpartijen van woensdag. Met name Evenepoel en Vine zouden in staat moeten zijn om normaliter mee te dingen naar de dagzege, maar dan moeten ze wel volledig gevrijwaard zijn van fysiek malheur.

Favorieten etappe 7 Giro d'Italia 2023 | Wie werpt zijn lasso richting Gran Sasso?

Bij INEOS Grenadiers zit de motivatie er alvast in en het kan zomaar zijn dat ze bloed ruiken na de valpartijen van Roglic en Evenepoel. Zij kwamen de crashes goed door met hun tweespalt Tao Geoghegan Hart en Geraint Thomas, terwijl Pavel Sivakov, Thymen Arensman en Laurens De Plus ook al toonden dat ze in orde zijn. Mogelijk dat deze etappe voor de Britse formatie een mooie kans is om de collectieve sterkte uit te spelen.

Diezelfde motivatie zal er ook zijn bij Thibaut Pinot (Groupama-FDJ, in 2018 al tweede op deze klim) en Joao Almeida (UAE-Team Emirates), mannen die tot nu toe lekker reden deze Giro. Ook de Bahrain-drietand Santiago Buitrago, Damiano Caruso en Jack Haig, EF-kapitein Hugh Carthy en BORA-hansgrohe-pion Lennard Kämna weten normaliter raad met zo'n ritje met beklimming op het einde.

Voor roze trui Andreas Leknessund (Team DSM) en nummer twee Aurélien Paret-Peintre (AG2R-Citroën) zal het een kwestie van aanhaken of afhaken worden, terwijl Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) op ruimte van de grote mannen zal hopen. Al vragen we ons af of ze het toestaan dat hij de vlucht in mag, daar hij nog op beperkte afstand staat als goede klimmer.

Favorieten etappe 7 Giro d'Italia 2023 | Wie werpt zijn lasso richting Gran Sasso?

Dan de mannen die het vanuit een vroege ontsnapping kunnen gaan proberen. Brandon McNulty (UAE-Team Emirates) en Ben Healy (EF Education-EasyPost) waren in de rit van dinsdag overijverig, maar kwamen uiteindelijk niet weg. Inmiddels staan ze op nog meer achterstand, wat ze toch wel de ruimte moet geven.

Aangezien je voor deze etappe toch wel echt klimmersbenen nodig hebt, is het kransje favorieten wat gereduceerd. Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech), Filippo Zana (Jayco AlUla), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Joe Dombrowski (Astana), Rein Taaramäe (Intermarché-Circus-Wanty) en misschien zelfs Einer Rubio (Movistar) zouden echter wel wat ruimte moeten kunnen krijgen. Al zijn er nog twintig van die namen te noemen, die allemaal in de vlakke openingsfase weg proberen zullen te komen...

Favorieten etappe 7 Giro d'Italia 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Brandon McNulty (UAE-Team Emirates)
Schaduwfavorieten: Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) en Ben Healy (EF Education-EasyPost)
Longshots: Jay Vine, Joao Almeida (UAE-Team Emirates), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), Einer Rubio (Movistar) en Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech)

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws