Favorieten etappe 8 Vuelta a Espana 2023 | Spaans geitenpad dat zich leent tot bokkensprongen Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 8 Vuelta a Espana 2023 | Spaans geitenpad dat zich leent tot bokkensprongen

Favorieten etappe 8 Vuelta a Espana 2023 | Spaans geitenpad dat zich leent tot bokkensprongen

Na een dagje relatieve rust zoekt Unipublic, de Vuelta-organistor, het voor etappe acht weer hogerop. Voor de eerste maal sinds 2017 staat Xorret de Catí namelijk weer op de rol, een verschrikkelijk steile beklimming nabij de Costa Blanca. In de Leiderstrui blikt maar al te graag vooruit!

Parcours etappe 8 Vuelta a Espana 2023

Favorieten etappe 8 Vuelta a Espana 2023 | Spaans geitenpad dat zich leent tot bokkensprongen

De startomgeving van zaterdag zal voor weinig renners in het peloton verrassingen kennen: badplaats Dénia is een plek waar veel ploegen in de winter hun tenten opslaan voor de trainingskampen en waar veel profs gedurende het jaar maar al te graag trainen. De eerste twintig kilometer is er op vlakke wegen ook nog wel wat tijd om van de regio te genieten, maar daarna zijn het toch vooral hoogtemeters die we voor de kiezen krijgen.

De Alto de Vall'Ebo is de eerste van vijf gecategoriseerde beklimmingen die de renners moeten overwinnen: 7,9 kilometer lang, aan een gemiddeld stijgingpercentage van 5,7 procent. De afdaling die daarop volgt is vrij kort te noemen, om vervolgens aan Spaans vlak weer wat hoogtemeters af te werken. Dit loopt door tot de top van de Puerto de Tollos (4,2 km a 5,6 procent), na circa vijftig kilometer.

Grote kans dat de vluchtersgroep zich in die fase al gevormd heeft, maar zo niet: dan kan de tweetrap Puerto de Benifallim (9,5 km a 4,9%) en Puerto de la Carrasqueta (10,9 km a 4,6%) in het middenrif van de etappe wel eens voor chaos gaan zorgen. Beide beklimmingen zijn als lopers te bestempelen, maar op het moment dat er slag om slinger gedemarreerd wordt zorgt ook dat voor brokken.

Na de top van die laatste blijven we een tijdje op een soort plateau fietsen, waar we ook de tussensprint terugvinden. Op circa 25 kilometer van de meet volgt er dan toch een afdaling, waarna we na vijf vlakke kilometers bij het absolute toetje van de dag komen: Xorret de Cati Costa Blanca Interior, een beest van een beklimming.

Favorieten etappe 8 Vuelta a Espana 2023 | Spaans geitenpad dat zich leent tot bokkensprongen

Dat we de openingskilometer met een gemiddelde van 8,4 procent als 'makkelijkste' mogen omschrijven, zegt genoeg: in zijn totaliteit is de heuvel 3,9 kilometer lang aan een duizelingwekkend gemiddelde van 11,4 procent. Met name de voorlaatste kilometer is een killer, die aan 15,4 procent de hoogte inloopt. Uitfietsen mogen de coureurs dan in de laatste 900 meter, aan een gemiddelde van 11,3 procent.

Eenmaal we de top bereikt hebben, gaat het nog vier kilometer tot aan de meet. Dit gebeurt middels een afdaling waarin hoge snelheden bereikt kunnen worden, waarna de laatste kilometer nog vrij technisch heel licht omhoog loopt. In 2017 won Julian Alaphilippe hier bij de laatste doortocht van de Vuelta, terwijl Wout Poels in 2016 nog de beste was in een rit van de Ronde van Valencia.

Beklimmingen
28,8 km: ALTO DE VALL D'EBO (7,9 km aan 5,7%)
49,4 km: PUERTO DE TOLLOS (4,2 km aan 5,6%)
81,7 km: PUERTO DE BENIFALLIM (9,5 km aan 4,9%)
110,2 km: PUERTO DE LA CARRASQUETA (10,9 km aan 4,6%)
161,7 km: XORRET DE CATÍ (3,9 km aan 11,4%)

Tijden
Start: 13.10 uur
Finish: rond 17.30 uur

Weer etappe 8 Vuelta a Espana 2023

In Dénia lijkt de zon 365 dagen per jaar te schijnen, maar niets is minder waar: zaterdag wordt er verspreid over de dag wel wat onweer verwacht in de regio. Hetzelfde geldt voor de omgeving van de Xorret de Catí, dus opgepast! De wind zal in de finale overigens vooral in het nadeel blazen.

Favorieten etappe 8 Vuelta a Espana 2023

De laatste drie keer dat de Vuelta Xorret de Catí passeerde, was het telkens een feest voor de vluchters. Voor de rit van zaterdag zitten we momenteel nog een beetje in een dubio: aan de ene kant staan de sterren goed voor de vluchters, aan de andere kant zijn er ook klassementsmannen die op hun honger zullen zitten en hebben we met Groupama-FDJ een ploeg aan de leiding die het rood graag in bezit houdt. 50-50 dus!

Jumbo-Visma heeft wellicht de sleutel in handen: met Sepp Kuss beschikken zij over de voornaamste uitdager voor het rood van Lenny Martinez, al kan de pocketklimmer van amper 52 kilogram zelf ook wel goed uit de voeten op dergelijke percentages. Primoz Roglic en Jonas Vingegaard toonden donderdag op Javalambre dat ze klimmend de betere zijn van de concurrentie, waardoor de Nederlandse ploeg wellicht verder kan gaan met het plaatsen van hun pionnen in het schaakspel dat deze Vuelta heet.

Favorieten etappe 8 Vuelta a Espana 2023 | Spaans geitenpad dat zich leent tot bokkensprongen

Ondanks zijn tijdverlies van donderdag staan Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en Enric Mas (Movistar) nog altijd voor op Roglic en Vingegaard, dus zo groot waren de verschillen ook weer niet. Juan Ayuso (UAE-Team Emirates) maakte daarnaast indruk door in de slotkilometer nog dicht bij het Jumbo-Visma-duo te komen, terwijl Joao Almeida het deed op de manier zoals hij het altijd doet: tempo houden zo de rest volgen.

Het BORA-hansgrohe-duo Cian Uijtdebroeks/Aleksandr Vlasov kende al wat weer moeite, al werden ook zij nog niet uit het veld geslagen. Dat was in meer of mindere mate wel het geval bij INEOS Grenadiers, dat Geraint Thomas tijd zag verliezen op de beklimming. Wellicht dat hij op de Kuss-manier een slagje kan slaan richting Xorret de Cati?

Favorieten etappe 8 Vuelta a Espana 2023 | Spaans geitenpad dat zich leent tot bokkensprongen

Dat zal dan via een lange onderneming moeten, op de manier waarop Alaphilippe, Moncoutié en Cesar Veloso deze beklimming al wisten te temmen. Na de 42 (!) koppige vluchtgroep van donderdag staan er al wel wat mannen weer dichter, maar jongens als Romain Bardet (DSM-firmenich, wel gevallen vrijdag), Damiano Caruso, Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) en Lennard Kämna (BORA-hansgrohe) hebben toch al voldoende achterstand om een vrijgeleide te krijgen.

Sergio Higuita liet namens de ploeg van die laatste ook zien dat zijn klimbenen weer in de goede richting gaan, waardoor we hem samen met figuren als Sean Quinn (EF Education-EasyPost), Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny), Kévin Vauquelin (Arkéa Samsic), Jesús Herrada (Cofidis) en (why not?) Egan Bernal van INEOS Grenadiers ook nog wel als outsider mee durven te geven.

Favorieten etappe 8 Vuelta a Espana 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Romain Bardet (DSM-Firmenich)
Outsiders: Juan Ayuso (UAE-Team Emirates), Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) en Sergio Higuita (BORA-hansgrohe)
Longshots: Jonas Vingegaard, Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Enric Mas (Movistar), Lenny Martinez (Groupama-FDJ), Egan Bernal (INEOS Grenadiers), Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny), Sean Quinn (EF Education-EasyPost) en Jesús Herrada (Cofidis)

Poll

Wie wint rit 8 van de Vuelta?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws