Perspraatjes achter de rug: dit vertelden de renners en ploegen voorafgaand aan de Giro d'Italia Wielrennen
Wielrennen

Perspraatjes achter de rug: dit vertelden de renners en ploegen voorafgaand aan de Giro d'Italia

Perspraatjes achter de rug: dit vertelden de renners en ploegen voorafgaand aan de Giro d'Italia

Komende zaterdag staan er in het Italiaanse Turijn weer 22 ploegen, 176 renners, circa 50 ploegleiders en heel wat stakeholders met de nodige ambitie aan de start van een volgende grote ronde: de Giro d'Italia 2024. In de Leiderstrui zet in dit artikel de aangekondigde ambities en taken per ploeg en renner uiteen, op basis van de door de teams verschafte persberichten.

Dit artikel is vrijdagavond aangevuld met linkjes naar de stukken uit persconferenties, inclusief aanvullende interviews van onze man in Turijn.

Doelstellingen, ambities en taken ploegen Giro d'Italia 2024 

INEOS Grenadiers: Geraint Thomas, Thymen Arensman en Filippo Ganna

Primoz Roglic verdedigt zijn titel in de Ronde van Italië niet, waardoor Geraint Thomas de hoogstgeplaatste renner van vorig seizoen aan de start is. De Welshman verloor de Giro 2023 op de voorlaatste dag aan de Sloveen van (toen nog) Jumbo-Visma en is in de komende editie op uit op revanche. 'Met Geraint hebben we één van de meest ervaren coureurs in onze selectie, die al heeft bewezen dat hij een winnaar en een leider is', duidde sportief directeur Steve Cummings in het persbericht van de ploeg.

'We hebben een sterke, veelzijdige ploeg rondom hem geselecteerd, waardoor we op de manier kunnen koersen zoals we willen', aldus de Brit. 'Het worden drie zware koersweken, waarbij de druk er constant op zal staan en we willen vechten voor onze kansen met een goed gebalanceerde groep.' Daarbij kreeg elke van de geselecteerde renners een taak toegewezen. Thymen Arensman wordt geacht een ondersteunende rol op zich te nemen in het ondersteunen van Thomas bergop, net zoals hij vorig jaar deed. Toen werd de Nederlander zelf zesde na een sterke slotweek, toch zijn handelsmerk.

Familieleden Ben en Connor Swift zullen de werkpaarden van dienst zijn, terwijl Filippo Ganna graag nog wat zeges toe zou voegen aan zijn zestal etappezeges in de Giro. Tobias Foss en Magnus Sheffield staan te boek als ideale mannen in de breedte, waarbij die laatste onder de vleugels van Thomas ook ervaring op zal doen in zijn eerste grote ronde. Jhonatan Narváez maakt de selectie als allrounder compleet.

Voor interviews met Geraint Thomas, Filippo Ganna, Thymen Arensman en Magnus Sheffield klik je op deze link of onderstaande stukken.

Alpecin-Deceuninck: Kaden Groves en Quinten Hermans

Alpecin-Deceuninck is een team dat altijd kiest voor een duidelijke strategie en dat is voor deze Giro niet anders. 'Kaden Groves is onze uitgesproken leider, vooral voor de spurtritten', klonk het bij de bekendmaking van de Giro-ploeg van de Belgische formatie. Onder meer grote ronde-debutanten Timo Kielich en Fabio Vandebossche zullen de puntentrui-winnaar van de Vuelta van vorig jaar ondersteunen.

De doelstellingen zijn ook duidelijk: 'We starten in onze tiende opeenvolgende grote ronde, en tot nu toe hebben we in alle negen een rit weten te winnen. Dat is dan ook het doel voor de komende drie weken', aldus de formatie. Groves kende nog geen goed voorjaar door een knieblessure, maar heeft zich de afgelopen weken wel goed kunnen voorbereiden op de Giro.

In de heuvelachtigere ritten gaat de ploeg voor enkele vrijbuiters. 'Met onder meer Quinten Hermans hebben we ook in die etappes de kwaliteit om onze huid duur te verkopen.' Echte klimmers zijn er niet mee, maar Nicola Conci, Jimmy Janssens en Tobias Bayer kunnen in een bergrit mogelijk wel wat proberen. Groves gaf als kopman vrijdag meer tekst en uitleg.

Arkéa - B&B Hotels: David Dekker, Jenthe Biermans en Ewen Costiou

Bij Arkéa - B&B Hotels geven ze de ambities en taken van hun renners altijd duidelijk mee, dus dat is ook voor deze Giro d'Italia weer het geval. Ploegleiders Mickäel Leveau en Laurent Pichon, algemeen directeur Emmanuel Hubert en sportief manager Didier Rous gingen hun renners één voor één af, waarbij een prominente rol is weggelegd voor de Nederlander David Dekker.

'David is onze sprinter en na zijn tweede plek in 2023 is ons doel om dit jaar een rit te winnen', duidt Leveau. 'Jenthe Biermans zal hem daarbij ondersteunen als wegkapitein, maar hij krijgt ook zijn kans als er gesprint wordt in een kleinere groep. Ook Donovan Grondin en Alan Riou zullen onderdeel uitmaken van ons sprintersblok.'

Bergop rekent de ploeg op vier andere coureurs, waarbij met name Ewen Costiou eruit springt als man voor een mogelijke ritzege. 'Het wordt zijn eerste grote ronde, waarbij het leren centraal staat. Deze Giro biedt geweldige mogelijkheden voor de aanvallers, dus daarin kunnen we mogelijk een verrassing verwachten. Michel Ries zal hem en Louis Barré als wegkapitein ondersteunen in hun eerste grote ronde, terwijl Alessandro Verre zichzelf ook in offensieve zin mag laten zien', stelt Pichon. Hubert en Rous vullen daarbij aan dat ze met deze jonge selectie elke Giro-rit als een klassieker willen aanvechten, hopend op ritsucces. Wij spraken met David Dekker in Italië.

Astana Qazaqstan Team: Alexey Lutsenko, Lorenzo Fortunato en Max Kanter

Op het gebied van vrijgegeven informatie ben je bij Astana Qazaqstan Team vaak niet aan het goede adres. Uit het persbericht van het team uit Kazachstan werden we weinig wijzer: Alexey Lutsenko, Simone Velasco, Henok Mulubrhan, Christian Scaroni, Lorenzo Fortunato, Vadim Pronskiy, Max Kanter en Davide Ballerini werden gepresenteerd als namen en that's it.

Enige vrije invulling leert ons dat Kanter en Ballerini het uit mogen zoeken in de spurts, terwijl de overige zes renners hun geluk kunnen beproeven in de wat zwaardere ritten. Mogelijk dat Lutsenko en Fortunato zichzelf op die manier zelfs richting een klassement kunnen rijden, wat Lutsenko vrijdag zelf bevestigde in de persconferentie van de ploeg.

BORA-hansgrohe: Daniel Felipe Martinez en Danny van Poppel

Teams voor grote rondes liggen vaak al lange tijd vast, maar bij BORA-hansgrohe waren er toch nog wel wat wijzigingen voor deze Giro: na de zware val van beoogd kopman Lennard Kämna op Tenerife werd ook potentieel mede-kopman Emanuel Buchmann tot zijn grote teleurstelling geslachtofferd, terwijl lead-out Danny van Poppel het na een wanprestatie van Sam Welsford in de Ronde van Turkije zonder zijn spurter moet doen.

Zodoende is Van Poppel samen met Daniel Felipe Martinez de kopman van dienst, volgens ploegleider Enrico Gasparotto. 'We rekenen op hen, maar hebben ook nog enkele rittenkapers achter de hand. Het is niet onrealistisch dat er in de tweede en derde week veel kansen gaan zijn voor de vluchters, maar in die ritten gaat het ook veel bergop. Daarom vertrouwen wij op onze goede klimmers', doelde Gasparotto op onder meer Ronde van Romandië-revelatie Florian Lipowitz.

Over de overige doelen is de Italiaan duidelijk. 'We willen de top vijf van het klassement halen met Martinez. Hij heeft een solide opbouw gehad richting de Giro en goed kunnen trainen in Colombia, dus we zijn optimistisch over zijn kansen.' In de vlakkere ritten, waarvan de Duitsers er acht zien, is het dus Van Poppel die voor resultaat moet zorgen. 'We zien vele kansen, maar die zijn niet altijd even gemakkelijk. Heuveltjes in de finale zijn echter juist Danny zijn kracht, dus we staan er met Ryan Mullen als lead-out goed voor', besluit Gasparotto. Wij spraken met de Italiaanse ploegleider en Colombiaanse kopman, terwijl onze man ter plekke uitgebreid Van Poppel voor de microfoon had.

Cofidis: Stanislaw Aniolkowski, Stefano Oldani en Simon Geschke

Cofidis is de enige WorldTour-ploeg die nog op zoek is naar een zege in 2024. De Franse formatie gaat dan ook met een selectie van start die het voornamelijk van de jacht op ritzeges moet hebben. 'Daar is de ploeg op gebouwd. In de sprints rekenen we op Stanislaw Aniolkowski, terwijl Stefano Oldani als ex-ritwinnaar zijn geluk mag beproeven in de ontsnappingen. Ook Ruben Fernandez, Benjamin Thomas en Thomas Champion willen zich op die manier tonen. Simon Geschke kan het goed doen in het klassement, terwijl Harrison Wood en Nicolas Debeaumarché hun grote ronde-debuut maken', stelt Cofidis in een persbericht.

Sportief directeur Roberto Damiani gaf meer informatie mee. 'Ons hoofddoel is om een ritzege te behalen. Het is mogelijk dat we na twee etappes al een duidelijk idee hebben voor het algemeen klassement, wat juist bevorderlijk kan zijn voor onze kansen. Van onze kant moeten we elke etappe als een klassieker beschouwen', zet Damiani zijn mannen op scherp.

'We rekenen op Thomas voor de twee tijdritten en op Aniolkowski en Oldani in de sprints, maar moeten ook opportunistisch zijn', vervolgt hij. 'Vorig jaar zagen we al dat het peloton veel kopgroepen tot het einde liet gaan, dus daar moeten we opnieuw voor gaan. Ik heb vertrouwen in de capaciteiten van onze ploeg om een ritzege te behalen.' Cofidis gaf als één van de weinige ploegen geen persconferentie.

Decathlon AG2R La Mondiale Team: Ben O'Connor, Aurélien Paret-Peintre en Andrea Vendrame

Waar Cofidis nog nul zeges heeft, staat de teller bij Decathlon AG2R La Mondiale Team al op twaalf. De Franse ploeg trekt dan ook met het nodige vertrouwen naar Turijn. 'We focussen ons op het algemeen klassement met Ben O'Connor. Aurélien Paret-Peintre zal er met zijn kwaliteiten en huidige vormpeil staan om hem zo goed mogelijk te ondersteunen', duidt ploegleider Stéphane Goubert.

'Daarnaast hebben we een groep klimmers, met onder meer Alex Baudin en Valentin Paret-Peintre, die Ben goed bij moeten kunnen staan in de bergen', vervolgt de Fransman. 'Daarnaast kunnen we rekenen op Andrea Vendrame, met zijn kennis van het parcours en kwaliteiten als sprinter. Larry Warbasse zal onze wegkapitein van dienst zijn.'

'In de minder moeilijke ritten zal Damien Touzé ingezet worden om Ben zo goed mogelijk te ondersteunen. Bastien Tronchon komt dan weer terug van ziekte, maar met zijn kwaliteiten is hij ook op alle terreinen inzetbaar', stelt Goubert. 'Sinds de start van het seizoen gaat het al heel goed, dus die lijn willen we graag voortzetten in de Giro.' Die woorden werden donderdag herhaald door onder meer O'Connor en Warbasse.

EF Education-EasyPost: Simon Carr en Esteban Chaves

Als laatste ploeg maakte EF Education-EasyPost de doelen en selectie wereldkundig, waarbij het niet selecteren van de beoogde kopman Hugh Carthy opviel. Dat had een reden: de formatie van Jonathan Vaughters gaat - net zoals veel andere ploegen - vooral voor ritzeges in de drieweekse door Italië. 'Het is een koers die ons met deze ploeg heel goed ligt', stelde Esteban Chaves.

'Het wordt een zware koers, maar dat biedt juist veel kansen. De Giro wordt zelden goed gecontroleerd, waardoor het soms chaos is.' De Colombiaan kreeg daarbij bijval van de Italiaan Andrea Piccolo en Jan Ullrichs neefje Georg Steinhauser, die ook naar Turijn trekken met de doelstelling om zich te tonen in meerdere etappes.

De overige vijf coureurs werden eveneens ingeleid door de ploeg. 'Simon Carr won recent een knappe rit in de Tour of the Alps en is er klaar voor om met de besten naar boven te rijden. Alexander Cepeda werd afgelopen jaar al derde in een Giro-etappe en is klaar om die prestatie te verbeteren. Stefan de Bod kijkt uit naar de tijdritten en ontsnappingen, maar kan de ploeg ook helpen. Mikkel Honoré (woonachtig in Italië, red.) is er klaar voor om te excelleren in de heuvelachtige ritten, terwijl Michael Valgren wil laten zien dat hij nog altijd een kampioen is.' EF Education-EasyPost organiseerde geen persmoment in aanloop naar de Giro.

Groupama-FDJ: Laurence Pithie

Bij Groupama-FDJ hadden ze jarenlang Thibaut Pinot als kopman voor de Giro, maar na het stoppen van de choucou verzetten ze hun zinnen wat. Vandaar dat ze voor Laurence Pithie als sprintkopman kiezen in de Italiaanse ronde, die daarbij ondersteund worden door een contingent jonge coureurs. Voor de Nieuw-Zeelander wordt het zijn eerste grote ronde.

We spraken Pithie eerder zelf al over zijn doelen in deze Giro. 'Ik kijk er naar uit om tegen Olav Kooij en alle andere te gaan koersen in de Giro. Ik trek niet naar Italië om alleen maar te leren, ik heb ambitieuze doelen: een rit winnen, dat zou ik graag verwezenlijken', stelde hij gedurende het voorjaar. Ook de puntentrui zou gedurende de Giro een doel kunnen worden.

Pithie wordt daarbij ondersteund door onder meer Lewis Askey en Fabian Lienhard. Clément Davy, Cyril Barthe, Lorenzo Germani en Olivier Le Gac maken de selectie compleet. 'Laurence zal omringd worden door een hechte groep, die hem in staat stelt zich volledig te richten op de sprints, maar ook op bepaalde heuvelachtige etappes waar zijn veelzijdige profiel een grote troef zal zijn', schreef Groupama-FDJ op de eigen website over de totstandkoming van de selectie.

De Nieuw-Zeelandse kopman deed donderdag uitgebreid zijn verhaal, voorafgaand aan zijn grote ronde-debuut.

Intermarché-Wanty: Biniam Girmay 

Bij Intermarché-Wanty zijn ze duidelijk over hun doelstellingen in deze Giro d'Italia: ritwinst, dat moet het worden voor de Belgische formatie. 'Met Biniam Girmay mikken we op overwinningen in de etappes op maat van sprinters. Ik denk vooral aan de kansen in het begin van de Giro, omdat deze een heuvelachtig profiel hebben en dan onze sterkte naar boven komt. Maar ook in de vlakke ritten voor pure sprinters is hij niet kansloos, zoals hij eerder dit seizoen in Australië en Tirreno-Adriatico getoond heeft', aldus sportief manager Aike Visbeek.

Girmay krijgt volk met zich mee. 'Hij kan rekenen op de steun van Dion Smith en Adrien Petit met wie hij afgelopen zomer in de Ronde van Frankrijk automatismen gecreëerd heeft, en het advies van onze sprintcoach Pieter Vanspeybrouck. Met zijn derde plaats in de Ronde van Romandië afgelopen zondag heeft Smith getoond dat hij in vorm is. Net als hen, heeft onze jonge Madis Mihkels dit seizoen al een winnende lead out gedaan voor Biniam.'

In de zwaardere ritten krijgen de coureurs van Intermarché-Wanty carte blanche. 'We moeten in de overgangsritten dag per dag onze kansen bekijken met andere rennersprofielen zoals Lilian Calmejane. Jonge talenten als Madis Mihkels, Roel van Sintmaartensdijk, Dries De Pooter en Kevin Colleoni kunnen zonder druk een wedstrijd van drie weken ontdekken, om rijker en sterker uit deze belangrijke fase in hun ontwikkeling te komen.' Op vrijdagmiddag spraken we in Turijn nog met kopman Girmay, ploegleider Visbeek en debutant Van Sintmaartensdijk.

Israel-Premier Tech: Michael Woods en Ethan Vernon

Derek Gee was vorig jaar één van de grootste revelaties van de Giro d'Italia, maar zal er in de 2024-editie niet bij zijn namens Israel-Premier Tech. Sportief directeur Rene Andrle zette de ambities van de ploeg en haar acht renners uiteen. 'De ervaring van jongens als Michael Woods, Simon Clarke en Nick Schultz is van levensbelang, maar ik denk dat zij ook in staat zijn om een rit te winnen.' Voor Woods zou dat betekenen dat hij zijn trilogie aan ritzeges in grote rondes voltooit.

'Marco Frigo heeft de motivatie als thuisrenner, terwijl Hugo Hofstetter zijn eerste Giro zal rijden. Riley Pickrell, Nadav Raisberg en Ethan Vernon staan aan de start van hun eerste grote ronde. Met Ethan, Hugo en Riley hebben we meerdere kaarten voor de vlakkere ritten, dus ik denk dat we een ploeg hebben die op alle terreinen vooruit kan.'

Woods voegde daar aan toe dat hij voor een 'conservatieve start' kiest na een recente ziekte, zodat hij later in de Giro die felbegeerde etappezege kan najagen. Vernon zei op zijn beurt dat hij de Giro als 'groot trainingsblok richting de voor hem belangrijke Olympische Spelen ziet', waarbij hij zijn geluk ook wil beproeven in de twee tijdritten. Daarnaast ziet hij de Ronde van Italië als kans om ervaring op te doen in de grote rondes. Israel-Premier Tech organiseerde geen persconferentie.

Lidl-Trek: Jonathan Milan, Jasper Stuyven en Juanpe Lopez

Lidl-Trek is met de financiële injectie van Lidl uitgegroeid tot één van de grootste teams ter wereld, maar zag wel de beoogde kopman Giulio Ciccone afhaken voor deze Giro. Zodoende verzette de formatie haar zinnen ietwat. 'We hebben een primair doel: etappes winnen', aldus hoofdploegleider Gregory Rast, de man die ook tijdens de klassiekers al verantwoordelijk was voor de (succesvolle) tactieken van de ploeg.

'Met een sprinter als Jonathan Milan gaan we er alles aan doen om elke mogelijke spurtfinish tot een sprint te laten komen', aldus Rast. 'Hij kan er net zoals vorig jaar in slagen om de puntentrui te winnen en zal ondersteund worden door Edward Theuns, Simone Cosonni en Jasper Stuyven, die later in de Giro ook nog zijn eigen kansen kan najagen.'

'Juanpe Lopez heeft op zijn beurt ook laten zien dat hij klaar is voor de Giro, met het winnen van de Tour of the Alps. Met hem willen we succes najagen in de zwaardere ritten, waarbij hij op een gegeven moment ook zijn oog kan laten vallen op het klassement. Dat kan gedurende de Giro een doel worden. Andrea Bagioli is onze wildcard voor de mixed stages, terwijl Amanuel Ghebreigzagbier en Daan Hoole de waardevolle helpers zullen zijn in deze Giro.'

Wij spraken met Juanpe Lopez, Jonathan Milan en Daan Hoole in aanloop naar de start van de Giro.

Movistar: Nairo Quintana, Fernando Gaviria en Einer Rubio 

Er staat welgeteld één ex-winnaar van de Giro d'Italia aan de start in Turijn en dat is Nairo Quintana van Movistar. De Colombiaan deelt het kopmanschap voor de editie van 2024, zijn eerste grote ronde sinds 2022, met landgenoten Fernando Gaviria en Einer Rubio, vorig jaar ritwinnaar in de Italiaanse rittenkoers van drie weken. De in Italië woonachtige Rubio heeft met name rit tien aangekruist, die bij hem voor de deur finisht op de Bocca della Selva.

Quintana liep enkele weken geleden nog een blessure op bij een valpartij in de Ronde van Catalonië, maar is op tijd fit geraakt voor de Giro. De Colombiaan hoopt de eerste week door te komen, zodat hij uiteindelijk zijn shine kan pakken in de derde week: daarin worden rondom Livigno, waar ook de tweede rustdag zal zijn, meerdere ritten op hoogte gereden. Op de voorlaatste dag trekt het peloton tweemaal over de Grappa, waar Quintana in 2014 de ronde al naar zich toetrok.

Gaviria mag zijn ding doen in de spurts, waarbij hij ondersteund zal worden door Albert Torres, Davide Cimolai en Lorenzo Milesi. Pelayo Sanchez en Will Barta zijn potentiële aanvallers, zij maken de selectie van ploegleiders Max Sciandri, José Joaquín Rojas en Jurgen Roelandts compleet. Quintana, Rubio en Gaviria schoven aan op het persmoment van de Spaanse ploeg.

Soudal Quick-Step: Tim Merlier, Julian Alaphilippe en Mauri Vansevenant

Geen Remco Evenepoel bij Soudal Quick-Step, dat desondanks allesbehalve met een misselijke selectie naar Italië afreist. Zegekoning Tim Merlier, die dit seizoen al zeven keer won, gaat op jacht naar ritsucces in de vlakkere etappes. Daarbij zal hij ondersteund worden door boezemvriend Bert Van Lerberghe, de jonge Amerikaan Luke Lamperti en de Tsjechische hardrijder Josef Cerny.

Ploegleider Davide Bramati, een Italiaan in zijn puurste soort, heeft er dan ook vertrouwen in. 'We hebben een goede ploeg voor deze eerste grote ronde van het seizoen, met veelbelovende renners voor alle etappes', duidt hij. 'Ik proef bij iedereen het vertrouwen en de motivatie om er een goede Giro van te maken.'

In de zwaardere ritten mogen Julian Alaphilippe, Mauri Vansevenant en Jan Hirt elk hun ding doen, waarbij Pieter Serry voor zijn tiende Giro als het cement tussen de stenen geldt. 'Het gaat niet gemakkelijk zijn, dat is het nooit, maar we zijn er klaar voor om deze Giro dag per dag te bekijken en daarbij het beste van onszelf te geven. Hopelijk levert het dan resultaat op', aldus Bramati. Merlier en Alaphilippe verduidelijkten hun doelstellingen vrijdag nog eens, tijdens een digitaal persmoment.

dsm-firmenich PostNL: Romain Bardet en Fabio Jakobsen

dsm-firmenich PostNL wedt ontegenzeggelijk op twee paarden in de komende Giro d'Italia: aan de ene kant is er Romain Bardet en anderzijds ook Fabio Jakobsen, met drievoudig Ronde van Turkije-ritwinnaar Tobias Lund Andresen aan zijn zijde. Timo Roosen en Max Poole zijn op hun beurt vervangen door Bram Welten en Gijs Leemreize in de ploeg.

'Zoals gewoonlijk staat ons weer een uitdagende drieweekse route door Italië met een mix van etappes te wachten', aldus ploegleider Matt Winston. 'We gaan naar de Giro met een ploeg die in recente wedstrijden heeft laten zien dat ze in goede vorm is en het moreel in de groep is hoog. We hebben ambities voor mooie podiumresultaten in de sprints met Fabio als onze finisher. Onze sprintgroep heeft grote vooruitgang laten zien in de recente Ronde van Turkije, dus er moet wat mogelijk zijn.'

'We willen ook een zo goed mogelijk klassement rijden met Romain als onze finisher, terwijl we daarnaast inzetten op de kansen om mee te strijden voor etappezeges en topresultaten op het heuvelachtige en bergachtige terrein', vervolgt Winston. 'Om deze doelen te bereiken, moeten we als groep goed samenwerken tijdens de koers, rijden als eenheid en alles voor elkaar over hebben gedurende deze drie weken, zodat we steeds vooraan zichtbaar zijn.'

In Italië spraken we met ploegleider Matt Winston, terwijl Bardet en Jakobsen als kopmannen spraken op het persmoment.

Jayco AlUla: Eddie Dunbar, Luke Plapp en Caleb Ewan

Het GreenEdge-bataljon uit Australië reist met meerdere kaarten af naar Turijn. Jayco AlUla wil zowel in het klassement als ritten scoren en heeft gekozen voor een sterke ploeg in de breedte. Eddie Dunbar wordt daarbij aangekondigd als klassementskopman, waarbij hij ondersteund wordt door Filippo Zana en Alessandro de Marchi. Luke Plapp fietst er daarbij een beetje tussendoor, daar de Aussie zich ook nadrukkelijk richt op de twee tijdritten.

Aan de andere kant is er Caleb Ewan met de sterke lead-outs Luka Mezgec en Max Walscheid, die zichzelf ten doel hebben gesteld om zich te tonen in het sterk gestoffeerde spurtveld. Michael Hepburn is de allrounder van dienst die de ploeg van sportief directeur David McPartland compleet maakt. 'We zijn klaar om ons te richten op deze speciale koers.'

McPartland maakt de ambities van zijn coureurs concreet. 'Op klassementsvlak is het ons doel om in de top tien te eindigen, terwijl we ook mikken op ten minste twee ritzeges: een van Caleb, maar ook een van de andere jongens. Daarbij kijken we naar de tijdritten met Luke of in de bergritten via een ontsnapping of andere uitval. Er zitten maanden van voorbereiding in deze Giro en we hebben hier in het verleden veel succes gekend, dus daar willen we dit jaar op voortborduren.' Ewan, Dunbar en Plapp spraken vrijdag soortgelijke woorden.

Polti-Kometa: Davide Piganzoli en Matteo Fabbro

'Een uitdaging, cadeau en kans'; zo beschreef Polti-Kometa, de ploeg van Ivan Basso en Alberto Contador, de plannen voor de Giro d'Italia. In het persbericht van de formatie kreeg elke coureur een duidelijke rol: Matteo Fabbro mag voor het algemeen klassement gaan, waar klimmer Davide Piganzoli als klimmer een vrije rol krijgt. Giovanni Lonardi is de sprinter van dienst, terwijl Davide Bais, Mattia Bais, Mirco Maesti en Andrea Pietrobon voor ontsnappingen mogen gaan.

De doelen van Basso en co liegen er niet om. 'Het is niet genoeg om het gewoon maar goed te doen: we willen ons echt tonen, voor de derde keer een rit winnen, meedoen om de bergtrui en top tien rijden in het klassement', stelt de ex-winnaar. 'Voor ons is het de wedstrijd van het jaar, dus we hebben ons meer dan perfect voorbereid.'

Ploegleiders Stefano Zanatta en Jésus Hernandez vullen aan, samen met bergtrui-jager Davide Bais en lead-out Maestri. 'Het is een zeer veeleisende ronde, direct vanaf het begin. Dat is dan ook de reden dat we meerdere sterke klimmers aan de start brengen met onder meer Fabbro en Piganzoli. Tegelijkertijd laten we de sprints niet varen, want daarin vertrouwen we op Lonardi.' Donderdag verschafte de formatie in Turijn nog meer informatie.

Visma | Lease a Bike: Cian Uijtdebroeks, Olav Kooij en Christophe Laporte

Geen Wout van Aert bij Visma | Lease a Bike, maar dat veranderde eigenlijk weinig aan de doelstelling: zoveel mogelijk ritten winnen en kijken hoe ver Cian Uijtdebroeks kan komen in het algemeen klassement. 'We hoeven dit keer niet iedere dag voor iedere meter te strijden met het klassement in het achterhoofd. Dat is een verschil ten opzichte van de laatste zes grote rondes waaraan we deelnamen. Toen startten we telkens met de eindzege als hoofddoel, dat is nu niet het geval.'

'Het winnen van ritten willen we voornamelijk bereiken in de vlakke sprints met Olav Kooij. Ook zullen we ons niet verstoppen in de ritten waarin een ontsnapping een goede kans van slagen heeft', houdt ploegleider Marc Reef ruimte tot goede prestaties over voor zijn overige coureurs, waaronder Christophe Laporte, Attila Valter en Jan Tratnik.

'Cian mag zijn kans gaan in het klassement. De insteek is vooral om te leren. We gaan zien waartoe hij de komende weken in staat is. Het vertrouwen is er echter zeker. We werken nu een aantal maanden samen, en dat bevalt erg goed. We weten steeds meer wat we aan elkaar hebben', duidt de ploegleider. Van de rennersgroep spraken we met Laporte, Kooij, Uijtdebroeks en Van Dijke.

Tudor Pro Cycling Team: Alberto Dainese, Matteo Trentin en Michael Storer

Als deze Giro voor één ploeg speciaal is, dan is het wel voor Tudor Pro Cycling Team. De Zwitserse formatie begint in Turijn aan haar eerste grote ronde. Dat doet het direct met een knappe selectie in de breedte, die zichzelf een ritzege als ultieme doelstelling heeft toegeëigend. 'Met deze achtkoppige selectie geloven we dat we kansen hebben om een rit te pakken', liet gezicht van de ploeg Fabian Cancellara weten.

Wie daar dan voor moeten zorgen? Dat zette het team netjes op een rijtje. 'Alberto Dainese heeft al drie etappes in grote rondes gewonnen en zal onze man zijn voor de vlakkere etappes die kunnen eindigen in een sprint. Robin Froidevaux zal zijn lead-out zijn, maar ook de Duitsers Alexander Krieger en Marius Mayrhofer hebben hun rol. Die laatste zal ook proberen zijn eerste ritzege in een grote ronde te boeken, waar wegkapitein Matteo Trentin zijn aantal juist op negen wil zetten.'

Ook in de bergen wil de formatie goed beslagen ten ijs komen. 'Michael Storer, bergkoning van de Vuelta in 2021, en Florian Stork zijn op dat gebied onze beste opties. Tot slot hebben we onze veelzijdige Deen Alexander Kamp, die de ploeg van kracht voorziet voor de heuvelachtige ritten.' Tosatto verhelderde die doelstellingen donderdag nog eens, in het bijzijn van zijn kopmannen.

UAE-Team Emirates: Tadej Pogacar en Juan Sebastian Molano

Er is maar één absolute topfavoriet voor deze Giro d'Italia en dat is uiteraard Tadej Pogacar van UAE-Team Emirates. Als echte leider werd hij dan ook aan het woord gelaten in het communiqué van de formatie. 'De voorbereiding is heel goed verlopen. Ik heb nog niet zoveel gekoerst dit seizoen, dus ik voel mij nog zeer fris voor aanvang van deze Giro.'

'Het is een koers die ik al langere tijd wilde rijden en dit voelt als het juiste moment', stelt Pogacar. 'Hopelijk kunnen we er een speciale maand van maken. Uiteraard is het klassement mijn doel, maar we hebben ook nog altijd Juan Sebastian Molano voor de sprints.' De Colombiaan kan rekenen op zijn vaste lead-out Rui Oliveira.

'In het algemeen hebben we een zeer capabele ploeg', doelt de kopman op zijn vaste klimadjudant Rafal Majka, allrounder Mikkel Bjerg en eveneens betrouwbare types als Domen Novak, Vegard Stake Laengen en Felix Grossschartner. 'We kunnen niet wachten om de Giro te starten.' Uiteraard was het bestbezochte persmoment ook die van de topfavoriet.

VF Group-Bardiani CSF-Faizané: Giulio Pellizzari, Domenico Pozzovivo en Filippo Fiorelli

Bij de Italiaanse formatie VF Group-Bardiani CSF-Faizané presenteren ze zich als de volledig Italiaanse ploeg, waar de 41-jarige oudgediende Domenico Pozzovivo de kopman van dienst is. 'We willen een rit winnen, maar ons met Pozzovivo ook concentreren op het algemeen klassement', verklaarde teammanager Roberto Reverberi. Aan de andere kant is er ook de jongeling Giulio Pellizzari, die een vrije rol krijgt in het hooggebergte.

'Domenico krijgt de taak als kopman, maar met Giulio hebben we nog een renner die zijn kwaliteiten toonde in de recente Tour of the Alps', schetst Reverberi, die ook twee sprinters heeft opgenomen in zijn selectie. 'Enrico Zanoncello toonde zijn snelle benen met het winnen van de eerste rit van de Giro d'Abruzzo, maar Filippo Fiorelli bewees met zijn derde plek in Rome vorig jaar dat hij ook mee kan doen.'

Verder wist Reverberi enkele mannen aan te wijzen die de nodige TV-uren op moeten leveren middels ontsnappingen: Alessandro Tonelli, Manuele Tarozzi, Luca Covili en Martin Marcellusi. Het volledige achttal schoof vrijdag nog aan voor een online persconferentie.

Bahrain Victorious: Damiano Caruso, Phil Bauhaus en Antonio Tiberi

Geen Wout Poels, dat was toch wel het meest opvallende aan de selectie en ambities van Bahrain Victorious. Met name vanuit Nederlands oogpunt en in de eerste plaats voor Poels zelf natuurlijk jammer, daar hij zijn hele jaar in had gesteld op de Italiaanse ronde. Damiano Caruso en Antonio Tiberi starten met podiumambities namens Bahrain Victorious en daarbij bleek er geen plaats voor de vriendelijke Limburger.

Hoofdploegleider Gorazd Stangelj mocht uitleg verschaffen. 'We moesten onze krachten wat verdelen, daar we de beschikking hebben over Phil Bauhaus voor de sprints en Tiberi en Caruso in de bergen. We willen ritten winnen met Phil, maar het ook goed doen in het klassement. Daarbij hebben we coureurs geselecteerd die ons op beide vlakken kunnen bijstaan.'

'We dromen van een podium met Antonio of Damiano, maar gaan het dag per dag bekijken. Op dag één zal er al het een en ander duidelijk worden, dus we moeten direct gefocust zijn', aldus Stangelj, die tot slot nog een wildcard meegaf met de Oostenrijker Rainer Kepplinger. 'Niemand kent hem nog, maar met hem kunnen we zomaar een verrassing bewerkstelligen.' Stangelj gaf ons donderdag nog meer duidelijkheid over het passeren van Poels en de doelen van zijn ploeg.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news