Froome geniet van Vingegaard en Pogacar: 'Dynamiek tussen de jongere renners is heel interessant' Wielrennen
Wielrennen

Froome geniet van Vingegaard en Pogacar: 'Dynamiek tussen de jongere renners is heel interessant'

Froome geniet van Vingegaard en Pogacar: 'Dynamiek tussen de jongere renners is heel interessant'

Chris Froome is sinds zijn bijna-fatale valpartij in 2019 nooit meer op zijn oude topniveau teruggekeerd. De inmiddels 38-jarige Brit, die vier keer de Tour, twee keer de Vuelta en éénmaal de Giro op zijn naam schreef, moet het inmiddels doen met een rol in de luwte van het peloton. Als oud-heerser in de grote wedstrijden aanschouwt hij het succes van Jumbo-Visma met veel interesse. In gesprek met Global Cycling Network sprak hij vol bewondering over een nieuwe generatie toppers en vergeleek hij zijn oude team Sky met Jumbo-Visma.

Op de vraag of het niveau van de toppers in het peloton in de afgelopen jaren erg gestegen is, durft Froome geen eenduidig antwoord te geven. 'Mannen die in het vorige decennium toppers waren, kunnen dat nu nog steeds zijn. Kijk maar naar Geraint Thomas', zo verwees Froome naar zijn oud-ploeggenoot bij Sky, die dit jaar nog nipt tweede werd achter Primoz Roglic in de Giro. In de breedte is Froome wel overtuigd van de vorderingen in het peloton, met name te danken aan ontwikkelingen op het gebied van voeding: 'Nu kunnen bijvoorbeeld zo'n dertig mannen in de laatste fase van een zware Touretappe nog mee. Dat waren er pakweg tien jaar terug misschien tien geweest.'

Zijn Team Sky en Jumbo-Visma te vergelijken? Froome: 'Het zit in de details'

Froome, aanwezig bij het Saitama Criterium in Japan, liet zich verleiden tot het vergelijken van zijn oude werkgever Sky en Jumbo-Visma. De in Nairobi geboren renner ziet veel overeenkomsten. 'Als je kijkt naar de Vuelta, die ze winnen met een renner die eigenlijk een meesterknecht zou moeten zijn, toont aan dat ze iets echt goed doen', zo doelt hij op de eindzege van Sepp Kuss. Froome won ooit zelf, zij het na diskwalificatie van Juan José Cobo, in 2011 de Vuelta als knecht van kopman Bradley Wiggins. Wat maakt dat zijn oude ploeg Sky en Jumbo-Visma zo boven de rest van het peloton uit torenen? 'De overeenkomst tussen de teams zitten in de kleine details. In research, voeding, de marginal gains', zo stelt de renner van Israel Premier-Tech.

Deze dominantie zorgt voor een kloof binnen het peloton. 'Er is een enorme ongelijkheid in het wielrennen. Dat zie je vanaf de buitenkant misschien minder. Ik ben zelf van team gewisseld en zie de verschillen.' Froome gaf eerder aan nog steeds te geloven in zijn eigen kunnen en weer succes te willen boeken. Het opnemen tegen de echte toppers lijkt echter een illusie te zijn. Geniet hij eigenlijk van de nieuwe generatie toprenners? 'Absoluut, het is prachtig en interessant om de dynamiek tussen die jonge jongens te zien', doelt Froome op de intense rivaliteit tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar in de laatste Rondes van Frankrijk.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws