Het rondreizende Vuelta-circus dat deels zijn eigen artiesten aan het elimineren is Wielrennen
Wielrennen

Het rondreizende Vuelta-circus dat deels zijn eigen artiesten aan het elimineren is

Het rondreizende Vuelta-circus dat deels zijn eigen artiesten aan het elimineren is

Na tien dagen Vuelta, we zijn nog niet eens op de helft, staat het aantal uitvallers al op 32 (!) deelnemers, waarvan minimaal 21 bevestigde coronagevallen. Dag na dag is het afwachten wie er nu weer positief getest zijn en uit koers worden gehaald, en dat in de derde corona-editie van de Spaanse grote ronde.

Allereerst en vooropgesteld: covid is natuurlijk geen grap en het is goed dat de renners zo nu en dan getest worden. Wij bij In de Leiderstrui zijn ook geen virologen en renners die daadwerkelijk symptomen hebben - onder meer Simon Yates en Pieter Serry - kunnen gezien de mogelijke gevolgen niet doorkoersen. De hamvraag moet echter zijn: hoe voorkom je debacles als deze, die naast directe invloed op de Vuelta ook de WorldTour-ranking van volgend jaar beïnvloeden?

'F*** covid' is hoe klassementsrenner Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) de ronde woensdag verliet. 'Gelukkig ben ik echter asymptomatisch en voel ik mij goed, ik hoop dat mijn ploeggenoten uit de problemen blijven', aldus één van de mannen die zijn hele seizoen op een rol als kopman in de Ronde van Spanje heeft afgesteld.

Bij ploegen als Burgos-BH (verloor de twee blikvangers al voor de start) en Equipo Kern Pharma (drie renners kwijt), wiens bestaan volledig afhangt van een wildcard en zichtbaarheid in deze ronde, is de appel nog wat zuurder. En wat te denken van BikeExchange-Jayco, dat met het uitvallen van kopman Yates, wat ook al gebeurde in de Giro van vorig jaar, mogelijk de WorldTour-licentie gaat verliezen?

Tao Geoghegan Hart van het rijkere INEOS Grenadiers sprong daarom al in de bres voor de letterlijk en figuurlijk onfortuinlijke teams. 'Hoe kunnen we een promotie-degradatie-systeem hebben en de toekomst van vertrouwde ploegen riskeren tijdens deze onzekere tijden van ziekte?', zo vraagt Geoghegan Hart zich af. 'Sport is niet eerlijk, dat is een feit. Maar dit voelt gewoon niet goed, niet nu en niet op deze manier. Ik zou graag meer solidariteit zien tussen de renners en de wielerploegen.'

Lees verder onder de foto.

Het rondreizende Vuelta-circus dat deels zijn eigen artiesten aan het elimineren is
Tao Geoghegan Hart sprong in de bres voor zijn collega's

Peloton bracht al meerdere keren uren door in vliegtuig en bus

Feit is dat de Vuelta van dit jaar een rondtrekkend circus is, wat begon in Utrecht. La Vuelta Holanda was een prachtige happening, zonder meer, maar een deel van de ruim 250.000 bezoekers kwam te dicht in de buurt van de renners. Dat valt ze zeker niet aan te rekenen, maar hier had de organisatie een duidelijkere lijn kunnen trekken.

Nadien stapte het peloton in het vliegtuig naar Spanje, om daar één week lang in het noorden rond te trekken. Op zondag volgde er dan nog een vlucht, ditmaal naar Alicante aan de Costa Blanca. Sindsdien is de covid-trein vertrokken: dinsdag vertrokken acht (!) renners minder in de tijdrit, woensdag gingen nog eens vijf renners niet van start. Dat is een score van maar liefst 7,1 procent van de totale 182 deelnemers, in twee dagen.

Dat de schrik er inmiddels goed inzit, verwoordde groene trui Mads Pedersen al correct: 'Er rijden veel renners met corona in het peloton, waarin we dicht bij elkaar rijden en het gewoon over elkaar uit spugen. Dat is een probleem', stelt de Deen, die ook deels naar de organisatie wijst. 'Kijk om je heen: hier staan ook mensen zonder masker op minder dan anderhalve meter van mij', drukte Pedersen de organisatie van de Ronde van Spanje na afloop van zijn tijdrit met de neus op de feiten.

Aankomstzone tijdrit was 'een kleine nachtmerrie', aldus leider Evenepoel

Ook tweevoudig ritwinnaar Sam Bennett was niet te spreken over de maatregelen die de Vuelta heeft getroffen. 'We zijn nog niet eens halfweg koers en we hebben al twee vluchten gehad, zijn daar twee keer met bussen vol renners heen getrokken. Ik heb mijzelf omgekleed in een tent boven op een berg, samen met tachtig andere renners', schreef hij de teleurstelling van zich af in een blog bij Irish Independent.

'Er waren schoonmakers in de hotels die aan het hoesten waren zonder masker', lepelt de man uit Ierland op. 'En tijdens de beklimmingen kon je de adem van de supporters die je aanmoedigden ruiken. Al bij al is het zinloos om iets of iemand de schuld te geven, maar het is erg teleurstellend.'

Lees verder onder de foto.

Het rondreizende Vuelta-circus dat deels zijn eigen artiesten aan het elimineren is
Sam Bennett moest de ronde met corona verlaten en kon dat bijna niet geloven

Leider Remco Evenepoel gaat er al wat verder in: 'De aankomstzone na de tijdrit was wel een kleine nachtmerrie. Er was heel veel volk en niemand droeg een mondmasker. Misschien moeten we een statement maken bij de organisatie dat het veiliger moet en dat er meer maatregelen moeten worden genomen om alles veilig af te sluiten.'

Al bij al luidt de conclusie in het peloton dat er na 2,5 jaar corona nog altijd geen goede lijn getrokken kan worden in het wielrennen, wat in andere sporten als het voetbal schijnbaar beter lukt. Misschien moet de conclusie na deze Vuelta (maar eerder ook al de Ronde van Zwitserland) wel zijn dat het simpelweg niet mogelijk is om een rondreizend circus van het volk te zijn én tegelijkertijd je eigen artiesten na al die voorbereidingsuren te elimineren.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws