'Het ziet er niet heel best uit': Bernal, Poels én Van Gils komen (alsnog) goed weg na crash, Lemmen niet Wielrennen
Wielrennen

'Het ziet er niet heel best uit': Bernal, Poels én Van Gils komen (alsnog) goed weg na crash, Lemmen niet

'Het ziet er niet heel best uit': Bernal, Poels én Van Gils komen (alsnog) goed weg na crash, Lemmen niet

De eerste rit van de Ronde van Catalonië ging niet onopgemerkt voorbij. Nick Schultz klopte namens Israel-Premier Tech verrassend genoeg topfavorietTadej Pogacar met een aanval in de laatste kilometer, maar ook daarvoor gebeurde er al een hele hoop in de ouverture van de WorldTour-koers.

Visma | Lease a Bike zag Bart Lemmen uitvallen. De Nederlander, die zijn jaar zo goed begonnen was in de Tour Down Under en UAE Tour, werd naar het ziekenhuis vervoerd, liett zijn ploeg weten. Hij haalde de finish ook niet in de Spaanse rittenkoers. 'Het ziet er niet heel best uit gezien zijn verwondingen. We moeten nog even afwachten wat het verdict gaat zijn', liet ploegleider Marc Reef weten via een persbericht van de ploeg.

Na verdere onderzoeken in het ziekenhuis kwam op dinsdagochtend het verdict: 'Bart heeft een sleutelbeen gebroken bij zijn crash in de openingsrit van de Ronde van Catalonië', aldus Visma | Lease a Bike in een kort statement. 'We wensen je een snel herstel, Bart!'

Lees verder onder de tweet!

Kruijswijk krijgt duw van Romo

Ook Steven Kruijswijk was betrokken bij een incidentje. De ervaren klimmer stond net als een deel van het peloton stil na een valpartij van onder meer Maxim Van Gils, waarna hij plots een duw kreeg van Movistar-coureur Javier Romo. Wijs als hij is, reed Kruijswijk snel weg bij de Spanjaard. Namens de Nederlandse ploeg eindigde Sepp Kuss als negende: 'Het was nog een behoorlijk pittige dag. Op deze manier konden we er lekker inkomen. Als team waren we op de afspraak op de momenten dat het nodig was. Zelf voel ik me goed in orde. Ik kijk al erg uit naar de bergetappes van deze week. Daarvan komen er nogal een aantal', vertelde Kuss, die zich net als collega-kopman Uijtdebroeks goed voelt.

'Het was desondanks een heel hectische dag. Het was voor Sepp en mij vooral zaak om niet onnodig tijd te verliezen. Dat is, mede vanwege het werk van de ploeg, gelukt. In de finale schoot het tempo de hoogte in en merkte ik dat de benen erg goed aanvoelden. Dat belooft veel goeds voor de aankomende dagen', stelde de Belg.

Lees verder onder de foto!

'Het ziet er niet heel best uit': Bernal, Poels én Van Gils komen (alsnog) goed weg na crash, Lemmen niet
Steven Kruijswijk krijgt een duw van Movistar-coureur Javier Romo. 

Onder meer Van Gils, Poels en Bernal betrokken bij valpartijen

Van Gils, die maandag zijn contract verlengde bij Lotto-Dstny, hield zichtbare schade aan zijn pols over aan de crash. De Belg, zaterdag nog zevende in Milaan-Sanremo, kwam als voorlaatste over de meet in de openingsrit van de Ronde van Catalonië op bijna zestien minuten van winnaar Schultz. In eerste instantie besloot Lotto-Dstny om Van Gils uit koers te halen, maar een nachtje slaap en veel behandelingen deed wonderen, stelt de ploeg. 'Maxim heeft meteen medische assistentie gekregen van onze doktoren en fysio-behandelingen. In de ochtend was de pijn in de pols minder, samen met medicatie. Er is besloten om te starten, de ploeg zal kijken hoe de pols zich houdt.'

In de slotkilometer was er ook nog een valpartij, met daarbij onder meer Egan Bernal (INEOS Grenadiers) en het Bahrain Victorious-duo Wout Poels en Damiano Caruso. Beide Bahrain-heren zijn relatief oké en kunnen starten in de tweede rit van de etappekoers, meldt de ploeg uit het Midden-Oosten. Bernal haalde de finish ook, met schaafwonden en blauwe plekken. De organisatie was zo coulant om de opgelopen tijdsverschillen niet aan te rekenen bij de gevallen coureurs. Simon Yates en Hugh Carthy verloren wel 59 seconden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws