Indrukwekkende Poels slaat formidabele dubbelslag in Ruta del Sol Wielrennen
Wielrennen

Indrukwekkende Poels slaat formidabele dubbelslag in Ruta del Sol

Indrukwekkende Poels slaat formidabele dubbelslag in Ruta del Sol

Wout Poels heeft een ontzettend zwaarbevochten vierde rit van de Ruta del Sol gewonnen. Alessandro Covi verloor zijn leiderstrui aan de sterke Nederlander, nadat hij moest lossen op de eerste beklimming van de dag na twintig kilometer en vervolgens de hele dag achter de feiten aanreed.

Met de Alto de el Purche in het begin van de etappe was het alle hens aan dek. Meerdere ploegen werden voorafgaand aan de rit al op de rollers gesignaleerd, wetende dat het wel eens hard zou kunnen gaan in het begin. Dat dat ook het geval was, bewees de kwaliteit van de eerste kopgroep van de dag: Greg Van Avermaet (AG2R Citroën Team), Mikkel Honoré (Quick Step-Alpha Vinyl), Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Rune Herregodts en Jenno Berckmoes (SportVlaanderen-Baloise).

Klassementsmannen beginnen er al na 15 kilometer aan

BORA-hansgrohe wenste dit kwintet niet direct al te veel ruimte te geven. Dit was een reden, want Lennard Kämna greep de Alto de el Purche aan om de koplopers weer bij de lurven te grijpen. De Duitser brommerde goed door, want achterin het peloton kwam leider Covi al vroeg in moeilijkheden. Het pure klimwerk werd er dus te veel aan voor de veelzijdige Italiaan.

Vijftien goede klimmers kwamen de eerste berg over, met de groep met Covi op vijftig seconden achterstand. Met name Astana en Bahrain-Victorious waren goed vertegenwoordigd met drie en vier renners in de eerste groep, en werden dus ook gedwongen een groot deel van het werk op zich te nemen. Achteraan waren het dan weer UAE-Team Emirates van leider Covi en BORA-hansgrohe, die de slag hadden gemist, die tempo maakten.

Deze ploegen konden niet voorkomen dat de achterstand zienderogen opliep, tot twee minuten. Dit was het moment dat Covi en co de strijdbijl wat begroeven, temeer omdat de verstandhouding vooraan optimaal was. Pas op dertig á veertig kilometer van de aankomst begonnen ze te pokeren in de kopgroep.

Bahrain Victorious probeert overtal uit te spelen

Het waren de roodhemden van Bahrain Victorious, die met vier op vijftien zaten, die het bal openden vooraan. Uiteindelijk was het één van hun mannen, Damiano Caruso, die samen met Alexey Lutsenko en Ben O'Connor een gat kwam. Dat was niet de juiste situatie, daar O'Connor dan de best geplaatste renner vooraan was. Simon Yates zag het gevaar, hij denderde op en over de groep heen. Uiteindelijk werd alles weer geneutraliseerd, waarop Lutsenko nogmaals ging. Ditmaal met Wout Poels in zijn spoor.

Dit tweetal werd wel wat ruimte gegund, mede door goed afstoppingswerk van de Bahrain en Astana-ploeggenoten. Binnen no time beschikten de twee over een halve minuut, maar tegen ieders verrassing in was het juist López die de achtervolging in gang zette. Nota bene achter zijn eigen ploegmaat, maar ja, het is López natuurlijk.

López stokte het tempo weer wat, waardoor Poels en Lutsenko verder konden bouwen op hun bondje. Poels wist dat hij flink voorsprong had in het klassement en dus leider zou worden, maar liet Lutsenko de rit niet winnen. De Limburger ging de spurt van kop aan, maar de Kazach kwam er niet meer over.

Uitslag etappe 4 Ruta del Sol 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws