Jakobsen klopt Van der Poel in massasprint Baloise Belgium Tour, Ewan en Philipsen gevallen Wielrennen
Wielrennen

Jakobsen klopt Van der Poel in massasprint Baloise Belgium Tour, Ewan en Philipsen gevallen

Jakobsen klopt Van der Poel in massasprint Baloise Belgium Tour, Ewan en Philipsen gevallen

Fabio Jakobsen (Soudal Quick-Step) heeft de tweede etappe in de Baloise Belgium Tour gewonnen. De massasprint was er eentje zonder Jasper Philipsen en Caleb Ewan. Beide heren gingen op vier kilometer van de meet tegen de grond. Mathieu van der Poel sprintte naar een knappe tweede plaats. Jasper De Buyst (Lotto-Dstny) werd derde. Jakobsen slaat met zijn zege een ware dubbelslag, daar hij ook de leiding in het klassement overneemt van Philipsen.

De eerste rit van de Baloise Belgium Tour stelde allesbehalve teleur: het Alpecin-Deceuninck van Mathieu van der Poel ramde heel de koers al aan flarden met nog negentig kilometer te gaan, waarna de Nederlander na talloze aanvalspogingen uiteindelijk ook nog het pad plaveide voor zijn kopman en sprinter Jasper Philipsen. Die won glansrijk en begon zo ook als leider aan dag twee, waarin we van start gingen in Merelbeke, een plaats onder de rook van Gent.

Vanuit die plaats in centraal-België trokken we in noordwestelijke richting naar Knokke-Heist, de ook onder Nederlanders zo geliefde badplaats. Op de weg daarnaartoe ontsnapte een vijftal uit de grote groep: Roel van Sintmaartensdijk, Aaron Van Poucke (SportVlaanderen-Baloise), James Fouché (Bolton Equities), Stijn Daemen (BEAT) en Etienne van Empel (Corratec) vormden op die manier de vlucht van de dag.

Vijf koplopers worden al vrij snel ingerekend, Alpecin-Deceuninck en Soudal Quick-Step zorgen voor waaierspektakel

Het hoofdzakelijk Nederlands en Belgisch getinte kwintet zag de maximale voorsprong oplopen tot zo'n vier minuten. In het peloton waren het immers de sprintersploegen die de boel aan het controleren waren: zij wilden geen enkele potentiële sprintmogelijkheid voorbij laten gaan. Op zo'n dertig kilometer van de meet, iets vroeger dan normaliter in vlakke ritten het geval is, waren de vluchters al als een vogel voor de kat en werden zij opgeslokt door het aanstromende peloton.

Niet lang na het inrekenen van de kopgroep spatte het toen nog voltallige peloton in stukken uiteen: waaiers! Alpecin-Deceuninck en Soudal Quick-Step, de ploeg die te boek staat als dé waaierbrigade bij uitstek, trokken het pak stevig op een lint. Dat kostte menig coureur de kop. Vooral het lossen van Cees Bol baarde opzien, daar de Nederlander zich een dag eerder nog bijzonder strijdlustig én sterk toonde in de ouverture. Sam Welsford (Team DSM), die op voorhand toch tot een van de kanshebbers voor de ritzege werd gerekend, reed uitgerekend op het moment dat de gaskraan flink werd opengedraaid lek. Derhalve leek een goed resultaat uitgesloten, temeer omdat het tempo onverminderd hoog bleef.

Verslag loopt verder onder tweet.

Van der Poel pakt twee bonificatieseconden in Gouden Kilometer

Net als een dag eerder zagen we Van der Poel zich weer stevig met de debatten bemoeien. Ook klassementsleider Philipsen draaide goed mee rond in de voorste groep, die op twintig kilometer van de finish naar schatting uit zo'n 45 man bestond. Er waren aardig wat heren uit het sprintersgilde vertegenwoordigd in groep één: Caleb Ewan, Alexander Kristoff, Fabio Jakobsen, Rasmus Tiller en Jasper Stuyven waren sowieso aanwezig. Bij het ingaan van de laatste lokale ronde zat groep twee, waarin onder anderen Welsford en Gerben Thijssen zich bevonden, toch nog altijd maar op zo'n vijftien seconden.

Er ontvouwde zich een schitterend kat-en-muisspel tussen de twee groepen. Ondanks het geleverde beulswerk van Tim Declerq en co was de aansluiting op zestien kilometer van de finish een feit. Van der Poel liet andermaal zien dat hij wel oren had naar het meesnoepen van de bonificatieseconden in de Gouden Kilometer. Het mocht echter niet helemaal baten voor de veelzijdige Nederlander, daar hij 'slechts' twee van de in totaal negen te verdienen seconden wist mee te nemen. Yves Lampaert pakte drie seconden, evenals Rasmus Tiller.

Philipsen en Ewan gaan op vier kilometer tegen de grond, Jakobsen klopt Van der Poel en wint de massasprint

Na de ultrasnelle Gouden Kilometer kon alles in werking worden gesteld voor een massasprint. Naarmate de finish dichterbij kwam, stoomden de verschillende lead-out-treintjes zich langzaam maar zeker klaar voor een ultieme krachtsexplosie in de straten van Knokke-Heist. Met nog vier kilometer te gaan, werd de koers ontsierd door een flinke valpartij. Philipsen en Ewan waren de bekendste slachtoffers en zagen hun kansen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Beide heren leken hun weg te kunnen vervolgen, al bleek de Aussie redelijk lang op het wegdek zitten.

Verslag loopt verder onder tweet.

Op de Zeedijk zou er dus gesprint gaan worden zonder twee van de topfavorieten. Het was Jakobsen die als eerste aan de spurt begon (na een ferme lead-out van Morkov) en zijn voorsprong niet meer uit handen gaf. Hij verwees Van der Poel, die van ver moest komen en nog knap kwam opzetten, en De Buyst naar respectievelijk de tweede en derde plaats.

Uitslag etappe 2 Baloise Belgium Tour 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws