Jayco-AlUla: Dunbar en Yates rijpen bij, Groenewegen krijgt er nieuwe haan in sprintershok bij Wielrennen
Wielrennen

Jayco-AlUla: Dunbar en Yates rijpen bij, Groenewegen krijgt er nieuwe haan in sprintershok bij

Jayco-AlUla: Dunbar en Yates rijpen bij, Groenewegen krijgt er nieuwe haan in sprintershok bij

Het wielerjaar 2023 zit er weer op en dus nemen we bij In de Leiderstrui het jongste wielerseizoen uitgebreid onder de loep. Volgende ploeg in de rij: Jayco AlUla! De Australische ploeg kende een aardig seizoen en volgend seizoen staat er heel wat moois op hen te wachten.

Eendagswedstrijden 2023: Jayco AlUla

Michael Matthews, de vedette bij Jayco-AlUla, reed een wisselvallig jaar bij elkaar en vooral tijdens het voorjaar zat het tegen. 'Bling' begon goed aan het seizoen met ereplaatsen in de Tour Down Under en ook drie top zesplaatsen in Parijs-Nice, toen hij geveld werd door corona. Met een matig gevoel deed hij het niet onaardig in Dwars door Vlaanderen (twintigste), maar in de Ronde van Vlaanderen viel de 33-jarige Australi¨ër hard in de afdaling van de Koppenberg.

De valpartij hypothekeerde zijn hele voorjaar en ook dat van het team. Enkel Filippo Zana en Matteo Sobrero eindigden als 21e in de Strade Bianche en Luik-Bastenaken-Luik, Dylan Groenewegen reed zich in de sprintersklassiekers de Scheldeprijs en de Classic Brugge-De Panne naar een ereplaats. Simon Yates fleurde dan weer het najaar van de Australiërs wat op met een vijfde plaats in Il Lombardia.

In de iets kleinere eendagskoersen was Jayco-AlUla vaker aan het feest. De Nederlandse sprintbom Dylan Groenewegen won de Veenendaal-Veenendaal Classic en Felix Engelhardt toonde zijn potentieel met winst in de Per Sempre Alfredo en de Japan Cup. In de GP van Québec sprintte Matthews zich naar een podiumplaats, een paar weken geleden toonde Lukas Pöstlberger zich de beste in Hongkong

Jayco-AlUla: Dunbar en Yates rijpen bij, Groenewegen krijgt er nieuwe haan in sprintershok bij
Michael Matthews

(Grote) rondes 2023: Jayco AlUla

Yates begon als een speer aan het nieuwe seizoen en zette het seizoen meteen goed in met etappewinst op Mount Lofty in de Tour Down Under. De eindzege leverde het hem echter niet op, want die moest hij aan thuisrijder Jay Vine laat. De goede prestaties bleken op zich wel een voorbode te zijn voor het toch wel sterke seizoen van de 31-jarige Brit in de rittenkoersen. Yates viel in Parijs-Nice net naast het podium, in de Ronde van het Baskenland eindigde hij als negende.

Zijn Ierse ploegmaat Eddie Dunbar finishte in de Ronde van Romandië op dezelfde plek en ging voor het eerst als kopman naar de Giro. De 27-jarige Ier, die bij INEOS Grenadiers verstikt was geraakt in een helpersrol, genoot van de vrijheid en klom met de besten mee naar boven in de Ronde van Italië. Dunbar had lange tijd uitzicht op plek vier en misschien zelfs het podium, maar in de laatste ritten zakte hij na een crash alsnog naar plaats zeven.

Dunbar was niet de enige die schitterde tijdens de Italiaanse rittenkoers. Italiaans kampioen Filippo Zana toonde zijn aanvalslust met een derde plaats in de rit naar Fossombrone en hees zichzelf in rit achttien als snelste naar boven op Val di Zoldo. Ook Matthews deed zijn duit in het zakje met ritwinst in etappe drie en vier andere top tienplaatsen verderop in de grote ronde.

Team Jayco-AlUla ging in de Tour de France vlotjes door met het goede elan en kwam met Yates en Groenewegen als kopman aan de start. De Brit ontgoochelde absoluut niet en verloor in de eerste etappe al de strijd om ritwinst en de gele trui van zijn broer Adam. Ook Groenewegen kwam met grote ambities naar Frankrijk, maar kon mede door de klasse van Jasper Philipsen geen overwinning in de wacht slepen. Hij eindigde er wel vijf keer in de top tien. Ook Yates klom tijdens La Grande Boucle naar een karrevracht ereplaatsen, maar kwam nooit meer zo dicht als tijdens de openingsetappe. Zijn broer klopte hem ook in het eindklassement, waardoor Simon net naast het podium viel.

Groenewegen zegevierde nadien nog wel in twee etappes in de Ronde van Slovenië, ook ploegmaat Jesus David Pena graaide een ritje mee. Zana, nog een andere ploegmaat, werd er eindwinnaar.

Jayco-AlUla: Dunbar en Yates rijpen bij, Groenewegen krijgt er nieuwe haan in sprintershok bij
Simon Yates

Eindcijfer 2023: Jayco AlUla

De ontdekkingen van Eddie Dunbar en Filippo Zana en de sterke (grote) rondes van Simon Yates, Dylan Groenewegen en Michael Matthews zorgen voor een donkergroen cijfer achter de naam van Jayco-AlUla. Ondanks een matig voorjaar komt de redactie van In de Leiderstrui uit op een 6,5.

Transfers 2023/2024: Jayco AlUla

Ingaand: Caleb Ewan (Lotto-Dstny), Max Walscheid (Cofidis), Mauro Schmid (Soudal Quick-Step), Luke Plapp (INEOS Grenadiers), Davide de Pretto (Zalf Euromobil Fior), Anders Foldager (Biesse-Carrera)

Uitgaand: Zdenek Stybar (gestopt), Matteo Sobrero (BORA-hansgrohe), Kevin Colleoni (Intermarché-Circus-Wanty)

Ones to watch 2024: Jayco AlUla

Jayco-AlUla haalde met Caleb Ewan een oude vos terug naar het nest, nadat de Australische sprinter op een zijspoor was geraakt bij Lotto-Dstny. Voorts investeerden de Australiërs ook wat meer in het voorjaar door Max Walscheid bij Cofidis weg te halen en te verrassen met Mauro Schmid.

Ook Australisch kampioen Luke Plapp waagde de overstap van INEOS Grenadiers en hoopt zich zoals Dunbar vollledig te kunnen ontplooien. Kersvers ploegleider Valerio Piva zal zijn handen vol hebben met hanen Ewan, Matthews en Groenewegen in het sprintershok en het blijft ook de vraag of Eddie Dunbar kan bevestigen, wanneer de druk als kopman hoog oploopt.

Jayco-AlUla: Dunbar en Yates rijpen bij, Groenewegen krijgt er nieuwe haan in sprintershok bij
Caleb Ewan

Selectie Jayco AlUla 2024

 1. Welay Hagos Berhe
 2. Lawson Craddock
 3. Alessandro de Marchi
 4. Davide de Pretto
 5. Eddie Dunbar
 6. Luke Durbridge
 7. Felix Engelhardt
 8. Caleb Ewan
 9. Anders Foldager
 10. Dylan Groenewegen
 11. Lucas Hamilton
 12. Chris Harper
 13. Michael Hepburn
 14. Christopher Juul-Jensen
 15. Jan Maas
 16. Michael Matthews
 17. Luka Mezegec
 18. Kelland O'Brien
 19. Jesus David Pena
 20. Luke Plapp
 21. Rudy Porter
 22. Blake Quick
 23. Elmar Reinders
 24. Mauro Schmid
 25. Callum Scotson
 26. Campbell Stewart
 27. Max Walscheid
 28. Simon Yates
 29. Filippo Zana

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws