Jumbo-Visma ook bij de mannen aan het feest: Van Emden wint NK tijdrijden, Kelderman en Arensman stellen teleur Wielrennen
Wielrennen

Jumbo-Visma ook bij de mannen aan het feest: Van Emden wint NK tijdrijden, Kelderman en Arensman stellen teleur

Jumbo-Visma ook bij de mannen aan het feest: Van Emden wint NK tijdrijden, Kelderman en Arensman stellen teleur

Jos van Emden heeft het NK tijdrijden voor de derde keer in zijn carrière bijgeschreven op zijn palmares. De 38-jarige Zuid-Hollander van Jumbo-Visma verwees Daan Hoole (Trek-Segafredo) en Sjoerd Bax (UAE Team Emirates) naar de tweede en derde plek. Zowel Wilco Kelderman als Thymen Arensman stelde teleur. Titelverdediger Mollema werd vijfde.

Kort na het NK tijdrijden voor vrouwen, waarin Jumbo-Visma-hardrijdster Riejanne Markus flink huishield en wereldtoppers Demi Vollering en Annemiek van Vleuten naar de tweede en derde plaats verwees, was het de beurt aan de mannen. Wie o wie zou de opvolger van Mollema worden? Of kende de sympathieke Groninger zelf weer een topdag en prolongeerde hij zijn titel? Mollema hoefde niet te rekenen op concurrentie van Mathieu van der Poel. Anderzijds stonden er met Kelderman, Arensman, Jos van Emden, Daan Hoole en Tim van Dijke genoeg hardrijders aan het vertrek.

'De drie V's' (Vliek, Veling en Visser) tonen zich de sterksten in de eerste helft met starters

Net als de dames dienden ook de dienstdoende mannen twee keer het uitgetekende rondje van 21 kilometer in en rondom Elspeet te bedwingen, waarmee er ook bij de herentijdrit sprake was van een marathonafstand (42 kilometer). Onderweg zouden de coureurs maar weinig hindernissen tegenkomen, daar de alleszins schitterende omgeving niet wordt gekenschetst door veel hoogtemeters en technische bochten. Er stond dus een avondje stevig 'stoempen' op het programma in Gelderland!

Om 17.40 uur rolde Cesar Beilo als eerste het startpodium af. Het was toen nog even wachten op de absolute toppers, aangezien die zich allemaal in de tweede helft met starters bevonden. Vanuit de eerste startershelft waren het 'de drie V's', zijnde Mike Vliek, Quinten Veling en Guillaume Visser, die aan een goede chrono bezig waren. Zowel bij het eerste en tevens enige meetpunt als aan de finish waren zij immers de drie snelsten.

Van Emden verrast met nationale tijdritzege, Kelderman en Arensman zakken door het ijs

Het was echter al snel uitkijken naar blok twee, waarin aanstormend talent Frank van den Broek (what's in a name?) als eerste vertrok. Niet lang daarna volgden ook de absolute specialisten. Bij het meetpunt vielen verschillende zaken op. Zo was routinier Van Emden de allersnelste, terwijl INEOS Grenadiers-man Arensman bezig was aan een abominabele race tegen de klok en maar liefst veertig seconden moest toegeven op de ervaren Jumbo-Visma-man. Ook Kelderman, ploeggenoot van Van Emden, leek bij het tussenpunt al niet meer te kunnen dingen om de zege. Hij moest ruim een halve minuut toegeven op Van Emden, die enkel met Mollema (+0.04) en Hoole (+0.05) rekening moest gaan houden.

Van Emden, Mollema en Hoole zaten halverwege kort op elkaar en een spannend schouwspel was hetgeen zich ontvouwde in lokale lus numero twee. Nadat Marien Bogerd (49.45) zijn hot seat-plaatsje moest afstaan aan Hoole (49.33), was het wachten op rotten in het vak Mollema en Van Emden. Het was Van Emden die zijn straffe ritme in rondje één had weten door te trekken in de laatste 21 kilometer: 'De Straaljager' was maar liefst achttien seconden sneller dan Hoole. Titelverdediger Mollema wist zijn opgelopen achterstand na één rondje beuken niet goed te maken in deel twee. In tegendeel: 'Bau' moest veertig seconden toegeven op Van Emden en finishte derhalve als vijfde. Het was dus Van Emden die er verrassend met de titel vandoor ging, voor Hoole en Bax, die een superdag kende. Arensman kende juist een desastreuze avond en eindigde als zestiende. Ook Kelderman kon geen potten breken. De man uit Amersfoort finishte als negende.

Uitslag NK tijdrijden 2023 elite mannen

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier ons liveblog van NK tijdrijden 2023 terug

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw browser!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws