Koen Bouwman bekroont magistrale Giro met tweede ritzege en bergtrui, kopmannen stellen teleur Wielrennen
Wielrennen

Koen Bouwman bekroont magistrale Giro met tweede ritzege en bergtrui, kopmannen stellen teleur

Koen Bouwman bekroont magistrale Giro met tweede ritzege en bergtrui, kopmannen stellen teleur

Koen Bouwman heeft na de zevende ook de negentiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Op een dag waarop misschien wel iets meer werd verwacht van de klassementsrenners, was het een rit voor de vluchters. Goede klimmers? Amper, maar wel met Bouwman. Hij maakte het af na een bizar sprintje bergop tegen Mauro Schmid. Zijn tweede ritzege in deze Giro, én de bergtrui die hij veilig stelde.

178 kilometer, met de eerste zeventig kilometer vlak richting de eerste klim van de dag. Dat zorgde ervoor dat er ook renners zonder klimkwaliteiten mee konden in de vlucht. Dat gebeurde dan ook massaal. Sterker nog: in de groep was het zoeken naar renners met klimmersbenen. Bouwman was van de partij, samen met Jumbo-Visma-ploegmaat Edoardo Affini. Bij Groupama-FDJ schreven we Attila Valter op en namens Quick Step-Alpha Vinyl was Mauro Schmid van de partij. De groep werd aangevuld met hardrijders en zelfs sprinter Fernando Gaviria.

Affini en Ballerini leveren Bouwman en Schmid af

In het peloton vonden ze het prima dat deze groep van twaalf wegreed en de maximale voorsprong groeide naar elf minuten. Op dat moment bedacht BORA-hansgrohe plots dat het toch wél wilde rijden en werd de ploeg op kop gezet. Veel te laat, want Affini en Davide Ballerini (Quick Step) reden zich leeg voor Bouwman en Schmid op de eerste twee klimmetjes van derde categorie. Bouwman pakte op beide cols de bergpunten, als enige geïnteresseerde.

Na de Villanova Grotte en de Passo di Tanamea als voorgerechtjes reden we de grens van Slovenië over. Het was een overgangsfase, waarin Affini en Ballerini nog eens alles gaven en de kopgroep met dik negen minuten voorsprong afleverden aan de voet van de Kolovrat. Deze klim van 10,3 kilometer aan 9,2 procent scheidde het kaf van het koren. Bouwman, Valter, Schmid en Alessandro Tonelli (Bardiani) bleven over. In het peloton bleef BORA-hansgrohe controleren, maar liep het amper in.

Vijf koplopers testen elkaar, BORA geeft af aan INEOS

Op de top van de steile klim stelde Bouwman zijn bergtrui veilig en kreeg hij Valter, Schmid en Tonelli mee over de top. Daar kwam Andrea Vendrame (AG2R) in de afdaling nog bij, waardoor we met vijf renners de slotklim gingen rijden. In het peloton had BORA-hansgrohe honderd kilometer op kop gereden, zonder echt veel tijd goed te maken. Aan de voet van de slotklim was er zeven minuten over en verdween BORA plots van de kop. INEOS Grenadiers liet het gat snel weer oplopen.

De slotklim was de Santuario di Castelmonte, een onregelmatig klim van 7,1 kilometer aan 7,8 procent, met maximale stijgingspercentages van 14,0 procent. Bouwman, Schmid, Valter, Tonelli en Vendrame hielden elkaar daar lang in de tang, en daar hadden ze ook alle ruimte voor. Tonelli was in de laatste drie kilometer de eerste die ging en ook Valter en Bouwman deelden een speldenprik uit. Vendrame moest door al die aanvallen telkens lossen, maar hij kon telkens weer aansluiten toen het stilviel.

INEOS geeft dan toch gas, en wie wint de etappe?

Strijd op twee fronten, alweer in deze Giro. Tonelli en Valter probeerden het het vaakst, Bouwman en Schmid vertrouwden net als Vendrame op hun sprintje bergop. Het ging een sprint tussen vijf worden, ze bleven maar naar elkaar kijken in de laatste kilometer. Bouwman was de eerste die aanging en Schmid bleek zijn gevaarlijkste rivaal. Ze knalden samen door een haakse bocht naar links, waar Vendrame en Valter rechtdoor gingen. Bouwman nam de bocht als enige goed en won, Schmid werd vol verwijten tweede.

Bij de favorieten was het Pavel Sivakov die op de slotklim dan toch het tempo verhoogde. Het was voor Carapaz, die zijn aanval plaatste en net als eerder in deze Giro Hindley en Landa met zich mee kreeg. Landa was de volgende die hard aan ging en hij sloeg een gat. Het bleek niet voldoende, want alles kwam terug bijeen en Carapaz en Hindley sprintten andermaal tegen elkaar voor de eer. Geen verschillen, alle ogen op zaterdag!

Uitslag etappe 19 Giro d'Italia 2022

Volg LIVE etappe 19 in de Giro d'Italia 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws