Kragh Andersen gaat Van der Poel flankeren, Philipsen krijgt nog één voorjaar om zich te tonen Wielrennen
Wielrennen

Kragh Andersen gaat Van der Poel flankeren, Philipsen krijgt nog één voorjaar om zich te tonen

Kragh Andersen gaat Van der Poel flankeren, Philipsen krijgt nog één voorjaar om zich te tonen

In Spanje is woensdag het wedstrijdprogramma van Mathieu van der Poel ter kennis gebracht. Alpecin-Deceuninck belegt aldaar momenteel een trainingskamp. Het mag geen verrassing heten dat dit het meest besproken onderwerp van de dag was. Echter werden niet veel later ook de agenda's van twee andere speerpunten gepubliceerd, namelijk die van Søren Kragh Andersen en Jasper Philipsen.

Begin augustus 2022 werd bekend dat de 28-jarige Kragh Andersen Team DSM zou verruilen voor Alpecin-Deceuninck. De Deense hardrijder, die in 2020 twee Tourritten op zijn naam schreef, is een liefhebber van de voorjaarsklassiekers. Dat is terug te zien in het programma dat hij in 2023 zal gaan afwerken. De Deense wielersite Feltet weet te melden dat Kragh Andersen, die in 2018 ook Parijs-Tours op zijn palmares mocht bijschrijven, het seizoen zal aanvatten met de eerste grote klassieker van het jaar: Omloop Het Nieuwsblad. Aan die koers heeft hij goede herinneringen. In 2020 finishte hij namelijk als derde en mocht hij dus mee op het podium.

Na de Omloop zal hij acte de présence geven in Le Samyn. Parijs-Nice staat ook op het programma van de goedlachse Deen. Verder zal zijn naam ook in Milaan-Sanremo, de E3 Saxo Bank Classic, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Zwitserland op het startformulier verschijnen. Het programma van Kragh Andersen komt dus grotendeels overeen met de planning van Van der Poel. Laatstgenoemde zal namelijk ook in Milaan-Sanremo, de E3 Saxo Bank Classic, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en de Ronde van Zwitserland op het startpodium te zien zijn.

Volgens Alpecin-Deceuninck rijdt Kragh Andersen de Ronde van Vlaanderen in ieder geval in dienst van de Nederlandse superster. Met betrekking tot de andere Vlaamse klassiekers heerst de verwachting dat er gekeken wordt naar hoe de koers zich ontvouwt. In de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik kan Kragh Andersensowieso voor eigen kans rijden, daar Van der Poel niet mee zal doen.

Philipsen krijgt laatste kans in het voorjaar

De twee speerpunten van Alpecin krijgen echter ook nog te maken met een derde partij. Philipsen wil na twee succesvolle sprintjaren eindelijk zijn stempel drukken op het voorjaar, zo vertelt hij aan Het Nieuwsblad. Hij start net als Kragh Andersen zijn voorjaar in Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne en maakt vervolgens een groot doel van Milaan-Sanremo. 'Het doel is om een perfecte voorbereiding te hebben en dit jaar nog eens alles op het klassieke voorjaar te zetten en te zien hoever ik daarin kan geraken. Of het realistisch is om meteen in de Omloop te scoren? Dat wordt moeilijk. Maar de hoop is wel dat ik de vorm die ik vorig jaar in de Tour had deze keer ook in het voorjaar zal hebben.'

Dat belooft, daar Philipsen in de Tour de France van 2022 twee ritten won. Sowieso heeft hij zich na zijn overstap naar Alpecin in 2021 ontpopt tot een sprinter van wereldklasse. De klassiekers bleven daarbij nog wat achter. Dat moet anders in 2023. 'Dan denk ik aan Milaan-Sanremo, Dwars door Vlaanderen, Gent-Wevelgem... Wedstrijden waar ook snelle renners iets kunnen betekenen. De Ronde staat voorlopig niet op mijn programma.' D-day voor Philipsen, die nog één voorjaar de kans krijgt om het te laten zien. 'Zo is het ook met de ploeg afgesproken: lukt het dit voorjaar helemaal niet, kan ik de volgende jaren nog altijd als sprinter UAE en andere rittenkoersen rijden. In die zin wordt het wel een richtinggevend voorjaar.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws