Laporte floreert bij Jumbo-Visma: 'Mijn eerste doel volgend jaar is het winnen van een klassieker' Wielrennen
Wielrennen

Laporte floreert bij Jumbo-Visma: 'Mijn eerste doel volgend jaar is het winnen van een klassieker'

Laporte floreert bij Jumbo-Visma: 'Mijn eerste doel volgend jaar is het winnen van een klassieker'

Christophe Laporte maakte per 1 januari 2022 de overstap van Cofidis naar Jumbo-Visma. Dat legde de Fransman geen windeieren. Hij boekte een vijftal overwinningen en reeg de ereplaatsen in belangrijke wedstrijden aaneen. Ook als helper stond de 29-jarige renner zijn mannetje. Hij kijkt dan ook enorm uit naar 2023.

Laporte reed maar liefst acht jaar lang in dienst van het Franse Cofidis. Hij kon jarenlang tot de subtoppers in het wielerpeloton worden gerekend. In zijn eerste jaar bij Jumbo-Visma heeft hij zich echter ontpopt tot een renner met wie in elke sprint-, heuvel- en kasseienkoers rekening gehouden dient te worden. Zijn ritzeges in Parijs-Nice, de Tour de France en de Ronde van Denemarken zetten dit argument kracht bij. Bovendien nam hij deel aan vier Vlaamse voorjaarsklassiekers en eindigde hij vier keer bij de beste negen (hij werd zelfs twee keer tweede). Ook als knecht deed de in de Provence geboren renner het niet onverdienstelijk.

In gesprek met Bici.PRO blikt Laporte terug op zijn afgelopen seizoen. Ook bespreekt hij hoe het is om onderdeel uit te maken van de succesformatie genaamd Jumbo-Visma. 'Ik heb dit jaar maar één eendagswedstrijd gewonnen, de Binche-Chimay-Binche. In andere klassiekers was ik er dichtbij. Daar hoop ik de komende jaren te kunnen winnen', aldus Laporte, die ten minste tot en met 2023 onder contract staat bij de Nederlandse brigade.

Volgens Laporte is de mentaliteit van Wout van Aert zijn allergrootste kracht

'Toen ik bij de ploeg aankwam, trof ik gelijk een geweldige sfeer. Ik voelde meteen het vertrouwen van het team. Dat was enorm fijn', gaat de runner-up van het WK wielrennen 2022 lovend verder. 'Ze gaven me al snel de kans om zelf te winnen. Dat is me gelukt. Uiteindelijk heb ik persoonlijke kansen goed weten te combineren met het helpen van mijn teamgenoten. Zo hoop ik de komende jaren door te gaan.' Laporte is enthousiast over de professionaliteit van zijn broodheer. 'Ze laten niets aan het toeval over. Ze gaan erg perfectionistisch te werk. Er wordt rekening gehouden met alle details, maar het loont dus wel.'

Ten slotte gaat Laporte in op zijn ambities met betrekking tot 2023. 'Mijn eerste doel is het winnen van een klassieker. Maar ik wil ook nog steeds het team helpen. We willen als team echt samen winnen. In de klassiekers hebben we Wout van Aert als kopman. Ik rijd graag in dienst voor hem. Maar in bepaalde koersen kunnen er ook kansen liggen voor mij. Iedereen kan van Wout leren. Hij is fysiek enorm sterk, maar ik denk dat zijn mentaliteit zijn grote kracht is.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws