Laurence Pithie triomfeert na Millimeterprint in chaotische en spectaculaire finale Great Ocean Road Race Wielrennen
Wielrennen

Laurence Pithie triomfeert na Millimeterprint in chaotische en spectaculaire finale Great Ocean Road Race

Laurence Pithie triomfeert na Millimeterprint in chaotische en spectaculaire finale Great Ocean Road Race

Laurence Pithie heeft de Cadel Evans Great Ocean Road Race gewonnen. De Nieuw-Zeelander sprintte in een kleine groep naar zijn eerste grote zege als prof. De 21-jarige jongeling van Groupama-FDJ versloeg Natnael Tesfatsion en Georg Zimmermann, die uiteindelijk tweede en derde werden. Topfavorieten Biniam Girmay en Caleb Ewan kwamen er niet aan te pas.

De Great Ocean Road Race staat bekend als een wedstrijd die sterke sprinters aan kunnen, maar de venijnige klimmetjes in de lokale ronde lieten ook deze editie weer hun sporen na. Vlak voor het middaguur begonnen de renners aan de 176 kilometer vanuit Geelong om daar een uur of vier later ook weer te finishen. In de slotfase ging het peloton drie keer over de Challambra Crescent, een klimmetje van 1,1 kilometer aan 9% gemiddeld.

Vier Australiers kleuren de koers, Onley valt en verlaat koers

Vier koplopers gingen er al gauw vandoor en fietsten een voorsprong van een minuut of drie bij elkaar. Het waren stuk voor stuk Australische thuisrijders: Dylan Proctor-Parker en Joshua Cranage van de Ara | Skip Capital-ploeg en Zachary Marriage en Jackson Medway van Team Bridgelane. Op de eerste keer Challambra Crescent, op zo'n dikke veertig kilometer van het einde, gingen Marriage en Medway te snel voor Proctor-Parker en Cranage. In het peloton bleef het vooralsnog rustig.

In de achtergrond van de wedstrijd duurde het lang voordat er actie kwam. Nog voor de finale openbrak moest Oscar Onley de koers verlaten. De jonge Schot, die in de Tour Down Under nog won op Willunga Hill, viel en kon niet verder. Bij de tweede bestijging van de klim werden ook Marriage en Medway ingerekend. Hierna aarzelden enkele ploegen het heft van de wedstrijd in handen te nemen. Het peloton bestond nog uit een man of veertig richting de laatste keer Challambra Crescent.

Peloton flink uitgedund, maar groepssprint onvermijdelijk: Pithie heeft het meeste over en zegeviert in Geelong

Op het laatste klimmetje gingen enkele sprinters overboord. De eerste die het tempo van de Israel-Premier Techmannen, die werkten voor Corbin Strong, niet meer bijhield, was Elia Viviani. Op het klimmetje zagen we vervolgens de echte klimmers van voren. George Bennett schudde flink aan de boom en ook Luke Plapp en Jhonathan Narváez probeerden weg te komen. Voor een beslissende aanval bleek de klim echter te kort. Ook topfavoriet Girmay had het laatste colletje niet overleefd.

Een man of vijftien probeerden vervolgens het ontstane gaatje te behouden richting de finish en de overgebleven snelle mannen zagen hierin hun kans schoon. Maar niet voordat enkele mannen een late uitval hadden gewaagd. Archie Ryan werd echter teruggepakt door de mannen van Groupama-FDJ. Ook Plapp probeerde het nogmaals. De beste poging was van Quinn Simmons, de Amerikaans kampioen. Hij pakte een meter of vijftig op de rest, hield vol tot in de slotkilometer, maar had zijn aanval net te vroeg getimed. Ook zijn ploeggenoot Bauke Mollema ging er nog kort vandoor, maar een groepssprint was onafwendbaar. Deze was zeer chaotisch en niet direct was zeker te zien wie had gewonnen. Uiteindelijk bleek dat middels een fikse jump Pithie de sterkste was, nipt voor Tesfatsion en Zimmermann.

Uitslagen Cadel Evans Great Ocean Road Race 2024, mannen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws