Michael Boogerd: 'Het is niet dat ik als klein wielrennertje met een spuit in mijn kont wilde gaan lopen' Wielrennen
Wielrennen

Michael Boogerd: 'Het is niet dat ik als klein wielrennertje met een spuit in mijn kont wilde gaan lopen'

Michael Boogerd: 'Het is niet dat ik als klein wielrennertje met een spuit in mijn kont wilde gaan lopen'

Michael Boogerd heeft vrijdagavond in een uitzending van het EO-programma Meer dan Goud uitgebreid gepraat over zijn loopbaan als wielrenner, met de daarbij horende struggles van zijn tijdgeest. De Hagenees stond centraal in de tweede aflevering van dit seizoen.

Boogerd was samen met judoka Henk Grol, atleten Gregory Sedoc en Marlou van Rhijn, schaatster Marianne Timmer en snowboardster Nicolien Sauerbreij aanwezig in het programma, waarvan de aflevering van vrijdagavond om de ex-wielrenner draaide. 'Wat ik over wil brengen is dat ook topsporters mentale problemen kunnen hebben, zoals dat ook onderdeel van mijn leven is geweest.' Om die reden deed Boogerd recent ook mee aan het Hit It-evenement van Rico Verhoeven.

Boogerd voelde grote leegte na beëindigen loopbaan

Het begon voor Boogerd, geboren in Den Haag, allemaal in Limburg, toen hij in zijn puberjaren voor het eerst een wedstrijd met heuvels betwistte. 'Ik won met vijf of zes minuten verschil. Toen had ik wel het gevoel: ik kan iets wat anderen niet kunnen', haalt hij op. Vanaf dat moment ging het zo goed als crescendo voor Boogerd, die in de late jaren negentig uitgroeide tot hét wielergezicht van Nederland. Dat zou hij ook blijven tot het jaar waarin hij stopte, 2007.

Lees verder onder de foto.

Michael Boogerd: 'Het is niet dat ik als klein wielrennertje met een spuit in mijn kont wilde gaan lopen'

'Toen kwam dat grote stoppen: heel abrupt, dat voelde heel leeg. De spanning was helemaal weg en ik wist echt niet wat ik met mijn leven aan moest', legt hij uit. 'Ik kon echt niet genieten, voelde me alleen maar schuldig. Ik deed niks en zag iedereen naar z'n werk gaan, terwijl ik me schuldig voelde naar mijn zoontje toe dat hij me niet zag werken. Daar was ik meer mee bezig, het ging helemaal de verkeerde kant op. Dat resulteerde vrij snel in een scheiding.'

'Ik heb daar eigenlijk nooit over gepraat, maar ook daar voel ik me schuldig over', gaat Boogie verder. 'Een zwart gat was voor mij iemand die naast de stoep ligt en helemaal naar de klote is. Dat had ik niet, dus ik ontkende eigenlijk gewoon dat ik in een dipje zat. Uiteindelijk wist ik een beetje op te krabbelen, maar toen kwam oktober 2012: het Lance-gebeuren', doelt hij op de val van de Amerikaanse wielrenner in die periode.

Boogerd werd meegenomen in val van Armstrong en Dekker

'Eigenlijk werd ik in zijn val meegenomen. Ik werd in één keer van alle kanten aangevallen: Boogerd heeft ook doping gebruikt', gaat hij verder. 'Toen ik als klein kind wielrennertje speelde, speelde ik niet dat ik met een spuit in m'n kont door de kamer liep. Ik voelde me daar ook niet schuldig over, want ik ben nooit gewaarschuwd. Ik had ook niet het gevoel dat ik verkeerd bezig was. Ik had ook nog wel een bepaalde ethiek: tot hier en niet verder. Er zijn me producten aangeboden die anderen gebruikten, maar die ik niet pakte.'

Lees verder onder de foto.

Michael Boogerd: 'Het is niet dat ik als klein wielrennertje met een spuit in mijn kont wilde gaan lopen'

'Ik heb heel lang gewacht met bekennen omdat er een soort van beweging opkwam vanuit de bond dat heel mijn generatie collectief zou bekennen', vertelt Boogerd zijn medesporters. 'Dan zou ik wel de kop van Jut zijn, maar toch. Ik werd ook gebeld door ex-renners, terwijl ik het gevoel had dat ik het aan het opvangen was.'

Het boek Mijn Gevecht van Thomas Dekker was voor Boogerd uiteindelijk 'de max wat een mens kan handelen', zo vertelt hij. 'Ik had niet het idee dat ik hem ooit iets verkeerds had aangedaan. Het liefst zou ik verdwijnen, onder een steen gaan liggen. Dat deed me wel wat, zeker omdat ik twee kinderen heb. In mei 2018 kreeg ik een paniekaanval, maar in 2020 ging het op weg naar Studio Sport weer mis. Toen heb ik me zeven weken laten opnemen om van die aanvallen af te komen.'

'In die therapie ben ik erop gewezen dat ik het voor iedereen goed wilde doen. Je kan niet alle ballen hooghouden en dan kan je daar kapot aangaan', stipt Boogerd, die op veel respect van de andere topsporters mag rekenen, aan.

Bekijk de gehele aflevering van Meer dan Goud via deze link.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws