Minder stagiairs in WT-peloton: drie nieuwe namen bij Intermarché-Wanty-Gobert Wielrennen
Wielrennen

Minder stagiairs in WT-peloton: drie nieuwe namen bij Intermarché-Wanty-Gobert

Minder stagiairs in WT-peloton: drie nieuwe namen bij Intermarché-Wanty-Gobert

Het is een bekend fenomeen in de wielersport: stagiairs. Vanaf 1 augustus rijden er bij verschillende WorldTour-ploegen weer potentiële nieuwe profs rond. Toch zijn het er stukken minder dan we de afgelopen jaren hebben gezien.

Dit jaar rijden er (tot nu toe bekend) maar vijftien stagiairs rond bij de WorldTour-ploegen. Tot niet zo lang geleden waren dit er stukken meer. Tot en met 2018 was het vaak mogelijk om een compleet WorldTour-team te vormen van alle stagiairs, maar nadien is het verval ingetreden. In het coronajaar 2020 vormden alle stagiairs tezamen ook maar een elftal.

Minder stagiairs in WT-peloton: drie nieuwe namen bij Intermarché-Wanty-Gobert

Invloed opleidingsploegen?

Een mogelijke verklaring hiervoor is te vinden in het aantal teams dat de beschikking heeft over een opleidingsteam. Hoewel de stageplek voor renners een mooie opmaat was richting het profbestaan, was het voor de ploegen ook een fijne tijd om vermoeide renners aan het eind van het seizoen wat rust te geven. In hun plaats konden ze een jonge, nog fitte jongeling inpassen om hun taken over te nemen.

Wat we nu steeds vaker zien is dat ploegen met een 'hybride' team aan de start staat van een wedstrijd. Jumbo-Visma, bijvoorbeeld, startte in de Ronde van Hongarije niet alleen met WorldTour-renners als Mike Teunissen en Olav Kooij. Ze namen ook een Mick van Dijke en Michel Hessmann, normaal uitkomend voor het Development Team, mee naar de wedstrijd.

Jumbo-Visma is natuurlijk niet de enige ploeg die tegenwoordig een opleidingsteam heeft. Team DSM en Groupama-FDJ maken vaak genoeg gebruik van dezelfde constructies. Zelfs sommige ProTour-ploegen hebben een opleidingsploeg waar ze uit kunnen putten. Onder meer Alpecin-Fenix, Uno-X en Bingoal-Wallonie Bruxelles hebben de talenten voor het uitkiezen.

Als het succes van de opleidingsformaties zich doorzet, bestaat er een kans dat de stagiair in de traditionele vorm langzaam maar zeker van het toneel verdwijnt. Of de volgende generatie toprenners dat een groot probleem vinden, valt te bezien. De begeleiding vanuit de opleidingsploegen lijkt voor het publiek in ieder geval een stuk gestructureerder, wat de renners ten goede kan komen.

Stagiairs WorldTour 2021

Voor de aankomende periode staan de komende elf renners tijdelijk onder contract bij een van de WorldTour-ploegen. De meest opvallende naam is die van de Singaporees Choon Huat Goh. In tegenstelling tot veel van zijn mede-stagiairs komt hij al een tijdje niet meer in aanmerking voor de jongerentruien. Hij krijgt op zijn dertigste nog de kans om te laten zien wat hij waard is.

  1. Filippo Baroncini (Trek-Segafredo)
  2. Thomas Delphis (AG2R Citroën Team)
  3. Choon Huat Goh (Team BikeExchange)
  4. Felix Groß (UAE Team Emirates)
  5. Asbjørn Hellemose (Trek-Segafredo)
  6. Daan Hoole (Trek-Segafredo)
  7. Paul Lapeira (AG2R Citroën Team)
  8. Luke Plapp (INEOS Grenadiers)
  9. Valentin Retailleau (AG2R Citroën Team)
  10. Hugo Toumire (Cofidis)
  11. Axel Zingle (Cofidis)
  12. Stan van Tricht (Deceuninck-Quick-Step)
  13. Dries De Pooter (Intermarché-Wanty-Gobert)
  14. Stijn Daemen (Intermarché-Wanty-Gobert)
  15. Maxime Jarnet (Intermarché-Wanty-Gobert)
1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws