Nederlandse WK-ploeg gaat voor goud in Australië: 'Van der Poel is in vorm, groot doel voor van Baarle' Wielrennen
Wielrennen

Nederlandse WK-ploeg gaat voor goud in Australië: 'Van der Poel is in vorm, groot doel voor van Baarle'

Nederlandse WK-ploeg gaat voor goud in Australië: 'Van der Poel is in vorm, groot doel voor van Baarle'

Zondag 25 september wordt in het Australische Wollongong het WK wielrennen op de weg verreden. Nederland maakte vorige week de achtkoppige selectie bekend, waarbij bondscoach Koos Moerenhout aanstipte dat hij 'de kracht van het team' wil gebruiken. In de Leiderstrui probeert met wat hulp van deelnemers Jan Maas en Pascal Eenkhoorn de verdeling binnen de ploeg te ontcijferen.

Het speerpunt is voor de buitenwacht ongetwijfeld Mathieu van der Poel, zoals Moerenhout ook aanstipte in zijn uitleg van de selectie. Maas trainde een tijdje geleden met de coureur van Alpecin-Deceuninck en vertelde in Montreal aan In de Leiderstrui dat we ons over Van der Poel geen zorgen hoeven te maken. 'In Spanje hebben we zes uur samen getraind, toen zag ik al wel dat hij goed in vorm was. Tenminste, dat voelde ik vooral.'

'Nadien heeft hij nog twee kermiskoersen gewonnen (Geraardsbergen en Izegem, red.), die zijn tegenwoordig bijna van een niveau 1.Pro-koers. Die wedstrijden zijn echt heel moeilijk om te winnen', zegt de veelzijdige knecht van de Australische ploeg BikeExchange-Jayco over zijn kopman in New South Wales.

Van der Poel zal echter niet de enige vooruitgeschoven man zijn in Australië, daar Dylan van Baarle - waarover niet gerept wordt in het persbericht vanuit de KNWU - ook kopman zal zijn. Niet gek natuurlijk, voor iemand die vorig jaar tweede werd op het WK in Leuven en dit jaar een fenomenaal voorjaar reed met de Ronde van Vlaanderen (tweede) en Parijs-Roubaix (winst).

Lees verder onder de foto.

Nederlandse WK-ploeg gaat voor goud in Australië: 'Van der Poel is in vorm, groot doel voor van Baarle'
Dylan van Baarle werd vorig jaar al tweede op het WK in Leuven

'Als ik vanuit de Vuelta al een beetje hoorde hoe het ging en wat hij erover schrijft, denk ik dat hij echt in orde gaat zijn', zegt Maas over de andere kopman van de Nederlandse selectie. 'Hij heeft echt naar het WK toegewerkt, dat is echt een groot doel voor hem. Met die twee mannen kunnen we gewoon heel ver komen.'

Ook Bauke Mollema zal een interessante troef worden. 'Met hem heb je nog een interessante schaduwkopman, die stiekem ook heel ver kan komen. Als ze er met zijn drieën in de laatste ronde nog bijzitten, dan heb je kaarten om uit te spelen.'

Eenkhoorn onderdeel van tweede rij: 'Als ze vroeg gaan, mee zijn'

Daar weer onder staat de sterke tweede rij van de Nederlandse ploeg, die vermoedelijk zal bestaan uit Pascal Eenkhoorn, Taco van der Hoorn en Wout Poels. Naar verwachting zullen Daan Hoole en dus Maas de mannen van de eerste wedstrijduren zijn.

Eenkhoorn weet naar eigen zeggen nog niet zeker wat zijn rol gaat zijn. 'Ik heb er nog niet echt contact over gehad met Mathieu of Koos', zegt de kampioen van Nederland. 'Het is wel lastig om een ploeg samen te stellen dit jaar. Sebastian Langeveld kon (door de degradatiestrijd met EF Education-EasyPost) bijvoorbeeld niet mee als wegkapitein en Mike Teunissen had er vanuit de Vuelta ook niet echt behoefte aan.'

Lees verder onder de foto.

Nederlandse WK-ploeg gaat voor goud in Australië: 'Van der Poel is in vorm, groot doel voor van Baarle'
Eenkhoorn, hier op de foto met Van der Poel, gaat voor zijn derde WK op rij

'Ik ben gewoon blij dat ik meekan, nadat ik de vorige twee keer ook al ben gegaan. Dat is een blijk van waardering', vervolgt Eenkhoorn, die overigens de enige Jumbo-Visma-renner in de selectie is. 'Verder denk ik dat mijn rol een beetje vergelijkbaar met vorig jaar zal zijn: als ze vroeg gaan, moet ik mee zijn. En anders zal het zaak zijn om Mathieu goed te positioneren', stelde Eenkhoorn in Quebec in gesprek met deze site.

Maas de veeldijzdige knecht in WK-selectie: 'Je kunt ook niet met acht vrijbuiters gaan’

De grote verrassing in de WK-ploeg was dus Maas, die zich daar ook van bewust is. 'Ik las ook wel wat reacties dat ze mijn selectie het minste snapten van de acht namen. Ik heb al eerder gezegd: eerst zien de kopmannen van je eigen ploeg wat voor werk je doet, dan de andere renners, dan de ploegleiding en dan het grote publiek', stelt de knecht van BikeExchange-Jayco.

Lees verder onder de foto.

Nederlandse WK-ploeg gaat voor goud in Australië: 'Van der Poel is in vorm, groot doel voor van Baarle'
Jan Maas is de man van de eerste wedstrijduren in Wollongong

'Het grote publiek ziet echter misschien maar tien procent van de wedstrijd. Ik snap de grappen dus ook wel, maar ik ben serieus in goede vorm en kan ook echt wat bijdragen aan het team. Je kunt ook niet acht vrijbuiters meenemen, er kunnen maar maximaal drie kopmannen zijn. De andere vijf moeten dan vol voor die mannen willen rijden', aldus de 26-jarige Brabander.

'Ik ken Mathieu en Dylan ook goed en wil maar wat graag de ballen uit mijn broek rijden voor hen', doet Maas, die ook één van de sfeermakers is, verder. 'Ik ken ze alle acht, het zijn allemaal goede gasten. Ik sta er wel om bekend dat ik af en toe een grapje maak aan tafel, maar dat vinden ze wel mooi. Zo ben ik gewoon en dat vind ik wel leuk', sluit Maas af.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws