Pedersen maakt Deens Tourfeest nog groter met prachtige etappezege in dertiende etappe Wielrennen
Wielrennen

Pedersen maakt Deens Tourfeest nog groter met prachtige etappezege in dertiende etappe

Pedersen maakt Deens Tourfeest nog groter met prachtige etappezege in dertiende etappe

Mads Pedersen heeft de dertiende etappe in de Tour de France gewonnen. Hij bleek na een lange en slopende dag de sterkste van een kopgroep, die oorspronkelijk uit zeven renners bestond. In het peloton werd lang gejaagd om er een sprint van te maken, maar na een crash van Caleb Ewan sloeg de achtervolging dood. De klassementsrenners kwamen niet in de problemen.

Na twee loodzware dagen in de Alpen had de organisatie een typische overgangsetappe neergelegd van bijna 193 kilometer. Een pittige en bovendien snikhete rit met flink wat klimmetjes en dus werd er hard gevochten om de vlucht van de dag. Taco van der Hoorn was uiteraard van de partij, maar ook hardrijders zoals Nils Politt, Danny van Poppel en zelfs Peter Sagan probeerden het.

Ganna creëert sterke kopgroep met Küng en Pedersen

In de eerste 27 kilometer liep de weg echter louter omlaag en dus was het wachten op het eerste klimmetje om echt verschillen te maken. Het was Filippo Ganna (INEOS) die op de Côte de Brié met een machtige inspanning een groep creëerde. Hij kreeg Stefan Küng (Groupama) en Matteo Jorgenson (Movistar) mee en samen bleven ze er constant voor hangen.

Vanuit het peloton werd gereageerd, maar toen er eenmaal een achtervolgende groep van negentien bijeen was, werd er door de sprintersploegen gereageerd. Alpecin-Deceuninck wilde spurten met Jasper Philipsen en Lotto Soudal met Ewan. Ze brachten de negentien achtervolgers terug, alvorens daaruit een tegenaanval ontstond. Mads Pedersen en Quinn Simmons (Trek), Fred Wright (Bahrain) en Hugo Houle (Israel) maakten de oversteek, waarmee we een kopgroep van zeven hadden.

Lotto Soudal en Alpecin-Deceuninck werken hard, maar Ewan crasht

De kopgroep was sterk en dus lieten Lotto Soudal en Alpecin de voorsprong nooit hoger oplopen dan een dikke twee minuten. Op het vlakke en in de afdalingen liep het gat - mede door hier en daar wat waaiervorming en nervositeit - terug tot soms nog maar anderhalve minuut, alvorens de leiders op de klimmetjes vaak weer wat tijd terug wonnen. Het was in die fase tegen beter weten in, want de sprintersploegen leken de zaak onder controle hebben.

Dat veranderde toen er met nog zeventig kilometer te gaan werd gevallen op kop van het peloton. Philippe Gilbert reed rechtdoor in een bocht naar links en Ewan was het slachtoffer. De Australiër viel hard over een ploeggenoot en daarmee was de droom voor de Belgische ploeg over. Ewan werd nog wel op de fiets gezet, maar op het derde klimmetje van de dag ging hij al snel rechtop zitten.

BikeExchange komt te laat, kopgroep knokt om de zege

Alpecin-Deceuninck moest het nu alleen doen, maar de mannen waren langzaam opgerookt door Ganna en consorten. Op de top van de derde en laatste gecategoriseerde klim - de Côte de Saint-Romain-en-Gal - was de voorsprong van de koplopers plots opgelopen naar 3.30 minuten. In het peloton besloot Team BikeExchange-Jayco er op dat moment voor om er dan toch nog iets van te maken voor Michael Matthews, maar dat was natuurlijk al veel te laat.

Simmons had zich op kop leeggereden voor Pedersen en liet na het laatste klimmetje lopen, de andere zes bleven goed ronddraaien in de laatste glooiende 35 kilometer. In het peloton was het alleen BikeExchange en hoewel het tempo hoog lag en het pak steeds wat kleiner werd, bleef het verschil met de kopgroep constant zo'n 2.30 minuten.

Strijd om de ritzege barst los

De vraag was: wanneer stokte de samenwerking voorin? Pedersen was op papier de snelste, dus er moest worden aangevallen door anderen. Ze kregen in ieder geval alle tijd, want op dertien kilometer van de finish was ook BikeExchange opgerookt en reden de klassementsploegen op kop rustig naar huis. Het was op dat moment dat het verrassend genoeg Pedersen was die als eerste aanviel. De Deen wilde een sprint niet afwachten en dunde de boel uit.

Wright en Houle waren de enige twee die mee konden, daar achter moesten Ganna, Küng en Jorgenson in het defensief. De drie leiders werkten goed samen en braken in de laatste tien kilometer het verzet van de drie achtervolgers. Zo hadden we plots nog drie die konden winnen. In de laatste vijf kilometer - toen het gat naar de andere drie dertig seconden was - ging Wright ervoor, maar Pedersen reed het dicht.

Houle deelde het tweede tikje uit, maar Pedersen was scherp. Met z'n drieën rolden ze de laatste kilometer in, op weg naar een sprint van drie. Pedersen was daarin zoals verwacht oppermachtig, voor Wright en Houle. In de strijd om de andere ereplaatsen sprintte Küng naar plek vier, voor Jorgenson en de leeggereden Ganna. Wout van Aert won - na de tussensprint - ook het eindsprintje in het peloton en is al bijna niet meer uit het groen te krijgen.

Uitslag etappe 13 Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE etappe 13 in de Tour de France!

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws