Pedersen spurt met lange halen op imposante manier naar ritzege in Vuelta; Van Poppel vijfde Wielrennen
Wielrennen

Pedersen spurt met lange halen op imposante manier naar ritzege in Vuelta; Van Poppel vijfde

Pedersen spurt met lange halen op imposante manier naar ritzege in Vuelta; Van Poppel vijfde

Mads Pedersen heeft de rit naar Montilla in de Vuelta weten te winnen. Na een slopende slotfase was hij de snelste van een uitgedund peloton, door een late aanval van Pascal Ackermann te remonteren.

De dertiende etappe van de Ronde van Spanje ging met één opvallende renner van start: Juan Ayuso, klassementskopman bij UAE-Team Emirates, testte namelijk positief op het coronavirus. In samenspraak met de doktoren van de Vuelta en UCI werd er echter groen startlicht gegeven aan de Spanjaard, die omwille van zijn CT-waarde tóch van start mocht gaan.

Het was uitkijken naar de strijd om de vroege vlucht, daar het invloed zou hebben op het verloop van de etappe. In het peloton leefde echter een andere gedachte: drie man kreeg direct een vrijgeleide en zo leek het in alles op een klassieke sprinters/overgangsrit. De namen? Julius van den Berg (EF Education-EasyPost), Ander Okamika (Burgos-BH) en Johan Bou (Euskaltel-Euskadi).

Van den Berg was, niet voor de eerste keer in deze Ronde van Spanje, de grote motor vooraan, terwijl de Spanjaarden op die manier de nodige TV-reclame voor hun sponsors zorgden.

Peloton wil zich niet misrekenen

In het peloton bepaalden Trek-Segafredo, Cofidis en BikeExchange-Jayco het tempo voor hun snelle mannen, maar echt bloedstollend spannend werd het niet in Zuid-Spanje. Wel was het zo dat het peloton een scenario als in de door Jésus Herrada gewonnen etappe, waarin de kopgroep tegen de verwachtingen in vooruit bleef, wilde voorkomen en het tempo dus richting de laatste dertig kilometer al hooghield.

Met nog vijftien kilometer te gaan vond Van den Berg het wel mooi geweest, hij liet zich uitzakken. Even later was het ook gedaan met zijn kompanen Okamika en Bou, die werden opgeslokt door het breeduit rijdende peloton.

Richting de slotfase nam het geharrewar zienderogen toe in de grote groep, dat met een hoog tempo richting de laatste kilometers denderde. Ploegen als Alpecin-Deceuninck, INEOS Grenadiers en Quick Step-Alpha Vinyl lieten hun klimmers het werk doen op enkele vervelende stroken bergop.

Op het ietwat afvlakkende gedeelte waren de spurtersploegen weer op post: Jumbo-Visma trok met een serieus manoeuvre de slotkilometer in, met Mike Teunissen op kop. Primoz Roglic zat verrassend genoeg direct aan zijn wiel, maar dit was toch ietwat te vroeg.

Ackermann zette de spurt van heel ver in, met Pedersen in zijn spoor. De Deen remonteerde vrij gemakkelijk en spurtte op de macht naar de overwinning. Eindelijk, die zege voor de groene trui! Coquard werd daarachter nog tweede.

Uitslag etappe 13 Vuelta a España 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 13 Vuelta a España 2022 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw browser!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws