Peloton met Kooij komt nét te laat: Fedorov nieuwe wereldkampioen op WK voor beloften Wielrennen
Wielrennen

Peloton met Kooij komt nét te laat: Fedorov nieuwe wereldkampioen op WK voor beloften

Peloton met Kooij komt nét te laat: Fedorov nieuwe wereldkampioen op WK voor beloften

Yevgeniy Fedorov heeft zich tot wereldkampioen gekroond bij de beloften mannen. Na een interessante finale op het lastige parcours rond Wollongong was hij uiteindelijk de sterkste in een sprint-á-deux tegen Mathias Vacek. Het peloton - met daarbij een ijzersterke Olav Kooij - kwam een paar meter te laat. De Nederlander werd uiteindelijk vijfde.

Glad: dat was het in Wollongong, waar de regen met bakken uit de lucht kwam. De junioren maakten hier diep in de Nederlandse nacht al kennis mee, daar de Nederlandse en Belgische schaduwfavorieten Max van der Meulen en Duarte Marivoet samen met wereldkampioen tijdrijden Joshua Tarling uitvielen. Uiteindelijk won de Duitser Emil Herzog, maar dat verslag kun je hier lezen.

In de beloftenwedstrijd was het de eerste wedstrijduren niet veel beter: je kon duidelijk te zien dat het voor het gros van het peloton wennen was op de brede, natte Australische wegen. Vroeg in de wedstrijd maakte onder meer Leo Hayter kennis met het asfalt, maar het waren vooral de Denen die er opvallend vaak bijlagen: schaduwfavoriet Jacob Hindsgaul verdween direct uit de wedstrijd, terwijl ook Carl Frederik Bévort en Adam Holm Jorgensen tegen de grond gingen. Nederland kreeg met het niet starten van schaduwfavoriet Mick van Dijke overigens voor de start al een grote opdoffer te verwerken. De Zeeuw testte positief op corona, TeamNL startte hierdoor met slechts vier man.

Sterke kopgroep pakt voorsprong

Al die valpartijen zorgden voor wat chaos, waar vijf mannen van profiteerden. Fabio Van Den Bossche (België), Fabian Weiss (Zwitserland), Petr Kelemen (Tsjechië), Mathis Le Berre (Frankrijk) en Hannes Wilksch (Duitsland) kozen het hazenpad, met Fran Miholjevic uit Kroatië in hun spoor. Een zestal geraakte zo voorop, met én grote landen (Frankrijk, België, Duitsland en Zwitserland) én schaduwfavorieten (vooral Van Den Bossche en Miholjevic).

Desondanks kreeg dit zestal drie minuten voorgift op het doorweekte parcours, waarna Nederland maar in gang schoot. Axel van der Tuuk was de aangewezen man om de voorsprong van de mannen voorin te reduceren. Hij kreeg even wat ondersteuning van de Britten, maar moest het toch vooral zelf opknappen. De voorsprong van de zes bleef hierdoor rond de drie minuten schommelen.

Op 75 kilometer van de meet werden de Duitsers (ondanks de aanwezigheid van Wilksch in de kopgroep) en Italianen wat onrustig, waardoor de voorsprong plots wat afnam. De nervositeit nam echter wat toe, wat ten grondslag lag aan een nieuwe serie valpartijen: onder meer de Franse favoriet Eddy Le Huitouze maakte op harde wijze kennis met het Australische asfalt.

Golf aan aanvallen brengt vroege vlucht terug

In de daaropvolgende fase zagen we verschillende tegenaanvallen, met onder meer Casper van Uden in de vuurlinie. Ook schaduwfavorieten als Samuel Watson (Groot-Brittannië) en Mathias Vacek (Tsjechië) toonden zich. Echte directe invloed had het niet, maar indirect was dit wel de reden dat de koplopers met nog zo'n 45 kilometer voor de boeg al op de hielen werden gezeten door de grote groep. Dat zorgde voor wat afscheiding, daar Van Den Bossche, Wilksch en Le Berre wegreden bij de rest.

Terwijl Tim van Dijke vlak voor het offensief materiaalpech kende en met Romain Grégoire als favoriet namens Frankrijk bij een valpartij stond, waren het Van Den Bossche, Wilksch en Le Berre die een mooi gat pakten. Om de boel te neutraliseren ontstond er een achtervolgende groep van tien renners, met daarbij Jumbo-talent Michel Heßmann. Hij had met Wilksch een ploeggenoot vooraan, maar schroomde desondanks niet om veel kopbeurten te doen bij de achtervolgers.

Ondanks het werk van de jagers, viel het op de brede weg rond Wollongong weer stil, net als eigenlijk al de hele wedstrijd. Het uitgedunde peloton werd weer één groep, een dikke halve minuut achter de drie koplopers. Toen op 26 kilometer van de streep Mount Pleasant weer in aantocht was, lagen alle scenario's open. Wie greep de voorlaatste keer klimmen aan om aan te vallen? Het was Le Berre die op de klim als enige vooruit bleef, daar het peloton verder en verder uitdunde. Een groepje van zo'n dertig renners bleef na de top over, met daarbij nog vijf (!) Belgen en met Olav Kooij nog één Nederlander.

Vacek en Fedorov houden Kooij in finale op afstand

Bij het ingaan van de laatste ronde - en dus nog zeventien kilometer voor de wielen - ontstond er een nieuw kopgroepje, met daarbij de Belg Alec Segaert, de ijzersterke Le Berre, Mathias Vacek en Yevgeniy Fedorov. Een sterke groep, met bovendien een Belg en Fransman aan boord. Het was daarom niet aan hen, maar aan Duitsland om met twee mannetjes het gat klein te houden. De vier leiders hielden lang een mooie voorsprong, en zagen het elastiek bij de Duitsers zelfs een beetje breken toen er nog twaalf kilometer te rijden was. Twintig seconden, was het genoeg om vooruit te blijven?

Het hing allemaal van de laatste keer Mount Pleasant af. Op het eerste stukje klimmen was het Le Berre die vooraan loste, wat slecht nieuws was voor de leiders. Frankrijk had nu geen mannetje meer vooruit en dus konden zij het overtal uitspelen. Het was echter Alexandre Balmer namens Zwitserland die het als eerste probeerde. Vooraan bleven op het tweede stukje steil klimmen Vacek en Fedorov over, twee toptalenten uit de WorldTour. Vacek won dit seizoen al een rit in de UAE Tour, Fedorov reed nog doodleuk de Vuelta als voorbereiding.

Nog één stukje klimmen voor de twee vooraan, met in het peloton Frankrijk dat nog iets probeerde. Bastien Tronchon trok alles op een lint en even leek de aansluiting gemaakt te worden. Toen de Fransman echter de benen stilhield, was de koers beslist. De angst voor rappe mannen zoals Kooij was te groot, waardoor Vacek en Fedorov een beslissend gaatje hielden richting de meet. Wie was in de lastige aankomst de snelste van het duo? Het antwoord was overduidelijk Fedorov. De Kazach zette in de oplopende laatste rechte lijn van kop af aan en reed de moegestreden Vacek uit het wiel. Het peloton finishte uiteindelijk op slechts drie seconden, met de Noor Søren Wærenskjold die brons pakte.

Uitslag WK wielrennen beloften mannen 2022

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE WK-wegrit beloften mannen 2022

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je app of mobiele pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws