Philipsen legt uit waarom hij tussen Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo nog even Nokere Koerse (derde) meepakte Wielrennen
Wielrennen

Philipsen legt uit waarom hij tussen Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo nog even Nokere Koerse (derde) meepakte

Philipsen legt uit waarom hij tussen Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo nog even Nokere Koerse (derde) meepakte

Zondagavond vanuit Tirreno-Adriatico terugvliegen naar België, aldaar op woensdag Nokere Koerse rijden (hij finishte als derde), om vervolgens diezelfde avond alweer naar Italië terug te vliegen en donderdag Milaan-Sanremo te verkennen (en zaterdag te rijden). Dat is het verhaal van Jasper Philipsen, die omwille van die ietwat opvallende planning toch wel een van de meest besproken coureurs van afgelopen week was (en dan hebben we het nog niet eens over de recentelijk tevoorschijn gekomen transfergeruchten gehad). In de Leiderstrui sprak Philipsen meermaals op woensdag.

Philipsen reed na het Openingsweekend (66ste in Omloop Het Nieuwsblad, 92ste in Kuurne-Brussel-Kuurne) de Tirreno-Adriatico, wat als zijn eerste rittenkoers van het jaar gold. In Italië schreef hij rit nummer twee bij op zijn palmares, in de overige sprintmogelijkheden finishte hij als tweede en als vierde. Maar het was net als vorig jaar de Tirreno waar de Vlam van Ham zijn eerste seizoenszege boekte.

Philipsen deed vorig jaar vertrouwen op in Milaan-Sanremo

'Sprinten is hetgeen waar ik écht goed in ben. Daar ligt mijn talent', vertelde Philipsen destijds na zijn Zuid-Europese spurttriomf. Deze winter maakte hij desondanks wel de omslag naar een trainingsprogramma met meer hoogtemeters. 'Voor een goed resultaat in de klassiekers moet ik heel hard werken, we moeten zien hoe ver ik daar in kan komen. Ik blijf echter een sprinter, dus daarin kan ik altijd winnen', voegde de begenadigd kasseivreter daaraan toe.

Logischerwijs kwam toen in Italië ook al Milaan-Sanremo, het eerste Monument van het wielerseizoen, ter sprake. 'Vorig jaar kwam ik goed uit de Tirreno, dus laten we zien hoe ver ik nu geraak in Sanremo. Ik heb er vorig jaar wel vertrouwen opgedaan', aldus Philipsen, die natuurlijk met Mathieu van der Poel de absolute topfavoriet als ploegmakker heeft. 'Het hangt er echt vanaf hoe ik over de Poggio kom. Als ik Tadej Pogacar in Strade Bianche bezig zie, is de kans heel klein voor iemand als ik om bij de besten boven te komen. Maar het is een doel, één van de Monumenten waar ik de kans heb om te winnen. Die moet je pakken, maar je moet ook realistisch zijn. Als Mathieu zich goed voelt zoals vorig jaar, dan kan hij het afmaken.'

Van Italië naar België en terug naar Italië (en dat in een paar dagen tijd)

En dus waren in Nokere Koerse, drie dagen na afloop van de Tirreno, alle ogen op de 26-jarige Vlaming gericht. Zondagavond vloog hij van Bologna naar België. 'Nokere Koerse heeft als wedstrijd de voorbije jaren aan belang gewonnen. Vandaar dat de ploeg en ik er graag aan de start wilden staan', vertelde hij er eerder al over tegenover Het Nieuwsblad.

Lees verder onder de foto!

jasper philipsen
Philipsen in Tirreno-Adriatico (2024)

Wanneer Philipsen en zijn ploegmaten woensdagmorgen dan goed en wel zijn gepresenteerd op het marktplein in Deinze, komt hij nog even langs bij de toegestroomde wielerpers, waar ook In de Leiderstrui toebehoorde. 'Dit is zeker een goede wedstrijd om me klaar te stomen voor zaterdag. Er zijn natuurlijk veel manieren om je voor te bereiden, maar dit is er zeker eentje die goed past. Ik houd van een koers als Nokere. Ik kijk ernaar uit om weer in Vlaanderen te rijden', benadrukt hij andermaal zijn voorliefde voor het Oost-Vlaamse kinderkoppenwerk. 'Bovendien is het een wedstrijd die me ligt en ik denk dat ik het ook wel nodig heb. Als ploeg willen we hem graag een keer winnen. Ik sta hier met de ambitie om te winnen, al is het wel de vraag hoe ik hersteld ben van zondag (de slotrit in de Tirreno, red.). Maar het gevoel is goed.'

Na derde plaats in Nokere Koerse ('hier sprinten is verschrikkelijk') trekt Philipsen met vertrouwen naar Sanremo

'Na de finish vliegen we direct door naar de Italië. Op donderdag gaan we er al verkennen. Binnen 24 uur sta ik dus alweer ergens op de Poggio', doet hij zo'n uurtje voor de start van Nokere Koerse zijn planning nog verder uit de doeken, om vervolgens terug te rijden naar de ploegbus en zich klaar te maken voor de 188 kilometer lange 1.Pro-koers.

En die 188 kilometer lang 1.Pro-koers was smakelijk. Méér dan smakelijk, met talloos veel aanvallen. Onder anderen Tim Wellens en Stefan Küng probeerden het meermaals. Tevergeefs, want het werd andermaal sprinten op de Nokerberg. Met bijzonder indrukwekkende pedaalslagen haastte Tim Merlier zich naar zijn derde opeenvolgende zege. Philipsen werd achter zijn landgenoot en Fabio Jakobsen derde. 'We waren hier vandaag om te winnen, maar ik ben wel tevreden met het gevoel. Dat is heel positief', aldus Philipsen in het flashinterview.

'De sprint liep niet zoals gepland, maar dat is nu eenmaal zo', vertelde de nummer drie verder nog. 'We kwamen op hoge snelheid en ik verloor in de sprint volledig het momentum. Tim kwam van achteren op hoge snelheid, waardoor ik opnieuw moest optrekken. Toen was het verloren. Ik vind deze sprint verschrikkelijk, want ik kan mijn snelheid echt niet kwijt op die kasseien. Tim kan deze finish heel goed aan, al koers ik hier wel graag. Dit geeft vertrouwen voor Milaan-Sanremo.' Na de podiumceremonie kon Philipsen het wielerjournaille nog heel even te woord staan, alvorens hij als de wiedeweerga naar het vliegveld moest.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws