Voorbeschouwing Bredene Koksijde Classic 2024 | Groenewegen, De Kleijn en Thijssen, maar ook comeback-kid De Lie! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Bredene Koksijde Classic 2024 | Groenewegen, De Kleijn en Thijssen, maar ook comeback-kid De Lie!

Voorbeschouwing Bredene Koksijde Classic 2024 | Groenewegen, De Kleijn en Thijssen, maar ook comeback-kid De Lie!

Op zaterdag wordt Milaan-Sanremo verreden, maar in de dagen daarvoor krijgen we als wielerliefhebbers ook flink wat lekkers voorgeschoteld. Op woensdag Nokere Koerse, op donderdag de GP de Denain en op vrijdag de Bredene-Koksijde Classic, de wedstrijd dit centraal staat in deze voorbeschouwing van In de Leiderstrui!

Vorig jaar liep de koers uit op een traditionele massasprint. Pascal Ackermann greep toen in een ultraspannende sprint nét naast zijn derde zege in de semi-klassieker. Het was Gerben Thijssen die hem in de millimeterspurt nipt te snel af was. Beide heren rijden ook dit jaar mee, dus een herhaling van zetten behoort zeker tot de mogelijkheden!

Praktische informatie Bredene Koksijde Classic 2024

  • Vrijdag 15 maart 2024
  • Bredene - Koksijde (202 km)
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.Pro

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Bredene Koksijde Classic 2024

2023 Gerben Thijssen
2022 Pascal Ackermann
2021Tim Merlier
2020 Niet verreden
2019 Pascal Ackermann
2018 Álvaro José Hodeg
2017 Kristoffer Halvorsen
2016 Erik Baska
2015 Gianni Meersman
2014 Luka Mezgec

Parcours, weer en tijden Bredene Koksijde Classic 2024

Het 202 kilometer lange parcours tussen - jawel - Bredene en Koksijde kan in twee delen worden opgesplitst. Het begin en einde is volledig vlak en biedt kansen aan de sprintersploegen om de koers te controleren. Een vluchtersgroep kan in de beginfase een flinke voorsprong opbouwen om zo de minieme kans op slagen toch iets te vergroten.

Het parcours is echter wel wat veranderd ten opzichte van vorig jaar. En niet alleen omdat de dienstdoende coureurs tien kilometer meer moeten afwerken. Vorig jaar moesten wat betreft beklimmingen - die bijeengepakt zitten in de listige middenfase - de Kemmelberg (twee keer), de Scherpenberg en de Rodeberg bedwongen worden. Dit jaar zijn er zes échte bestijgingen, maar gaat het vooral om twee keer de Kemmelberg en twee keer de Baneberg, beide bekend van en door Gent-Wevelgem. Ook de Scherpenberg wordt twee keer opgereden, al is die wel het minst moeilijk van de drie.

Op die beklimmingen kunnen de pure sprinters op achterstand gereden worden. Het probleem is wel dat het daarna nog zo'n honderd kilometer is tot de finish. Een massasprint is een logische uitkomst, al is het rondom De Moeren - een gebied dat zich bij uitstek leent voor een waaierspektakel - altijd opletten geblazen. In totaal moeten er in en rondom Koksijde drie lokale rondes afgelegd worden. Dat zijn echter omlopen zonder noemenswaardige obstakels, dus is en blijft de kans op een massasprint immens groot.

bredenekoksijde

Beklimmingen
78,0 km: Baneberg (1,2 kilometer à 6,5 procent)
85,5 km: Kemmelberg (1,1 kilometer à 6,6 procent)
98,0 km: Baneberg (1,2 kilometer à 6,5 procent)
103,5 km: Kemmelberg (1,1 kilometer à 6,6 procent)

Tijden
Start: 12.20 uur
Finish: rond 16.30 uur

Favorieten Bredene Koksijde Clasic 2024

Let op: de deelnemerslijst is nog niet compleet. Dit artikel kan nog geüpdatet worden.

Er doen veel goede sprinters mee aan deze West-Vlaamse wielerwedstrijd. Toch kunnen we er eigenlijk niet omheen om twee Nederlanders als topfavorieten aan te duiden, zij het wel met enige voorzichtigheid. Dylan Groenewegen schoot in januari direct raak bij zijn eerste koers van het jaar, maar wist daarna niet meer te zegevieren. De Amsterdammer van Jayco-AlUla moest het doen met ereplaatsen. Zo nu en dan was hij er dichtbij en dus kunnen we hem - wetende dat een erop gebrande Groenwegen altijd erg sterk is - naar voren schuiven als geduchte kanshebber. Dat geldt ook voor landgenoot Arvid de Kleijn, al moeten we bij de pocketsprinter van Tudor wel de voetnoot plaatsen dat hij woensdag wegens ziekte niet van start gegaan is in Nokere Koerse. Het is dus nog even gissen naar zijn fysieke gesteldheid. Met zijn sprintzege in Parijs-Nice liet hij alleszins wel zien in staat te zijn alles en iedereen te kunnen verslaan.

Komen we daarna uit bij de nummers één en twee van vorig jaar. Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech) won deze koers al twee keer en finishte vorig jaar dus als tweede. In Nokere Koerse liet de vriendelijke Duitser (vierde) zien dat het met zijn vorm wel snor zit. En dat hij dus een heuveltje goed kan verteren. Qua intrinsieke snelheid komt hij misschien net iets tekort, al mag je hem nooit afschrijven. En dat geldt ook voor titelverdediger Gerben Thijssen, die er in Nokere Koerse dan wegens een valpartij niet aan te pas kwam. De Vlaming van Intermarché-Wanty zal zich dus maar wat graag willen revancheren.

gerben thijssen
Thijssen (2024)

Dan is er nog comeback-kid Arnaud De Lie, die - zoals inmiddels bekend - hard onderuit ging in Le Samyn en lange tijd de prijs moest betalen voor de crash. In Parijs-Nice kwam hij niet in het stuk voor en stapte hij vroegtijdig af, niet veel later werd bekendgemaakt dat hij Milaan-Sanremo ging skippen en een andersoortig programma zou gaan afwerken. En bij dat programma hoorde dus de Bredene Koksijde Classic.

Rest ons enkel nog de grote groep met verre outsiders, waar we de naar onze mening voornaamste kandidaten uitpikken. We hebben het dan bijvoorbeeld over UAE Team Emirates-duo Álvaro Hodeg en Juan Sebastián Molano, Edward Theuns (Lidl-Trek), Matteo Moschetti (Q36.5 Pro Cycling Team), Luca Mozzato (Arkéa-B&B Hotels), Timothy Dupont (Tartelleto-Isorex), Dries Van Gestel (TotalEnergies), Tobias Lund Andresen (dsm-firmenich PostNL) en Erlend Blikra (Uno-X). Verder mogen ook Jarne Van de Paar (Lotto-Dstny), Amaury Capiot (Arkéa-B&B Hotels) en Paul Magnier (Soudal Quick-Step) genoemd worden.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de Bredene Koksijde Classic?

Topfavorieten: Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla) en Arvid de Kleijn (Tudor)
Outsiders: Arnaud De Lie (Lotto-Dstny), Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech) en Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty)
Long shots: Juan Sebastián Molano, Álvaro Hodeg (beiden UAE Team Emirates), Edward Thenus (Lidl-Trek) Matteo Moschetti (Q36.5 Pro Cycling Team), Luca Mozzato (Arkéa-B&B Hotels), Timothy Dupont (Tartelleto-Isorex), Dries Van Gestel (TotalEnergies), Tobias Lund Andresen (dsm-firmenich PostNL) en Erlend Blikra (Uno-X)

TV Bredene Koksijde Classic 2024

De Bredene Koksijde Classic is traditiegetrouw live te volgen op televisie. De Belgische eendagskoers is te bekijken op Sporza (op VRT1), maar ook op Eurosport 1 en via de digitale kanalen van de internationale sportzender (Eurosport.nl). Overal begint de uitzending omstreeks 14.15 uur.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws