Poels wint zware slotrit Hongarije na knappe comeback, Nys stelt eindzege veilig Wielrennen
Wielrennen

Poels wint zware slotrit Hongarije na knappe comeback, Nys stelt eindzege veilig

Poels wint zware slotrit Hongarije na knappe comeback, Nys stelt eindzege veilig

Wout Poels heeft de slotrit van de Ronde van Hongarije gewonnen. De Nederlandse klimmer keerde in de laatste kilometer terug bij een elite-groepje, waarna hij ze ruimschoots de baas was in de sprint. De eindzege ging naar Thibau Nys.

Nys was op weg om zijn eerste rittenkoers te winnen, maar voordat het zover was moest hij eerst nog een lastige slotrit doorstaan. In de lastige slotdag naar Pécs moesten de renners in de finale drie keer een steile slotklim trotseren. Na twee keer 1,7 km aan 10,4 procent gemiddeld volgde nog een klim van 2,3 km aan 8,7 procent naar de finish. Met zijn huidige benen leek het spek naar de bek van Nys, maar met onder meer Diego Ulissi lag er nog een gewiekste concurrent op de loer om roet in het eten te gooien van de jonge Belg. De doorgewinterde prof van UAE Team Emirates moest veertien seconden zien goed te maken op Nys.

Cavendish doet dappere poging voor puntentrui

In de openingsfase vormde een grote kopgroep van elf renners, met daarbij een opvallende naam: Mark Cavendish. De sprinter van Astana-Qazaqstan, die de derde etappe won, probeerde via de ontsnapping nog het puntenklassement te winnen. Zo lagen er in het vlakke gedeelte drie tussensprint, waar voor de winnaar telkens vijf punten te verdienen waren. Cavendish won ze alle drie, waardoor hij in het virtuele puntenklassement vijf punten voor Nys kwam te staan. De laatste kon zijn achterstand echter nog goedmaken met een korte uitslag.

Op de eerste van drie beklimmingen in Pécs spatte de kopgroep uit elkaar. Vanzelfsprekend behoorde Cavendish tot de eerste afhakers. De slechts 18-jarige Andrew August (INEOS Grenadiers), Kelland O'Brien (Jayco-AlUla), Pavel Bittner (dsm-firmenich PostNL), Mathijs Paasschens (Lotto-Dstny), Vincent Van Hemelen (Team Flanders-Baloise) en Adam Toupalik (Tour de Tietema-Unibet) hielden vooraan wel stand. Na de eerste beklimming was er van de voorsprong slechts veertig seconden over.

Op de volgende beklimming vond er vooraan een nieuwe schifting plaats. Van Hemelen en O'Brien bleken de sterksten. Het peloton was inmiddels flink uitgedund. Met name Frank van den Broek (dsm-firmenich PostNl) en Wout Poels (Bahrain-Victorious) zorgden voor enkele flinke tempoversnellingen. Vervolgens was het BORA-hansgrohe dat in functie van Duits kampioen Emanuel Buchmann tempo ging maken.

Op de top werden uiteindelijk met Van Hemelen en O'Brien ook de laatste vluchters ingelopen. Na een snelle afdaling volgde de slotklim. UAE dunde de groep nog verder uit met een straf tempo. Het was daarna echter Buchmann die demarreerde. Naast Nys konden enkel de Australiërs Callum Scotson en Damien Howson volgen.

Bij het ingaan van de laatste kilometer keerde echter ook Poels op eigen tempo weer terug. Buchmann leek het meeste over te hebben en pakte een paar meter bij het aangaan van de sprint. Poels timede echter perfect en won de etappe met meerdere fietslengtes. Nys finishte als vierde, wat voldoende voor de eindzege was.

Uitslag etappe 5 en eindklassement Ronde van Hongarije 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws