Spaanse bondscoach blij met Ayuso en Rodríguez: 'Teams gevraagd om mooi programma te maken' Wielrennen
Wielrennen

Spaanse bondscoach blij met Ayuso en Rodríguez: 'Teams gevraagd om mooi programma te maken'

Spaanse bondscoach blij met Ayuso en Rodríguez: 'Teams gevraagd om mooi programma te maken'

Volgens de Spaanse bondscoach Pascual Momparler zit het Spaanse wielrennen in de lift. Na een aantal jaar waar het aantal Spanjaarden aan de top gering was, ziet Momparler een nieuwe generatie aan renners opkomen waar de natie de hoop op kan vestigen.

Na het afscheid van toppers als Alberto Contador, Joaquim Rodríguez en Oscar Freire had het Spaanse wielrennen slechts een handjevol speerpunten. Alejandro Valverde kon in de Ardennenklassiekers meestrijden om de zeges, waar Mikel Landa en Enric Mas op het podium konden staan van grote rondes. Vooral in eigen land kende Spanje successen, maar dit jaar was alles anders. Het land had dit jaar de meeste renners op het podium van een grote ronde. Juan Ayuso, Mas (beiden Vuelta) en Landa (Giro) stonden na drie weken bij de beste drie.

Momparler is verheugd met de ontwikkeling van het Spaanse wielrennen. 'We hebben een grote stap gemaakt. Spanje is nu het derde land op de wereldranglijst. Dat zegt mij dat we weer een wielergrootmacht zijn in de wereld en dat we weer in de buurt komen van de gloriejaren. We begonnen goed met de Giro, waar Landa op het podium eindigde en Juan Pedro López de beste jongere was. In de Tour reden de Spanjaarden vooral in dienst, maar in de Vuelta konden we weer winnen. Over het algemeen een goed wielerjaar', aldus Momparler tegenover AS.

Momparler wil meer kansen voor jonge Spanjaarden

De 19-jarige Ayuso was in de Vuelta de jongste renner op het podium van een grote ronde sinds 1904. Ook Carlos Rodríguez maakte in zijn debuutronde indruk met een zevende plek in het klassement. Momparler ziet in de twee jongelingen de toekomst van het Spaanse wielrennen. 'Ik ben niet verbaasd over hun prestaties, maar vooral heel blij. We moeten meer van dit soort boosts hebben, renners die mensen volgen en op handen dragen. Dat gebeurt met Ayuso en Rodríguez. We hebben aan hun teams gevraagd om een mooi programma voor ze te maken om zo meer kansen te creëren.'

De 21-jarige Rodríguez vertrekt na 2023 mogelijk bij INEOS Grenadiers: Team Movistar heeft al bekend gemaakt interesse te hebben.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws