UAE-Team Emirates: reken maar dat ze er in Dubai al mee bezig zijn hoe ze de Visma-code moeten kraken Wielrennen
Wielrennen

UAE-Team Emirates: reken maar dat ze er in Dubai al mee bezig zijn hoe ze de Visma-code moeten kraken

UAE-Team Emirates: reken maar dat ze er in Dubai al mee bezig zijn hoe ze de Visma-code moeten kraken

Tada, daar zijn we dan: na alle WorldTour-ploegen is UAE-Team Emirates de laatste formatie die we nog eens uitgebreid onder de loep nemen aan de hand van het wielerjaar 2023. De blik kan snel op 2024, maar niet voordat we de miljoenenploeg uit de Emiraten behandeld hebben!

Eendagswedstrijden 2023: UAE-Team Emirates

Tsja, waar moeten we beginnen? Bij Tadej Pogacar natuurlijk! De Sloveen won dit seizoen de Ronde van Vlaanderen, Ronde van Lombardije, Waalse Pijl en Amstel Gold Race en eindigde - op de val in Luik-Bastenaken-Luik na - geen één eendagskoers die hij reed buiten de top vijf. Of het nu in februari in Spanje, in maart in België, op het WK in Schotland in augustus of in oktober in Italië was, Pogacar deed mee om de prijzen.

UAE-Team Emirates: reken maar dat ze er in Dubai al mee bezig zijn hoe ze de Visma-code moeten kraken

Met de brede selectie die de ploeg heeft draaide het echter lang niet allemaal om Pogacar. Adam Yates won de GP Montréal en in de kleinere Italiaanse koersen hielden mannen als Marc Hirschi, Davide Formolo en ook Sjoerd Bax huis. Maar in de kern was het toch vooral één man waar het in de koersen om draait: Pogiboy, het fietsende orakel uit Slovenië dat ook alle koersen aankan.

(Grote) rondes 2023: UAE-Team Emirates

Derde in de Giro (Joao Almeida), tweede én derde in de Tour (Pogacar en Yates) en vierde in de Vuelta (Juan Ayuso): menig ploeg zou ervoor tekenen, maar we hebben het hier over een team met een tweevoudig Tourwinnaar in de rangen. Met drie ritzeges in de Ronde van Italië, Ronde van Frankrijk en één etappeoverwinning in de Vuelta was de ploeg echter in elke grote ronde meer dan vertegenwoordigd.

Toch draait het bij UAE-Team Emirates vooral om de Tour, en daarin werden Pogacar en de zijnen weer vakkundig gesloopt door Jumbo-Visma. Pogacar kende natuurlijk wel een stuk mindere aanloop door zijn val in Luik-Bastenaken-Luik, maar reken maar dat ze er in Dubai al druk mee bezig zijn hoe ze volgend jaar de Visma-code wél kunnen kraken.

Kijk je naar de WorldTour-klassiekers van één week, dan valt je mond open van verbazing. Tour Down Under (Jay Vine), Renewi Tour (Tim Wellens), Parijs-Nice (Pogacar) en Ronde van Romandië (Yates) werden met verschillende renners gewonnen, terwijl er in het gros van de andere rittenkoersen van één week ook wel een UAE-Team Emirates-coureur op het podium stond. En dat is simpelweg indrukwekkend te noemen.

Eindcijfer 2023 UAE-Team Emirates

UAE-Team Emirates besloot het jaar als nummer één op de World Ranking, een belangrijke doelstelling van de sjeiks uit de Emiraten. De lat ligt echter (té?) hoog en dan komen onze (ex-)redactieleden op een 8,5 als eindcijfer uit voor het jaar 2023 van de ploeg van Pogacar.

Transfers 2023/2024: UAE-Team Emirates

UAE-Team Emirates gaat komend seizoen verder op de weg die het de afgelopen jaren heeft ingezet. Met Davide Formolo en George Bennett vertrokken er twee ervaren klimknechten, die direct vervangen werden door INEOS Grenadiers-pion Pavel Sivakov. Ook ancien Matteo Trentin trekt de deur achter zich dicht, waarbij de Duitse hardrijder Nils Politt als directe vervanger naar de ploeg kwam.

pavel sivakov

Verder trok het team met vier toptalenten weer een nieuw blik jonge honden open. Filippo Baroncini kende als ex-wereldkampioen bij de beloften twee mindere jaren, maar hoopt bij UAE de weg omhoog weer te vinden. Daarbij verwachten we bergop veel van zowel de Spanjaard Igor Arrieta, Portugees Antonio Morgado als Mexicaan Isaac del Torro.

Met Pascal Ackermann ging er wel een rappe man verloren, die niet 1-op-1 vervangen is door Matxin en de zijnen. Daaruit kunnen we wel opmaken dat de focus voor 2024 nóg meer op de rondes komt te liggen, daar Ackermann eigenlijk al een beetje op een dood spoort zat.

Ingaand: Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers), Nils Politt (BORA-hansgrohe), Filippo Baroncini (Lidl-Trek), Igor Arrieta (Equipo Kern Pharma), Isaac del Torro (A.R. Monex Pro Cycling Team) en Antonio Morgado (Hagens Berman Axeon)

Uitgaand: Matteo Trentin (Tudor), Pascal Ackermann, George Bennett (Israel-Premier Tech), Felix Gross (Rad-Net), Davide Formolo (Movistar), Jan Polanc (gestopt) en Ryan Gibbons (Lidl-Trek)

Ones to watch 2024: UAE-Team Emirates

Wat een bult talent bezit deze ploeg voor komend seizoen. Kijk alleen al naar de (op dit moment) 25-jarigen van de ploeg: Pogacar, Almeida, Hirschi, Alessandro Covi, Mikkel Bjerg en Brandon McNulty, allemaal coureurs die op hun gebied nog tien jaar meekunnen en wellicht nog niet eens op hun best zijn. En dan staat de volgende generatie in de coulissen eigenlijk al klaar.

Ayuso is bijvoorbeeld nog maar 21 jaar oud, maar dat geldt ook voor de krachtige Nieuw-Zeelander Finn Fisher-Black. Daarbij trok de ploeg met Arrieta, Morgado en Del Torro nóg drie nieuwe klimmers aan die hun top nog niet kennen, terwijl er op types als Jay Vine en Sivakov ook nog wel rek zit die er á la Yates wellicht uitgehaald kan worden.

juan ayuso

Wel lijkt de ploeg zich nóg meer dan andere jaren te focussen op het rondewerk. Pogacar zal wellicht weer een deel van het voorjaar voor zijn rekening nemen, maar daarachter is de spoeling - op Wellens en Politt na - toch wel dun als het gaat om het Vlaamse werk. Had de Sloveen daar, ook om tactische redenen, niet beter nog een wat snellere man in zijn rug kunnen hebben? Afijn, dat zijn zaken voor 2025: met deze ploeg zal UAE ook komend jaar weer gewoon gaan knallen, met name in de koersen die wat lastiger zijn beschikt het nu eenmaal over een fenomenaal brede en uitgediepte ploeg.

(Voorlopige) selectie 2024: UAE-Team Emirates

 1. Joao Almeida
 2. Igor Arrieta
 3. Juan Ayuso
 4. Filippo Baroncini
 5. Sjoerd Bax
 6. Mikkel Bjerg
 7. Jan Christen
 8. Alessandro Covi
 9. Isaac del Torro
 10. Finn Fisher-Black
 11. Felix Grossschartner
 12. Marc Hirschi
 13. Alvaro José Hodeg
 14. Vegard Stake Laengen
 15. Rafal Majka
 16. Brandon McNulty
 17. Juan Sebastian Molano
 18. Antonio Morgado
 19. Domen Novak
 20. Ivo Oliveira
 21. Rui Oliveira
 22. Tadej Pogacar
 23. Nils Politt
 24. Pavel Sivakov
 25. Marc Soler
 26. Diego Ulissi
 27. Jay Vine
 28. Michael Vink
 29. Tim Wellens
 30. Adam Yates

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws