Update | KNWU in overleg met Van der Poel niet mee naar politiebureau: 'We verwijten onszelf niets' Wielrennen
Wielrennen

Update | KNWU in overleg met Van der Poel niet mee naar politiebureau: 'We verwijten onszelf niets'

Update | KNWU in overleg met Van der Poel niet mee naar politiebureau: 'We verwijten onszelf niets'

De arrestatie van Mathieu van der Poel voorafgaand aan het WK wielrennen was hét nieuws voor de start. De Nederlandse renner werd meegenomen door de Australische politie na een incident met enkele kinderen, kwam pas om vier uur 's nachts aan in zijn hotel en verdween vervolgens na dertig kilometer fietsen uit de wedstrijd. En dat zorgde voor vragen, veel vragen.

Een aantal uren na de plaatsing van dit bericht, is er extra informatie naar buiten gekomen. Voor een update, kunt u naar het tweede tussenkopje scrollen. De KNWU heeft namelijk gereageerd op de vele vragen.

'Ik lag vroeg in bed en heel veel kinderen op de gang van mijn kamer vonden het nodig om continu aan te kloppen', verklaart de kopman van de Nederlandse ploeg. 'Na een paar keer was ik er klaar mee. Ik heb niet zo vriendelijk gevraagd om te stoppen. Daarna werd de politie gebeld en werd ik meegenomen', aldus Van der Poel bij Sporza voorafgaand aan de wedstrijd.

Bij de NOS gaf hij nog het volgende aan. 'Het is natuurlijk kut. Ik heb hier heel hard voor gewerkt en dan op die manier zoiets meemaken: dat is niet fijn', aldus de Nederlandse kopman, die uiteindelijk bij de eerste passage van de finish gedesillusioneerd uit de wedstrijd verdween.

Vragen na arrestatie Van der Poel: 'Waar was de KNWU?'

De Belgische wielercommentatoren Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer bespraken het voorval uitgebreid in de uitzending. 'Waar was de KNWU in dit verhaal?', vroeg De Cauwer, zelf Belgische bondscoach toen Tom Boonen het WK in 2005 won, zich hardop af. 'Er moet daar toch iets van staf of dergelijke zijn om dit te kunnen verhelpen', doelt hij op het wegkrijgen van de kinderen, wat Van der Poel dus uiteindelijk zelf - met gevolgen - moest doen. 'Ik denk niet dat dit bij de Belgen zou gebeuren', luidt de conclusie.

Vannieuwkerke haakt daar op in door te stellen dat de Nederlandse bond 'niet eens een persman' in Australië heeft, waarna De Cauwer zich tot Van der Poel richt. 'Ik ben er echt niet goed van', zegt de ervaren ex-renner en ploegleider, die al jaren commentaar geeft bij de VRT. 'Wat doet dat met een mens? Hij wordt aan zijn lot overgelaten, het is triestig', gaan ze verder. 'Het is toch onmogelijk, er is niets van communicatie vanuit de bond.'

Ook online komen de vragen inmiddels naar voren. Zo vragen onder meer wielerjournalist Thijs Zonneveld en sporteconoom Daam van Reeth zich eveneens af waar het hotelpersoneel en de KNWU waren om proactief te handelen, zodat het probleem niet zou escaleren. Maar goed, daarover gaat nog veel gepraat worden de komende tijd.

Update 25 september 2022 (17.41 uur) | KNWU 'verwijt zichzelf niets': 'Situatie kent alleen maar verliezers'

De saga rond Mathieu van der Poel zal nog wel even doorgaan. Over de precieze feiten wat er nou gebeurd is en wie dat dan gedaan heeft, is nog altijd niets bekend. Wel worden er meer en meer vragen de wereld uitgeholpen. Zo had Wielerflits een interview met KNWU-hoofdcoach Jan van Veen, die het een en ander heeft toegelicht.

Op de vraag of de KNWU zichzelf iets verwijt, antwoordt Van Veen stellig. 'Niets. We verwijten onszelf niets. We zitten allemaal in een hotel en op een bepaalde afdeling daarvan is er herrie. De betreffende sporter heeft het zelf proberen op te lossen. Dat is wat er gebeurd is. Dat had anders gemoeten, maar ik weet niet hoe. Met de wetenschap van nu, had ik het ook niet anders kunnen doen. Koos Moerenhout ook niet.'

Van Veen legt verder uit dat de unie zich wel over de renner in kwestie ontfermd heeft, maar dat er in onderling overleg is besloten dat Christophe Roodhooft mee zou gaan naar het politiebureau. 'Mathieu is samen met hem naar het politiebureau gegaan. Koos heeft ook aangeboden om mee te gaan. Na het incident is hij bij Mathieu op de kamer geweest. Mathieu heeft Koos meteen geïnformeerd over wat er gebeurd is. Vervolgens hebben zij samen overleg gepleegd en hebben ze besloten om Christoph te bellen. Hij is – vanuit een ander hotel – daarna meegegaan naar het bureau. De situatie dat wij als KNWU of Koos zich verder niet bekommerd heeft over Mathieu, dat is absoluut niet correct.'

Wie er schuldig is in deze situatie, daar wil Van Veen niet aan. 'Mathieu heeft geprobeerd de situatie zelf op te lossen. Terugkijkend was dat niet handig, daar is iedereen het over eens. Of er dan een schuldige is… Ik vind het ingewikkeld. Er zijn alleen maar verliezers. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden, laten we het daar maar op houden.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws