Update | Strijdvaardige Quintana weerlegt einde carrière in persconferentie, steun van López Wielrennen
Wielrennen

Update | Strijdvaardige Quintana weerlegt einde carrière in persconferentie, steun van López

Update | Strijdvaardige Quintana weerlegt einde carrière in persconferentie, steun van López

(24 januari 2023) Breaking news uit Colombia: wielericoon Nairo Quintana stopt met fietsen. De klimmer stelde de afgelopen maanden meermaals dat hij door wilde als prof, dat er teams geïnteresseerd waren en dat het allemaal wel goed zou komen na zijn vertrek bij Arkéa-Samsic. Niet dus: woensdag kondigt Quintana zijn afscheid als profrenner aan, zo melden Colombiaanse media.

Een tragisch einde van een carrière die afgelopen seizoen nieuw leven leek te zijn ingeblazen. Quintana fietste hard, won vier wedstrijden en werd zesde in de Tour de France. Er werd tijdens de Tour echter Tramadol in zijn lichaam gevonden, waardoor hij door de UCI (ook na een hoger beroep van Quintana) uit de Tour-uitslag werd geschrapt. Er volgde geen schorsing, maar plots was een contractverlenging tot en met 2025 bij Arkéa-Samsic wel van de baan.

De afgelopen maanden werden er louter berichten de wereld in geslingerd over potentiële nieuwe ploegen voor Quintana. Veel Franse formaties ontkenden hem te hebben vastgelegd, oud-werkgever Movistar haakte af en omdat anti-doping-organisatie MPCC hardop opriep om Quintana niet te contracteren, haakten er nog meer teams af. De drastische keuze om te stoppen met fietsen komt naar verluidt ook voort uit onvrede bij kamp-Quintana over de houding van de UCI en andere organisatie jegens hem als atleet.

Update - 25 januari 2023 (15.50 uur): Quintana gaat niet met pensioen

Nairo Quintana heeft woensdagmiddag in een persconferentie het nieuws weerlegd dat hij stopt met fietsen. De Colombiaan zit zonder ploeg, maar hij gaf voor de toegestroomde media aan dat hij toch hoopt op een team in 2023. 'Ik niet op en zal blijven vechten! Ik ben altijd een eerlijke renner geweest en ga ervoor strijden om te racen en te blijven fietsen, zolang mijn lichaam en hoofd het toelaten.'

Concrete plannen heeft Quintana niet, maar de afgelopen weken klonken er al wel vaker geluiden dat hij in 2023 een ploeg zal vinden. Hij zit wat dat betreft in hetzelfde schuitje als Miguel Ángel López, die recent werd ontslagen bij Astana Qazaqstan, door een vermeende samenwerking met een dopingarts. López ontkende en vond in het Colombiaanse Medellin nog een ploeg.

In gesprek met Marca stelt López dat hij meevoelt met Quintana. 'Ik wist dat Nairo niet zou stoppen, dat was allemaal speculatie wat nergens over ging. Nairo geeft niet zomaar op, want hij is een geweldige vechter, een persoon die krijgt wat hij wil. Ik weet zeker dat hij zal blijven vechten, ook omdat we allebei nog jong zijn. Ik ben 28, Nairo is 32... We hebben nog een aantal goede jaren voor ons en gaan niet opgeven door de onrechtvaardigheden van het leven.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws