Van der Poel op de golfbaan, Van Aert naar het Drielandenpunt: zo bereiden WK-toppers zich voor op Glasgow Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel op de golfbaan, Van Aert naar het Drielandenpunt: zo bereiden WK-toppers zich voor op Glasgow

Van der Poel op de golfbaan, Van Aert naar het Drielandenpunt: zo bereiden WK-toppers zich voor op Glasgow

Het WK wielrennen staat inmiddels voor de deur en dat betekent dat we ons stilaan mogen opmaken voor de mondiale krachtmeting voor de regenboogtrui van 2023. Dat WK staat anderhalve maand eerder dan normaliter op de planning, dus dat vereist ook een andere voorbereiding voor de topfavorieten. In de Leiderstrui bundelt het een en ander!

Kunnen we normaal in de tweede helft van september kijken naar de wegwedstrijd van het WK wielrennen, nu zitten we in het eerste weekeinde van augustus. Dat houdt in dat Remco Evenepoel anderhalve maand korter van zijn titel van vorig jaar mag genieten, maar ook dat er een andere voorbereiding vereist is om topfit te zijn. Hoe doen de topfavorieten dat?

Nederland: Van der Poel en Van Baarle allebei uit de Tour de France

De Nederlanders gaan zondag 6 augustus van start met twee absolute kopmannen: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) en Dylan van Baarle (Jumbo-Visma), die allebei goed uit de Tour komen. Die eerste wordt samen met zijn eeuwige rivaal Van Aert als topfavoriet gezien voor de mondiale titelstrijd en dat betekende ook dat er in Parijs geen tijd was om te vieren.

'Het WK is een groot doel van mij dit jaar en het is nu niet het moment om wat te vieren, ik moet nog even die focus houden. In de derde week van de Tour de France ben ik wat beter geworden, dus ik hoop dat dat positief is richting het WK', liet hij zich ontvallen na de Ronde van Frankrijk. Van der Poel gaf aan dat hij nog wel enkele stevige trainingen zou gaan verwerken, maar er was ook tijd om te ontspannen op de golfbaan.

Van Baarle mocht met Jumbo-Visma wel een feestje bouwen, maar ook hij keek al met een schuin oog naar het Wereldkampioenschap. 'Ik kijk er heel erg naar uit. Het rondje is superzwaar en het weer is daar vaak ook wat minder. Dat gaat wel mooi worden, maar het is lastig om te zeggen hoe ik van de Tour ga herstellen. Maar de vorm was daar supergoed. Samen met Mathieu hebben we twee goede wapens.'

België: stevige trainingen Van Aert en Evenepoel met puntjes op de i in Baskenland

Drie van de vier topfavorieten (volgens de bookmakers althans) komen vanuit België: Wout van Aert, Remco Evenepoel en Jasper Philipsen worden door onze zuiderburen uitgespeeld in Glasgow. Die eerste zit na de geboorte van zijn tweede zoon alvast op een roze wolk. 'En dat mag nog wel even blijven duren', lachte hij bij het criterium in zijn eigen Herentals.

Van Aert bespaarde zich de festiviteiten in Parijs na de Tourwinst van ploegmaat Jonas Vingegaard, maar zat vrij snel al weer in zijn stramien richting het WK. Maandag fietste hij vanuit zijn huis naar het Drielandenpunt tussen Nederland, België en Duitsland op de Vaalserberg, genoeg voor een tocht van 234 (!) kilometer in zeven uur en twaalf minuten. Dat belooft, Wout!

Van der Poel op de golfbaan, Van Aert naar het Drielandenpunt: zo bereiden WK-toppers zich voor op Glasgow

Regerend wereldkampioen Evenepoel zette in de Clasica San Sebastian zijn aspiraties alvast kracht bij met een klinkende overwinning. 'Dit is zowel voor het lichaam als de geest een flinke boost. Ik trek met vertrouwen naar het WK wielrennen in Glasgow', aldus de coureur van Soudal Quick-Step. Daags na de Clasica zag Sporza dat Evenepoel op dinsdag de dertiende etappe van de Vuelta verkende. Die gaat onder meer over de mythische Tourmalet.

Philipsen werd in zijn Ham gehuldigd na het winnen van de groene trui en sprak daar tegenover Het Nieuwsblad over zijn voorbereiding. 'Het is redelijk druk geweest. Ik heb vier criteriums gereden. Vrijdag stond er voor het eerst geen op mijn programma, maar toen heb ik getraind voor het WK in Glasgow. Met de ambitie om wereldkampioen te worden vertrek ik naar daar, maar het zal sowieso een moeilijke opdracht worden. De vorm is goed en ik zou die graag meepakken naar Schotland. Na het wereldkampioenschap krijg ik hopelijk de tijd om wat meer te rusten.'

Denemarken: Pedersen heeft seizoen op 'WK-topvorm' ingericht

Het laatste WK wielrennen in Groot-Brittannië ontaardde in een verrassende zege voor de toen nog vrij onbekende Mads Pedersen. De sterke beer uit Denemarken won in Harrogate in 2019, waar de koers toen ontregeld werd door regen en koude weersomstandigheden. En laten ze daar nu net ook in Glasgow weer op rekenen.

Volgens bondscoach Anders Lund heeft Pedersen - die eerder uit de Giro stapte en zich in de Tour niet mengde om groen - zijn seizoen zo ingericht dat hij top kan zijn op het WK. 'Mads is net als Kasper Asgreen heel goed uit de Tour gekomen', vertelde hij tegen TV2. 'Fysiek zijn ze in orde, maar ze hebben ook veel zelfvertrouwen. Ze hebben finales gereden in zware Touretappes, die veel weg hadden van een scenario uit een klassieker of een WK-wedstrijd.'

Slovenië: Pogacar die even huishoudt in Zuid-Frankrijk

Tadej Pogacar wordt door velen ook gezien als kandidaat voor de wereldtitel. De Sloveen, die het in Schotland zonder landgenoten Primoz Roglic en Matej Mohoric moet doen, schrapte na het rijden van de Tour de France de criteriums van Aalst en Surhuisterveen met het oog op de strijd om de wereldtitel. In plaats daarvan spendeerde hij de nodige tijd thuis met vriendin Urska Zigart, die er een compilatie van maakte.

Na zijn ritzege op de voorlaatste dag van de Tour de France liet Pogacar nog enkele leuke dingen zien voor de data-fetisjisten. Met zijn aanval op de Champs-Elysées - waarbij Nathan Van Hooydonck niet mee wilde rijden - en uiteindelijk nog een kopbeurt in de laatste kilometer liet hij in Parijs zijn hoogste drempelwaarde noteren.

Eén weekend voor het WK kroop hij in de omgeving van woonplaats Monaco nog op de fiets voor een KOM-jacht op de tien kilometer lange Col de la Madone. Daar had Richie Porte enkele jaren geleden een knaltijd laten noteren, maar die werd door Pogacar nog even rustig met een halve minuut aangescherpt. 'Hiermee lok ik Richie terug naar Europa', lachte de Sloveen.

Van der Poel op de golfbaan, Van Aert naar het Drielandenpunt: zo bereiden WK-toppers zich voor op Glasgow

Frankrijk: Laporte en Alaphilippe met klein rookgordijn

Als er één land is waar je altijd wel wat geks van kan verwachten, is het wel de Franse equipe van bondscoach Thomas Voeckler. Zij hebben met Julian Alaphilippe de winnaar van de wereldkampioenschappen van 2020 en 2021 in huis en beschikken met Jumbo-Visma-renner Christophe Laporte daarnaast over de nummer twee van vorig jaar. Die laatste wordt door ploegmaat Van Baarle alvast naar voren geschoven als favoriet.

'Ik heb die jongen meegemaakt op trainingskampen en dit moet hem goed liggen. Ik zie hem als één van de favorieten. Er zijn altijd van die jongens uit de tweede lijn, die je een soort van vergeet, maar toch heel goed zijn. Christophe is er eentje van, schrijf hem maar op', aldus Van Baarle in zijn podcast In Koers.

Alaphilippe zal alvast sterk moeten verbeteren om na een mindere Tour weer op te krabbelen richting het WK. 'Ik heb de fiets nog niet veel aangeraakt', vertelde hij voorafgaand aan de door hem niet uitgereden Clasica San Sebastian, die uiteindelijk werd gewonnen door ploegmaat Evenepoel.

Outsiders: Matthews gaat vol voor wereldtitel

Dan nog enkele outsiders die nogal eens over het hoofd gezien kunnen worden. Michael Matthews liet de Tour de France schieten met het oog op het WK. In plaats daarvan bereidde de Aussie zich voor in Livigno, met als doel zijn grote droom om wereldkampioen te worden. 'Ik ben al eens tweede geworden, al eens derde en al eens vierde. Alles behalve een wereldtitel zal dus een soort teleurstelling voor me zijn.' Daarbij moet opgemerkt worden dat Matthews in de Prueba Villafranca ten val kwam en ook de Ronde van Castillië en Leon en de Clasica San Sebastian niet uitreed.

Andere mannen die het vaak goed doen op kampioenschappen zijn Stefan Küng, al lijkt die naast de wegwedstrijd ook zijn zinnen hebben gezet op het WK tijdrijden, en Michal Kwiatkowski, die zich momenteel richt op de eindzege in de Ronde van Polen. Andere potentiële topfavorieten als Tom Pidcock (mountainbiken in Schotland), Matej Mohoric (denkt dat het parcours hem niet past) en Filippo Ganna (richt zich op WK tijdrijden) laten de mondiale titelstrijd schieten.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws