Van Vleuten recapituleert magnifiek seizoen: 'Overwinningen zijn kers op de taart' Wielrennen
Wielrennen

Van Vleuten recapituleert magnifiek seizoen: 'Overwinningen zijn kers op de taart'

Van Vleuten recapituleert magnifiek seizoen: 'Overwinningen zijn kers op de taart'

Annemiek van Vleuten was maandag 10 oktober te gast bij de avondshow Khalid & Sophie op NPO1. Daarin werd haar uitmuntende seizoen vol prachtige overwinningen samengevat. 'Goed om er even bij stil te staan', aldus Van Vleuten.

Daags na haar magistrale overwinning op het WK wielrennen besloot Annemiek van Vleuten niet om het rustig aan te doen. Ze werkte daarentegen zelfs direct een aantal flinke 'trainingstochten' af. 'Ik had wel zin in een beetje afterparty op mijn manier', aldus Van Vleuten. 'Een beetje druk zetten bij de sponsoren om zo snel mogelijk alles in de regenboogkleuren klaar te hebben.'

'Je neemt nooit echt de tijd om terug te blikken'

'Mijn nieuwe kledingpakket lag dan ook snel voor me klaar', lacht de wereldkampioene. In de Tour de Romandie Feminin showde Van Vleuten voor het eerst haar regenboogtricot. 'Ik was kampioen geworden namens de Nederlandse selectie. Mijn teamgenoten van Movistar had ik nog niet gezien. Zij feliciteerden me allemaal. Het was mooi om weer even aan te sluiten bij mijn Spaanse 'familie'.'

De slotrit in de Tour de Romandie Feminin was Van Vleutens laatste dit seizoen. 'Als wielrenner ben je altijd bezig met je volgende doel. Je neemt nooit echt de tijd om terug te blikken. In de Tour de France win je een hele mooie etappe, maar je bent al gelijk weer met je herstel en de volgende dag bezig. Daarom is het wel mooi om nu even bij mijn seizoen stil te staan', refereert ze naar de samenvattende beelden van haar jaar die bij Khalid worden getoond.

Het plan smeden is voor Van Vleuten eigenlijk nog mooier dan zegevieren

Van Vleuten stelt naar eigen zeggen geen resultaatdoelen aan het begin van het seizoen. 'Ik kijk aan het begin van het jaar samen met mijn trainer op welke momenten ik op mijn best wil zijn. Dat doe je door een heel plan te smeden. De overwinningen zijn eigenlijk een beetje de kers op de taart. Op het juiste moment in optimale vorm proberen te geraken, dat is het mooiste.'

Van Vleuten wist naast het WK alle grote rondes te winnen, evenals Luik-Bastenaken-Luik en de Omloop Het NIeuwsblad. Als ze haar overwinningen zou moeten rangschikken, staat haar touroverwinning met stipt op één. Een 'opmerkelijke' keuze is echter haar volgende overwinning qua rangorde: de Omloop Het Nieuwsblad waarin ze Demi Vollering van kop af weet te kloppen in een sprint à deux.

'Dat was een speciaal moment. Ze nam niet van me over. Intrinsiek is ze veel sneller dan ik. Ik besloot om gewoon een gek plan uit te voeren. Op 400 meter van de finish ging ik al aan. Ze heeft heel de tijd in het wiel gereden, maar ik weet haar toch te kloppen. Dat was bijzonder', blikt de 40-jarige Van Vleuten terug.

Van Vleuten haalt haar gram na reeks tweede plaatsen

In het voorjaar werd Van Vleuten in zowel de Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen als de Waalse Pijl tweede. 'De media probeerden mij in een hokje te stoppen door te zeggen dat ik altijd tweede werd. Toen won ik Luik-Bastenaken-Luik en daarna alle grote rondes. Toen was het hilarisch om diezelfde journalisten weer te zien, met een rode kop natuurlijk', stelt de Movistar-renster glimlachend.

Op de vraag of de oud-studiegenoten van Van Vleuten (in Wageningen) haar weer in de kroeg zullen gaan tegenkomen omdat het seizoen voorbij is, antwoordt de wereldkampioene met een knipoog: 'Ja, zo af en toe. Dit is dan wel het moment om het te doen. Ik heb toen in Wageningen genoten van het dagleven, maar zeker ook van het nachtleven.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws