Verkiezingen op komst! Wat willen VVD, GroenLinks-PvdA, NSC en PVV concreet doen voor fietsers? Wielrennen
Wielrennen

Verkiezingen op komst! Wat willen VVD, GroenLinks-PvdA, NSC en PVV concreet doen voor fietsers?

Verkiezingen op komst! Wat willen VVD, GroenLinks-PvdA, NSC en PVV concreet doen voor fietsers?

Op woensdag 22 november worden de Tweede Kamerverkiezingen gehouden. De voorbije weken zijn verscheidene uiteenlopende thema’s de revue gepasseerd. Fietsen (of wielrennen) – überhaupt sport in het algemeen – heeft echter maar weinig aandacht gekregen, iets wat bijvoorbeeld AD-columnist Thijs Zonneveld tegen de borst stuitte. In de Leiderstrui nam een kijkje in de verkiezingsprogramma’s van de op moment van schrijven zes populairste partijen en onderzocht waar en op welke manier de fiets(sport) ter sprake kwam!

Wie de recente cijfers van het RIVM erbij pakt, ziet dat de Nederlandse (jong)volwassenen steeds minder voldoen aan de beweegrichtlijnen. Jongeren, jongvolwassenen, mensen met betaald werk én hoger opgeleiden zijn volgens het kennis- en onderzoeksinstituut minder gaan fietsen in hun vrije tijd, iets wat mogelijkerwijs gecorreleerd zou kunnen zijn aan de opkomst van de elektrische fiets (iets wat volgens Zonneveld overigens te kort door de bocht is). Als wielersite waren wij in dat kader dus maar wat graag benieuwd naar wat de partijen zoal te vertellen hebben over dat prachtige vervoersmiddel, dat ons al talloze sportieve topduels heeft opgeleverd!

VVD

De partij van lijsttrekker Dilan Yeşilgöz-Zegerius noemt de fiets meermaals in het verkiezingsprogramma. Zo wil de partij met liberale signatuur de verkeersveiligheid voor fietsers nadrukkelijk verhogen, evenals het gebruik van fietshelmen stimuleren. Daarbij komt ook dat de VVD graag 'supersnelle fietspaden' tussen grote ov-knooppunten wil bouwen. 'Bestaande fietspaden onderhouden we beter', zo valt te lezen. 'Een gezond, sportief en fit Nederland' is een belangrijke pijler binnen het programma.

NSC

Ook NSC, de partij van Pieter Omtzigt, heeft het zo nu en dan over de fiets. De partij wil, naast het introduceren van een nationaal programma om sporten te stimuleren, het bewegen op de fiets aanmoedigen. 'Bij voorkeur op een niet-elektrische fiets', zo stelt ze in het partijprogramma. 'Goede mogelijkheden om de fiets te pakken dragen bij aan bereikbaarheid, gezondheid en duurzaamheid. Tussen en in de grote steden worden goede fietsroutes aangelegd.'

GroenLinks-PvdA

De partij van voorman Frans Timmermans zet de fiets op de eerste plaats en plaatst het vervoersmiddel boven de auto. 'In het verkeer krijgen voetgangers en fietsers voorrang op auto’s', meent GroenLinks-PvdA stellig. 'Meer nadruk op lopen, fietsen, openbaar vervoer en deelmobiliteit en minder op het gebruik van privéauto’s is essentieel. De partij wil naast een breed sportfonds graag investeren in snelfietspaden.

PVV

Helaas: bij de PVV vinden we zowel het woord 'fiets' als het woord 'sport' geen enkele keer terug in het 46 pagina's tellende verkiezingsprogramma.

BBB

De BoerBurgerBeweging gaat in het uitgebreide partijprogramma meermaals in op verkeersveiligheid en fiets-infrastructuur. Ook sport in het algemeen komt met enige regelmaat aan bod bij de brigade van Caroline van der Plas. 'De fiets als vervoersmiddel krijgt meer betekenis', zo valt te lezen. Bovendien is de partij van mening dat er veilige fiets- en voetpaden moeten aangelegd worden en dat er fietsverbindingen tussen verschillende regio's moeten komen. 'Er komen slimmere (fiets)verkeerslichten in steden en dorpen waardoor zowel voor auto’s als fietsers de doorstroming aangenamer wordt.'

D66

Het ideeënuittreksel van D66 telt maar liefst 244 pagina's. Sport is daarin een belangrijk thema, maar de fiets an sich ook. 54 keer wordt het door wielerliefhebbers geliefde vervoersmiddel genoemd. De partij van lijsttrekker Rob Jetten zou maar wat graag de grote steden met elkaar verbinden. 'We investeren extra in doorfietsroutes, zodat op termijn elke stad via doorfietsroutes met elkaar is verbonden.' De middenpartij heeft het als enige van de zes grootst ingeschatte partijen ook nog specifiek over de mountainbike, wanneer het ontwerpen van een woonwijk ter sprake komt. 'Met alleen maar parkeerplaatsen en bushaltes? Of juist met fietspaden, wandelroutes en skeeler- en mountainbikeroutes? Wij kiezen voor het laatste.'

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws