Vervroegde rechtszaak Van der Poel: 1000 euro boete, drie jaar niet naar Australië; advocaat in beroep Wielrennen
Wielrennen

Vervroegde rechtszaak Van der Poel: 1000 euro boete, drie jaar niet naar Australië; advocaat in beroep

Vervroegde rechtszaak Van der Poel: 1000 euro boete, drie jaar niet naar Australië; advocaat in beroep

Mathieu van der Poel is door de Australische rechter veroordeeld voor het hotelincident dat in de nacht voorafgaand aan het WK voor mannen plaatsvond in Wollongong, zo meldt de NOS. De Nederlander moet een boete betalen van 1.000 euro, maar mag wel naar huis. Volgens het Australische Nine mag hij ook drie jaar niet in Australië komen. Kamp-Van der Poel gaat nog wel in beroep.

Van der Poel werd in de Australische nacht van zaterdag op zondag gearresteerd, nadat hij het heft in eigen handen had genomen en twee luidruchtige meisjes op de gang had weggejaagd. Volgens de meisjes zou Van der Poel daarbij geduwd hebben, de Nederlander zelf hield zondag voor de start van het WK vol dat hij 'niet zo vriendelijk' was geweest, maar zijn handen had thuis gehouden.

De politie hoorde het verhaal van Van der Poel aan en om 04.00 uur was hij - onder begeleiding van Alpecin-Deceuninck-ploegbaas Christop Roodhooft - terug in zijn hotel. Een goede prestatie op het WK kon daardoor de prullenbak in, al startte Van der Poel nog wel. Na dertig kilometer stapte hij af. Op dinsdag stond een rechtszaak gepland, maar die werd met een dag vervroegd, omdat Van der Poel op maandag (10.00 uur Nederlandse tijd) naar huis wilde vliegen.

Rechter: Van der Poel had nooit zelf mogen handelen

De rechter gaf Van der Poel een flinke boete, omdat de renner het heft volgens hem nooit in eigen handen had mogen nemen. Hij had het hotel moeten bellen, zo luidde de conclusie. Hoewel Van der Poel volhoudt dat hij de meisjes niet heeft aangeraakt, claimt de familie van de twee dat één meisje tegen een muur is geduwd en de ander werd naar beneden geduwd. Voor het ene vergrijp werd 1.000 Australische dollar opgelegd, voor de andere duw 500 dollar. Samen ongeveer 1.000 euro.

Kamp-Van der Poel gaat nog wel in beroep tegen de uitspraak en hoopt dan op vrijspraak. Dat Van der Poel gewoon naar huis kan, zal als een opluchting voelen. Het paspoort van de renner werd ingenomen na de arrestatie en in sommige gevallen krijg je die in Australië pas na zes weken terug. De KNWU gaf al aan dat het in ieder geval tot de rechtszaak bij Van der Poel zou blijven, de grote teleurstelling van het incident en het mislukte WK kan thuis in Nederland verder worden verwerkt.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws