Vijf weken geen koers, maar bij rentree direct oppermachtig: De Lie triomfeert in Famenne Ardenne Classic Wielrennen
Wielrennen

Vijf weken geen koers, maar bij rentree direct oppermachtig: De Lie triomfeert in Famenne Ardenne Classic

Vijf weken geen koers, maar bij rentree direct oppermachtig: De Lie triomfeert in Famenne Ardenne Classic

Arnaud De Lie heeft de Famenne Ardenne Classic gewonnen. Na de epische één-been-sprint van Arnaud de Lie van vorig jaar werd het dit keer een normalere spurt in de straten van Marche-en-Famenne. Daar was de Waal van Lotto-Dstny ruimschoots de sterkste, waarmee zijn comeback na een koers-afwezigheid van liefst vijf weken (!) een erg geslaagde was.

De Famenne Ardenne Classic was 195 kilometer lang en had start en finish in Marche-en-Famenne. Scherprechter in de lokale finalelus was de Côte de Roy, een stevige kuitenbijter die toch altijd wat vermoeidheid in de benen veroorzaakt. Topfavoriet was titelverdediger en comeback kid De Lie, die met onder anderen Maxim Van Gils en Jasper De Buyst niet de minste knechten meekreeg. Ook Axel Zingle (Cofidis), Riley Sheehan (Israel-Premier Tech) en Giacomo Nizzolo (Q36.5 Pro Cycling Team) moesten genoteerd worden als zijnde kanshebbers.

Lotto-Dstny en Israel-Premier Tech zorgen voor uiterst opvallende koerssituatie

Het duurde even vooraleer de kopgroep van de dag een feit was. Dat kwam hoofdzakelijk door het continu stevig doorvlammen van Lotto-Dstny, dat af en toe hulp kreeg van Israel-Premier Tech. En dat flink doorrijden van die twee ProTour-ploegen resulteerde uiteindelijk zelfs in een opvallende situatie. Een kopgroep van negen, met daarbij vier Lotto-Dstny-mannen en ook vier Israel-mannen. Enkel Zingle was in die groep de 'vreemde eend in de bijt'. De sterke groep van negen had in een mum van tijd ineens drie minuten voorsprong te pakken. Vanuit de achtergrond probeerden verschillende jongens de oversteek te maken, al was dat natuurlijk allesbehalve een makkelijk karwei.

Uiteindelijk bleek de samenwerking tóch minder goed dan verwacht en werd het negental toch weer ingerekend door het peloton. En dat terwijl vele favorieten zich in dat elitegroepje bevonden. Een interessant gegeven dus. Daarop waren het vier nieuwe aanvallers die zich wilden ontdoen van de grote meute. Zeb Kyffin vertegenwoordigde Tour de Tietema in die kopgroep, Kenny Molly, Thijs de Lange en Piotr Pekala deden dat respectievelijk namens Van Rysel - Roubaix, Metec en Santic-Wibatech. Niet al te veel later sloot ook een aantal andere coureurs aan, waardoor de koers doorlopend een hoog entertainmentgehalte bevatte.

Van Gils en Sheehan maken koers, maar De Lie wint in massasprint

Ook de nieuwe kopgroep - inmiddels bestaand uit een mannetje of elf - was bezig aan een gevecht tegen de bierkaai, daar zij op 41 kilometer van de aankomst als een vogel voor de kat waren. Verantwoordelijken voor die inrekening? Wederom Lotto-Dstny en Israel-Premier Tech. Daarna volgden in wat de slotfase genoemd kon worden verschillende demarrages. Van een versnelling van Van Gils tot aan een attaque van Sheehan, we zouden inkt tekort komen om het hier allemaal neer te pennen. De conclusie was in ieder geval dat uiteindelijk een groepje van vijf zich wist te ontdoen. Daarbij Van Gils, Sheehan en ook Lorenzo Rota. De samenwerking was echter niet optimaal, waardoor we op veertien kilometer van de aankomst weer een compleet peloton - of wat daar nog van over was - te zien kregen.

In de laatste tien kilometer was er amper een obstakel te bekennen, waardoor het dan tóch op een sprint leek uit te draaien. Een aantal 'late aanvallers' zag immers de angel uit hun pogingen getrokken worden, waarmee een sprint in Belgisch Luxemburg onvermijdelijk werd. In die spurt was het Zingle die het van héél ver probeerde. Er stond echter geen maat op rentree-baas De Lie, die met meerdere fietslengtes voorsprong wist te winnen. Zingle werd nog wel tweede, Van Gils werd knap derde.

Uitslag Famenne Ardenne Classic 2024

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news