Voorbeschouwing Binche-Chimay-Binche 2022 | Laporte en Girmay topfavorieten in erekoers voor Evenepoel Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Binche-Chimay-Binche 2022 | Laporte en Girmay topfavorieten in erekoers voor Evenepoel

Voorbeschouwing Binche-Chimay-Binche 2022 | Laporte en Girmay topfavorieten in erekoers voor Evenepoel

Hand in hand, oog in oog, alle kleuren van de regenboog! Na het WK leek hij te gaan genieten van zijn wereldtitel, maar Remco Evenepoel rijdt op 4 oktober nog één race. In de Belgische eendagskoers Binche-Chimay-Binche showt Evenepoel zijn regenboogtrui aan het grote publiek én neemt hij afscheid van zijn vertrouwenspersoon Iljo Keisse. In de Leiderstrui beschouwt uitgebreid voor.

Praktische informatie Binche-Chimay-Binche 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Binche-Chimay-Binche

2021 Danny van Poppel
2020 Niet verreden
2019 Tom Van Asbroeck
2018 Danny van Poppel
2017 Jasper De Buyst
2016 Arnaud Démare
2015 Ramon Sinkeldam
2014 Zdeněk Stybar
2013 Reinardt Janse van Rensburg
2012 Adam Blythe

Binche-Chimay-Binche 2022: Parcours, weer en tijden

Binche-Chimay-Binche is een wedstrijd die start in Binche, richting Chimay koerst en finisht op een lokaal circuit rond Binche, gek hè? Het parcours kruist in Beaumont, die de grote lus van 118 kilometer aan elkaar verbindt. Op dat moment passeren we de finishlijn in Binche voor het eerst, alvorens de renners nog vijf rondjes rijden van zo'n 17 kilometer. In totaal tikken we daarmee 198,6 kilometer af.

Wat vinden de renners onderweg op hun pad? Na een glooiende lange lus vormt het finalecircuit wel echt het spektakel. De ronde begint telkens met een strook kasseien over het plein van La Grand Place, de Rue de la Pépinière genaamd. Hier ligt ook de finishlijn. Na dit plein volgt een hobbeltje, met eerst een kort klimmetje over een brede weg en vervolgens een korte afdaling, die leidt naar een stuk met typische Belgische kronkelwegen. Kansen genoeg om aan te vallen, wat een sprint geen zekerheid maakt.

Voorbeschouwing Binche-Chimay-Binche 2022 | Laporte en Girmay topfavorieten in erekoers voor Evenepoel

Weer
Er wordt lekker weer voorspeld, maar pas op: de wind zou weleens een rol kunnen gaan spelen. Het zal zo'n 17 á 21 graden worden, met die wind die zal waaien aan windkracht 3 á 4, vanuit het zuiden-zuidwesten.

Laatste weercheck: 30 september, 14:15 uur

Tijden
Start: 12.15 uur
Finish: Rond 17.00 uur

Favorieten Binche-Chimay-Binche 2022

Er is natuurlijk maar één man waar het in Binche allemaal om draait dinsdag: Remco Evenepoel, winnaar van de Vuelta en het WK wielrennen op de weg. De Belg showt hier zijn regenboogtrui en zal de hele dag in het middelpunt van de belangstelling staan in België. Toch houden we niet direct rekening met Evenepoel als het gaat om de overwinning, daar we Florian Sénéchal op een aankomst als deze als voornaamste kanshebber zien vanuit Quick Step-Alpha Vinyl.

Deze finish is op papier ook spek naar de bek van Biniam Girmay, maar hoeveel heeft de man uit Eritrea nog in de tank na een lang, zwaar, veeleisend seizoen? Mocht Girmay - net zoals op het WK - tekort komen, kan Intermarché-Wanty-Gobert ook nog altijd rekenen op Alexander Kristoff, die juist in uitstekende doen was in Wollongong.

Voorbeschouwing Binche-Chimay-Binche 2022 | Laporte en Girmay topfavorieten in erekoers voor Evenepoel

Bij Lotto Soudal stellen ze een volledige Belgische ploeg op, met Arnaud De Lie als vermoedelijke afmaker. Ook Jasper De Buyst, Victor Campenaerts en Florian Vermeersch moeten normaal gesproken goed meekunnen, terwijl Philippe Gilbert aan zijn afscheidstournee bezig is.

Dan Jumbo-Visma, dat met Christophe Laporte misschien wel dé topfavoriet in huis heeft. De Fransman liet na afloop van het WK echter weten dat hij nog moest kijken wat er in zou zitten in zijn laatste wedstrijden van het seizoen, dus we kunnen ook wat van Mike Teunissen en zelfs Nathan Van Hooydonck verwachten.

Enkele Franse ploegen komen ook met mooie namen naar Wallonië. Groupama-FDJ (Arnaud Démare), Cofidis (Axel Zingle), AG2R Citroën (Greg Van Avermaet), TotalEnergies (Anthony Turgis), Arkéa Samsic (Hugo Hofstetter) mogen allen rekenen op outsiders, wat ook nog het geval is bij UAE-Team Emirates met Pascal Ackermann en Fernando Gaviria en het Alpecin-Deceuninck van Gianni Vermeersch en Tim Merlier. Tot slot willen we de sterke Noor Rasmus Tiller (Uno-X) nog benoemen.

TV Binche-Chimay-Binche 2022

Eurosport is er op dinsdag 4 oktober vanaf 15.00 uur bij via Eurosport 1 en de Eurosport Player, meteen na de finish van de vrouwenwedstrijd. In de Leiderstrui is er na de finish met een uitgebreid wedstrijdverslag.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws